Rusai bulvių prisiaugino, bet švenčių stalas – vis tiek skurdus

Per pusantrų metų, kai įsigaliojo embargas iš ES, JAV ir kitų šalių įvežamiems maisto produktams, Rusija nerado, kuo juos pakeisti.

Kiaulienos Rusijos gamintojai tiekia daugiau, tiktai jau gerokai brangesnės.<br>„ViDA Press“ nuotr.
Kiaulienos Rusijos gamintojai tiekia daugiau, tiktai jau gerokai brangesnės.<br>„ViDA Press“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aleksandras Procenka („Lietuvos rytas“)

Dec 15, 2015, 8:48 AM, atnaujinta Sep 29, 2017, 8:58 AM

Rusijos centrinis bankas paskelbė visai neguodžiančią embargo statistiką – šioje šalyje pagaminti produktai neatstojo anksčiau importuotų užsieninių. Užtat kainos pakilo.

Apžvalgininkai liūdnai juokauja, kad rusų kasdienis stalas vis labiau primena tuos laikus, kai nemažai produktų buvo galima nusipirkti tik su specialiais talonais. Centrinio banko ataskaita irgi parodė, kad embargas bei nusilpęs rublis kirto smarkiai.

Tiesa, vietos gamintojai nesėdėjo rankų sudėję – rusiškų bulvių pagausėjo 25 proc., kiaulienos – 18 proc., sūrio ir varškės – 15 proc., paukštienos – 11 proc.

Bet atsivėrusių skylių užkamšyti nepavyko. Antai jautienos pasiūla susitraukė 42 proc., sviesto – 15 proc., žuvies – 14 proc., daržovių – dešimtadaliu.

Negana to, smarkiai šoktelėjo maisto produktų kainos. Vyriausybės analitinis centras paskelbė, kad jautiena pabrango 22 proc., kiauliena – 22, sūris – 20, šaldytos žuvys – 38, o kruopos – išvis 49,2 proc.

Viena priežasčių – sumažėjusi konkurencija. Dėl to suprastėjo ir daugelio gaminių kokybė. Antai pieno perdirbėjai ėmė masiškai siūlyti nebe sūrius, o sūrio produktus su pigiu palmių aliejumi.

Vis dėlto liūdniausi buvo neseniai laikraščio „Komersant“ užsakytos apklausos duomenys. Rusų buvo teiraujamasi, kiek pinigų jie skirs šventėms. Paprastai metų sandūroje išteklių būdavo negailima.

Bet šiemet, atrodo, bus kitaip. Vos 8,88 proc. apklaustųjų teigė išleisiantys daugiau negu pernai, 18,72 proc. – tiek pat. Užtat daugiau nei 72 proc. teigė taupysiantys ir nebegalėsiantys švęsti taip kaip anksčiau.

Kerta toliau

Rusijos veterinarijos tarnyba „Rosselchoznadzor“ uždraudė į šalį įvežti trijų valstybių žuvies produkciją, jei ji buvo iškrauta ir saugoma Lietuvoje.

Išimtys taikomos tai produkcijai, kuri iš šalies gamintojos buvo atgabenta tranzitu per Lietuvą pas mus neatidarius konteinerio. Tiesa, nenurodoma, kokioms trims šalims galios šis sprendimas.

Rugsėjį „Rosselchoznadzor“ paskelbė išaiškinusi, kad Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba Lietuvoje yra išdavusi sertifikatus nežinomos kilmės produkcijai tiekti į Eurazijos ekonominės sąjungos šalis.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vadovas Jonas Milius agentūrai BNS praėjusią savaitę sakė, jog prieš du mėnesius žuvų šaldytuvų auditą atlikę Rusijos ekspertai neturėjo jokių priekaištų, be to, į Rusiją per Lietuvą žuvys ir taip beveik nevežamos.

„Esu nustebęs. Iš Lietuvos žuvys vežamos į 70 šalių, ir visos jos patenkintos mūsų sistema. Patys siūlėme, kad Rusija naudotųsi mūsų atsekamumo sistema, kurią sukūrėme. Baltarusiai ja naudojasi ir yra patenkinti“, – sakė J.Milius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.