Miškų kelius draskys visi, bet už taisymą mokės tik savininkai

Senelių šalčių iš Seimo valia Šv. Kalėdos šiemet nebus labai dosnios ketvirčiui milijono miško savininkų šalyje. Vyriausybei praėjusią savaitę pritarus Aplinkos ministerijos parengtam Bendros miško kelių priežiūros ir taisymo (remonto) visų nuosavybės formų miškuose tvarkos aprašui, privačių miškų savininkų sąskaita bus prižiūrimi ir tvarkomi miško keliai Lietuvoje.

Privačių miškų savininkų sąskaita bus prižiūrimi ir tvarkomi miško keliai Lietuvoje.<br>V.Balkūno nuotr.
Privačių miškų savininkų sąskaita bus prižiūrimi ir tvarkomi miško keliai Lietuvoje.<br>V.Balkūno nuotr.
Privačių miškų savininkų sąskaita bus prižiūrimi ir tvarkomi miško keliai Lietuvoje.<br>D.Umbraso nuotr.
Privačių miškų savininkų sąskaita bus prižiūrimi ir tvarkomi miško keliai Lietuvoje.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 15, 2015, 10:58 AM, atnaujinta Sep 29, 2017, 8:13 AM

Bendrą miško kelių priežiūrą ir taisymą visų nuosavybės formų miškuose organizuos ir įgyvendins valstybės įmonės miškų urėdijos, kurioms bus pervedami pinigai, surinkti iš miško savininkų, nors miško keliams prižiūrėti urėdijos, kaip kelių priežiūros operatoriai, gauna kasmetines dotacijas iš Kelių priežiūros ir plėtros, Bendrųjų miškų ūkio reikmių programų, o nuo šiol lėšas keliams gali gauti ir iš Kaimo plėtros programos.

Privačių miškų savininkų asociacijos (PMSA) duomenimis, per pirmą pusmetį iš privačių miško savininkų šio mokesčio buvo surinkta 1,3 mln eurų, tiek pat surinkti tikimasi ir per šį pusmetį. 

„Jei šio Seimo tikslas buvo labiausiai iš visų kaimyninių valstybių apmokestinti privačius miško savininkus ir padovanoti tokią dovanėlę, tai tikslas pasiektas su kaupu. Valdžia gerai apmokamomis dovanomis apdalino urėdijas, kurioms bus pervedami  pinigai, surinkti iš miško savininkų.

Žiemos atostogų metu linkėčiau Seimo komiteto pirmininkui ir kitiems Aplinkos apsaugos komiteto nariams išvažiuoti į miškus ir apsidairyti, kas ir kaip naudojasi miško keliais. Nesunku bus pastebėti, kad jais naudojasi ir gadina visi – medžiotojai, ūkininkai, šiaip gamtos mylėtojai, o apmokestinti yra tik privatūs miškininkai“, – sakė Aidas Pivoriūnas, PMSA vadovas, ragindamas Seimo narius konstruktyviam dialogui, sprendžiant daugybę privačių miškų savininkų problemų.

Papildomas (be privalomai mokamų 15 proc. gyventojų pajamų mokesčio) 5 proc. mokestis už pagamintą ir parduotą apvaliają medieną privačiame miške jau yra įvestas nuo 2015-ųjų sausio 1 dienos. Tokia nuostata atsirado Seimo Aplinkos apsaugos komiteto sumanymu, nors tokio mokesčio nebuvo ir nėra nei vienoje kitoje Europos Sąjungos šalyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: : Lithuanian challenges in Green Finance and Global Agenda