Kas bendro tarp Vladimiro Putino apsauginių ir ekonomikos?

„Asmeninė Vladimiro Putino apsaugos tarnyba šukuoja šalį, ieškodama labiausiai nuo ekonomikos nuosmukio nukentėjusių vietų, kad galėtų nors kiek joms padėti – tiek, kiek Kremlius gali būti dosnus.

Federalinei saugumo tarnybai pavesta stebėti visuomenės nepasitenkinimą depresijos apimtuose šalies regionuose.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Federalinei saugumo tarnybai pavesta stebėti visuomenės nepasitenkinimą depresijos apimtuose šalies regionuose.<br>AFP/Scanpix nuotr.
V.Putinas deda viltis į Rusijos gyventojų legendinį pasiryžimą kęsti kančias.<br>AFP/Scanpix nuotr.
V.Putinas deda viltis į Rusijos gyventojų legendinį pasiryžimą kęsti kančias.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 10, 2015, 3:33 PM, atnaujinta Sep 30, 2017, 5:16 AM

Federalinei saugumo tarnybai pavesta stebėti visuomenės nepasitenkinimą depresijos apimtuose šalies regionuose, – rašo agentūra „Bloomberg“. – Ten, kur visuomenės apklausos duomenys skelbia apie nepasitenkinimą, skubiai vyksta speciali vyriausybinė darbo grupė, kuri skiria papildomas subsidijas ir padeda atleistiems darbuotojams surasti naują darbą.“

„Mes pasiruošę situacijos pablogėjimui kai kuriuose sektoriuose, – pripažino darbo grupės vadovė, vieno iš valstybinių bankų vadovo pavaduotoja Irina Makijeva. – Rusijos Federacijos Federalinė Apsaugos Tarnyba (FAT) yra neatskiriama grupės dalis.

Struktūra užsiima „labiausiai rizikingomis sritimis, mažais miestais, kurie stipriai nukentėjo nuo recesijos ir kuriuose dėl nuosmukio neliko darbo. FAT atlieka apklausas ir kitą monitoringą, kad iš anksto būtų išvengta nepageidautinų reiškinių. Priklausomai nuo to, kokią įtemptą situaciją manys esant FAT ir kai kurie kiti šaltiniai, I.Makijevos komanda suskirstys objektus tris kategorijas – žalią, geltoną ir raudoną“, – rašoma straipsnyje.

„Paskutinioji vieta, kuria rūpinosi darbo grupė, buvo Sibiro miestas Veršina Tioj,- skelbia agentūra. – Rugsėjį vietos geležies rūdos šachtoje iš darbo buvo atleisti 543 žmonės (miestelyje gyvena 3800 žmonės). Po kelių savaičių I.Makijevos darbo grupė įtraukė miestą į raudonąją zoną.“

Nuo šių metų kovo mėnesio miestų, įtrauktų į „raudonąją zoną“ skaičius išaugo 32 proc. ir dabar jų yra 99, pranešė I.Makijeva.

Kaip informavo Veršina Tioj administracijos vadovas Sergejus Degteriovas, miestas tapo „padidinto dėmesio“ objektu, gavo subsidijas, kurios skirtos komunalinių paslaugų mokesčiams ir pažadus skirti paramą, kuri padėtų vietos gyventojams užsiimti nuosavu verslu.

„Mes auginsime arbatą, – pranešė S.Degteriovas ir paaiškino, kad šis augalas gali atlaikyti Sibiro šalčius. -Tačiau ne visiems tai patinka. Tai kažkas nepažįstamo, ypač tiems, kurie visą gyvenimą dirbo šachtoje.“

„Čia tas pats, kas mirusiam kompresas“, – I.Makijevos vadovaujamos grupės veiklą įvertino „AvtoVAZ“ darbuotojų profsajungos vadovas Sergejus Zaicevas. Dėl šios įmonės problemų Toljačio miestas šiais metais taip pat buvo įtrauktas į „raudonąją zoną.“

Aukštosios ekonomikos mokyklos rektorius ir Kremliaus patarėjas Jaroslavas Kuzminovas pastebėjo, kad vyriausybė „rimtai susirūpinusi“ ekonominėmis problemomis.

„Erdvė valdžios politiniam manevrui yra apribota dėl to, kad ji nenori pranešti žmonėms blogų žinių“, – sakė J.Kuzminovas.

Tuo tarpu jis leido suprasti, kad artimiausiu metu visuomenės nepasitenkinimas, jo nuomone, vargu ar taps didesnių politinių problemų šaltiniu.

„Tiesos valanda ateis per dvejus-trejus metus“, – įsitikinęs ekspertas.

Kaip rašo „Bloomberg“, V.Putino reitingas ir toliau labai didelis, o dėl to, kad Kremlius stipriai kontroliuoja politinę sistemą, jokia kritika ypatingos sėkmės nesulaukia. Vienok, per pirmuosius dešimtį šių metų mėnesių užsitęsusi recesija sumažino vartotojų pajamas 3,5 proc. Tai pats didžiausias kritimas per tą laiką, kurį V.Putinas yra valdžioje.

„Kai euforija dėl Krymo aneksijos ir Sirijos operacijos praeis, ekonominės negandos pradės klibinti V.Putino reitingą“, – rašoma straipsnyje.

Agentūros duomenimis, sunerimęs dėl tokios tendencijos, Rusijos Federacijos prezidentas surengė jau kelis susitikimus su savo pagalbininkais: „Kol jis iš esmės deda viltis į Rusijos gyventojų legendinį pasiryžimą kęsti kančias“ ir tikisi, kad ši savybė užtikrins „visuomenės nuolankumą, kol kitais metais ekonomika nepradės atsigauti“, – agentūrą informavo informuoti šaltiniai.

Parengė Eugenija Grižibauskienė 

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.