ES investicijų dėka Rytų Lietuvoje atsinaujins miestai ir kaimai

Rytų Lietuva per keletą metų labai pasikeis. Europos Sąjungos (ES) ir valstybės investicijų dėka čia tikimasi pasiekti reikšmingų ne tik gyvenamosios aplinkos, bet ir gyvenimo kokybės pokyčių.

Ketinama sutvarkyti gyvenamosios teritorijos viešąją infrastruktūrą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Ketinama sutvarkyti gyvenamosios teritorijos viešąją infrastruktūrą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2015-12-15 08:32, atnaujinta 2017-09-29 09:30

„Gausiai tautinių mažumų gyvenama Rytų Lietuva yra ypatingas regionas dėl didžiulio ekonominio potencialo, kurį nulemia gera geografinė padėtis, stabili demografinė situacija ir turtinga kultūrinė aplinka.

Kita vertus kyla daug problemų dėl socialinio ir ekonominio atotrūkio tarp visai šalia gyvenančių bendruomenių. Šias problemas 2014-2020 m. laikotarpiu padėsiančios spręsti ES ir Lietuvos valstybės investicijos bus nukreiptos į dvi esmines sritis – fizinį atnaujinimą teritorijų, kurių plėtra buvo „užšaldyta“ dėl pagrindinės infrastruktūros trūkumo, ir socialinės plėtros projektus, padėsiančius gyventojams įgyti naujų įgūdžių, lengviau įsidarbinti, taip pat užmegzti bendruomenių tarpusavio ryšius“, – sako Vidaus reikalų ministerijos (VRM) Regioninės politikos departamento patarėjas Andrius Valickas.

Didelis dėmesys planuojant ES ir Lietuvos valstybės remiamus projektus skiriamas tautinėms mažumoms. VRM administruojamos tikslinės investicijos pasieks Šalčininkus, Baltąją Vokę ir Eišiškes Šalčininkų rajone, Švenčionis, Švenčionėlius ir Pabradę Švenčionių rajone, Lentvarį ir Rūdiškes Trakų rajone, Maišiagalą, Nemenčinę ir Juodšilius Vilniaus rajone bei Visaginą.

Šalčininkuose ketinama sutvarkyti gyvenamosios teritorijos tarp Vytauto ir Pramonės gatvių viešąją infrastruktūrą. Baltojoje Vokėje bus tvarkoma daugiabučių namų teritorija, šaligatviai, automobilių stovėjimo ir vaikų žaidimo aikštelės. Eišiškėse planuojama, kad nenaudojamas mokyklos pastatas jį pertvarkius taps bendruomenės ir kultūrinės veiklos centru.

Švenčionyse, Pabradėje ir Švenčionėliuose taip pat bus kompleksiškai tvarkomi daugiabučių gyvenamųjų namų kvartalai.

Gerinant ekonominės veiklos sąlygas Vilniaus ir Šalčininkų rajonų savivaldybėse bus modernizuota Dieveniškių technologijų ir verslo mokykla, sutvarkyti Vilkiškių ir Glitiškių dvarai, lankymui pritaikytas Dieveniškių istorinis regioninis parkas, sutvarkytos pažeistos Kalesninkų ir Tausiūnų kaimų teritorijos.

Šalia Švenčionėlių esančioje teritorijoje, skirtoje pramonės plėtrai, bus rekonstruota transporto infrastruktūra, pati teritorija paruošta investicijoms.

Lentvaryje prie Lentvario ir Bevardžio ežerų atsiras poilsio zonos. Planuojama išspręsti įsisenėjusias miesto problemas rekonstravus pavojingą geležinkelio pervažą, atnaujinus vieną miesto simbolių – Eduardo Andrė parką, sutvarkyti infrastruktūrą pagrindinėse miesto viešosiose erdvėse. Rūdiškėse bus sutvarkyta miesto aikštė ir parkas, prie gimnazijos įrengta universali aikštelė, rekonstruotas vaikų lopšelis-darželis ir kita reikalinga infrastruktūra.

Nemenčinėje, Maišiagaloje ir Juodšiliuose didžiausiais dėmesys bus skiriamas gyventojų ir verslo poreikius tenkinančiai infrastruktūrai: ketinama sutvarkyti miestų viešąsias erdves, poilsio zonas, aikštynus, pėsčiųjų ir dviračių takus, vietos produktų prekyvietes.

Nemenčinėje jau pradėtas esminis sporto mokyklos modernizavimo projektas: skirta valstybės parama, kad būtų pastatytas ir tinkamai įrengtas sporto mokyklos administracinis pastatas (iki šiol administracija glaudėsi gimnazijos patalpose, inventorius buvo laikomas mokyklos direktoriaus asmeniniame garaže), savivaldybė jau baigė biatlono šaudyklos statybas, taip pat bus įrengti pėsčiųjų, dviračių ir slidinėjimo takai, įrengtos patrauklios gyventojų laisvalaikiui ir sveikatinimui viešosios erdvės.

Visagine ES lėšų dėka bus kuriamas technologijų ir inovacijų parkas SMART PARK. Čia ketinama kurti ir įgyvendinti inovatyvių energetikos technologijų sprendimus.

Vykdant socialinio pobūdžio projektus, tautinių mažumų atstovai įgis geresnes sąlygas mokytis valstybinės kalbos, o tautinių bendrijų paramos, kultūros ir kultūrinio bendradarbiavimo projektai bus remiami ES ir valstybės biudžeto lėšomis, per bendruomenės inicijuojamas vietos plėtros iniciatyvas. Tikimasi, kad tai padės mažinti socialinius ir ekonominius skirtumus vietovėse, kuriose gausiai gyvena tautinės mažumos.

„Visų šių veiksmų tikslas yra ne parodyti tam tikrą dėmesį ar „susirūpinimą“, bet sudaryti galimybes gyventojams dirbti ir užsidirbti. Tuomet jie aukštą gyvenimo kokybę galės sukurti sau patys“, – sako A.Valickas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.