Kiek „Islamo valstybė“ moka samdiniams iš Europos?

Šiais metais žiniasklaida mirgėte mirga pranešimais apie teroristinės grupuotės „Islamo valstybė“(IV) nusikaltimus, atliekami įvairūs tyrimai, bandant suprasti, kaip ši organizacija veikia, iš kur ji gauna lėšų ir kam jas naudoja.

70 proc. pajamų „Islamo valstybė“ panaudojo savo kariuomenei finansuoti.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
70 proc. pajamų „Islamo valstybė“ panaudojo savo kariuomenei finansuoti.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
70 proc. pajamų „Islamo valstybė“ panaudojo savo kariuomenei finansuoti.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
70 proc. pajamų „Islamo valstybė“ panaudojo savo kariuomenei finansuoti.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 15, 2015, 12:23 PM, atnaujinta Sep 29, 2017, 7:34 AM

Žurnalas „Economist“ pamėgino išsiaiškinti, kaip smarkiai IV biudžetas kenčia dėl karo, ir pateikė keletą įdomių skaičių, paaiškinančių, iš ko gyvena ši grupuotė ir kodėl ją nugalėti gali būti sunkiau, negu atrodo. Jūsų dėmesiui – kai kurie iš jų.

Agentūrai „Reuters“ parengtos ataskaitos duomenimis, 2014 m. vasarą užgrobę Mosulą ekstremistai pasisavino visų mieste buvusių bankų pinigus, taip pat ir Irako centrinio banko, kurio saugyklose jie rado apie 425 mln. dolerių.

IV taip pat pasiglemžė naftotiekio tinklą su 3 mln. barelių naftos, 13 naftos telkinių ir keletą naftos perdirbimo gamyklų, penkis cemento fabrikus, keletą didelių kviečių elevatorių (bokštų, kuriuose laikomi ir apdorojami grūdai. – Red.), druskos kasyklą. Sirijoje ekstremistų rankose yra 160 naftos telkinių.

Užgrobtose Irako teritorijose „Islamo valstybė“ įvedė 30 proc. pajamų mokestį, ir šis mokestis yra mažesnis, negu kai kuriuose kaimyniniuose regionuose – ten imamas 50 proc. mokestis nuo gaunamų pajamų. 200 tūkst. sunitų, iš pradžių bėgusių nuo IV, vėliau grįžo į grupuotės kontroliuojamus rajonus.

„Islamo valstybės“ ВVP vertinamas 6 mlrd. dolerių.

Kaip teigiama konsultacinės bendrovės „IHS“ ataskaitoje (daugelis šiame straipsnyje pateikiamų duomenų paimta iš jos), 70 proc. pajamų organizacija panaudojo savo kariuomenei finansuoti.

Brangiausiai atsieina užsienio samdiniai, nes išeiviams iš kaimyninių arabų šalių mokama du kartus daugiau negu vietiniams gyventojams, o europiečiams, kurie prisijungė prie ekstremistų – net tris kartus daugiau.

Kampanijos, kurias kitos šalys organizuoja prieš IV, verčia grupuotę mažinti išlaidas. Šių metų pradžioje vienas iš IV lyderių Irake pareiškė, kad karinis biudžetas bus 2 mlrd. dolerių. Stebėtojai mano, kad realiai jis bus dukart mažesnis.

Pasak leidinio, naftos gavyba sumažėjo nuo 100 tūkst. barelių per parą iki mažiau kaip 40 tūkst. barelių, amerikiečių, britų ir rusų karinės pajėgos atakavo 20 iš 160 naftos telkinių, kuriuos islamistai užgrobė Sirijoje. Degalų kaina IV kontroliuojamose teritorijose šoktelėjo aukštyn, algos, kurias grupuotė moka savo nariams, sumažėjo.

1800 dolerių – tokią išpirką pats už save turi sumokėti žmogus, norintis palikti „Islamo valstybės“ teritoriją. Išvykstantis asmuo privalo gauti dviejų laiduotojų parašus – šie rizikuoja gyvybe, jeigu jis negrįš.

2015 m. sausio mėn. duomenimis, „Islamo valstybės“ pajamos per mėnesį buvo beveik 80 mln. dolerių. Daugiau kaip trečdalį šių pinigų grupuotė uždirbdavo iš naftos, kiek daugiau kaip 20 mln. dolerių – iš konfiskuoto turto, truputį mažiau – iš mokesčių.

Parengė Leonas Grybauskas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.