„Sodros“ klaida ūkininkui – lyg šaltas dušas

Ką darytumėte sužinoję, kad jūsų verslo partneris iki ausų prasiskolinęs? Gal net nutrauktumėte su juo ryšius. Ūkininkui Gintautui Alksniniui taip nenutiko, bet „Sodros“ klaida kainavo daug nervų.

G.Alksninis sekmadienį į tvartus suginė ką tik įsigytą 99 galvijų bandą. Iš Anykščių rajone ūkį naikinančio žmogaus jis nupirko per 70 karvių, taip pat telyčaičių ir buliukų.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
G.Alksninis sekmadienį į tvartus suginė ką tik įsigytą 99 galvijų bandą. Iš Anykščių rajone ūkį naikinančio žmogaus jis nupirko per 70 karvių, taip pat telyčaičių ir buliukų.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Paaiškėjo, kad įvairiuose šaltiniuose skelbiamais duomenimis apie skolas „Sodrai“ pasitikėti galima tikrai ne visada.<br>Nuotr. iš LR archyvo
Paaiškėjo, kad įvairiuose šaltiniuose skelbiamais duomenimis apie skolas „Sodrai“ pasitikėti galima tikrai ne visada.<br>Nuotr. iš LR archyvo
Daugiau nuotraukų (2)

Audrė Srėbalienė („Lietuvos rytas“)

2015-12-17 05:30, atnaujinta 2017-09-28 22:56

G.Alksninis sekmadienį į tvartus suginė ką tik įsigytą 99 galvijų bandą.

Iš Anykščių rajone ūkį naikinančio žmogaus jis nupirko per 70 karvių, taip pat telyčaičių ir buliukų.

Tačiau ūkininkas ne tiek džiaugėsi pirkiniu, kiek nervinosi dėl lyg iš dangaus užgriuvusios žinios, kad baigiantis metams staiga tapo skolingas „Sodrai“ – net ketvirtį milijono eurų.

Dirba tik du žmonės

Kad susikaupė 249 177 eurų skola, du darbuotojus samdantis žemės ūkio bendrovės „Pirmasis ūkis“ vadovas sužinojo, kai lapkričio viduryje „Sodros“ duomenys atsirado interneto svetainės rekvizitai.lt tinklalapyje.

Negana to, duomenys jame buvo atnaujinti gruodžio 10-ąją, o įrašas apie skolą tebebadė akis.

„Mano veikla susijusi su trimis žemės ūkio bendrovėmis, o „Pirmasis ūkis“ – viena jų. Jis įkurtas 2002 metais ir yra visų mano projektų maitintojas. Bet šiuo metu bendrovėje dirba tiktai du žmonės. Kiek turi uždirbti du žmonės, kad per mėnesį už juos darbdavys vien „Sodrai“ turėtų sumokėti ketvirtį milijono eurų?“ – stebėjosi G.Alksninis.

Skambučiai nepagelbėjo

Kaip ir dera vadovui, jis pirmiausia ant kojų pakėlė bendrovės buhalterę. Tačiau, jos teigimu, gruodžio pradžioje „Sodrai“ buvo nepervesti tik 349 eurai.

„Viską dar kartą patikrinkite, kad neliktume kvailių vietoje. Juk akivaizdu, kad čia turėjo įsivelti klaida“, – užvakar šis žmogus dar kartą paklibino bendrovės buhalteriją.

Tačiau neatsirado jokio atsakymo apie užvirtusią skolą. Gal kas nors taip sumanė suregzti kokį nors keršto planą?

„Tie milžiniški skaičiai akis badė ne vieną savaitę. Kelis kartus skambinau į „Sodrą“, bet kas kartą išgirsdavau darbuotojos balsą lyg automatinį atsakiklį.

Esą turiu kreiptis į Skolų išieškojimo skyrių. Kokių skolų? Lapkričio 1-ąją nebuvo jokios skolos, o lapkričio viduryje jau buvau skolingas 250 tūkstančių eurų?“ – pyko pašnekovas.

Atkapstė klaidą

Iš kur atsirado tokio dydžio skola, supaisyti nebuvo paprasta ir „Sodros“ darbuotojams. Ištisą parą ši institucija negalėjo pateikti jokio konkretaus atsakymo ir „Lietuvos rytui“ – esą duomenys dar tikslinami.

Tiktai vėliau „Sodros“ atstovė Gabrielė Banaitytė paskelbė, kad milžiniška ūkininko skola – viso labo techninė klaida.

„Gavau informaciją, kad interneto svetainėje rekvizitai.lt pranešimas apie skolą atsirado dėl techninės klaidos.

Skolos „Sodrai“ paneigimas bus paskelbtas ir žemės ūkio bendrovės „Pirmasis ūkis“ viešuosiuose duomenyse“, – pažadėjo G.Banaitytė.

Pasak jos, skolos dažniausiai susidaro dėl to, kad laiku nesumokamos valstybinio socialinio draudimo įmokos.

„Įmonės, taip pat ir žemės ūkio bendrovės, įsiskolina nesumokėdamos socialinio draudimo įmokų už savo darbuotojus, o asmenys, vykdantys individualią veiklą, tarp jų ir ūkininkai, – nesumokėdami mokesčių už save“, – abstrakčiai aiškino G.Banaitytė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.