Populistiniai pažadai neįtikino – investuotojai palieka Lenkiją

Varšuvos vertybinių popierių birža (VVPB) išgyvena neregėtą krizę ir yra vienintelė ES, kurios bendra akcijų vertė pastarąjį pusmetį nepaliaujamai smunka.

Investuotojai iš Lenkijos lėšas pradėjo perkelinėti į kitas šalis.<br>D.Umbraso nuotr.
Investuotojai iš Lenkijos lėšas pradėjo perkelinėti į kitas šalis.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas, specialiai „Lietuvos rytui“, Varšuva

Dec 10, 2015, 9:25 AM, atnaujinta Sep 30, 2017, 7:19 AM

Per 8 mėnesius didžiųjų Lenkijos įmonių akcijų vertė nukrito ketvirtadaliu, o visų kotiruojamų biržoje – penktadaliu.

„Skaudžiausia stebėti, kad per tą laiką su Varšuvos birža konkuruojančioje Budapešto biržoje akcijos pabrango 42 procentais“, – sakė maklerių firmos „Admiral Markets“ analitikas Marcinas Kiepas.

Lemtingą įtaką VVPB padarė neatsakingi politikų pareiškimai ir sprendimai. Investuotojai nerimauti ėmė dar pavasarį, kai kandidatai į prezidentus prakalbo apie didesnes algas, pensijas, pašalpas ir didesnius mokesčius verslininkams.

Tokie pažadai padėjo prezidentu tapti Andrzejui Dudai, o jį iškėlusiai Teisės ir teisingumo partijai (TTP) laimėti Seimo rinkimus ir suformuoti vyriausybę.

Analitikai apskaičiavo, kad tesėti visus populistinius pažadus kasmet biudžetui atsieis 50 mlrd. zlotų (11,5 mlrd. eurų).

Investicijų fondo TFI direktorius Mikolajus Stepniewskis tvirtina, jog investuotojai galutinai ėmė perkėlinėti lėšas į kitas šalis supratę, kad nauja vyriausybė tikrai imasi vykdyti rinkimų įsipareigojimus.

Lėšų tam gauti nuspręsta įvedant specialų mokestį bankams, didiesiems prekybos centrams ir draudimo įmonėms, taip suduodant smūgį šių bendrovių akcijų vertei. Be to, TTP skuba keisti valstybės valdomų įmonių vadovus savais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.