„Forum Cinemas“ įkliuvo – gavo 1,4 mln. eurų baudą

Konkurencijos taryba nustatė neteisėtus susitarimus tarp kino teatrų ir kino platintojų. Kino teatrai kaltinami tuo, kad susitarė netaikyti nuolaidų bilietams pirmomis filmų rodymo savaitėmis. Platintojai perspėja, kad sprendimas gali pakenkti visai kino filmų platinimo rinkai.

„Forum Cinemas“ neigė dalyvavusi karteliuose.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
„Forum Cinemas“ neigė dalyvavusi karteliuose.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2015-12-18 13:35, atnaujinta 2017-09-28 15:57

Penktadienį Konkurencijos taryba nustatė, kad bendrovės „Forum Cinemas“ ir „Multikino Lietuva“, taip pat „Forum Cinemas“ ir „Cinamon Operations“ sudarė du konkurenciją ribojusius susitarimus dėl kino filmų bilietų kainų nustatymo. Tokie bendrovių veiksmai daro žalą vartotojams, todėl juos draudžia Konkurencijos įstatymas.

Konkurencijos taryba nustatė, kad minėtos bendrovės susitarė netaikyti didelių nuolaidų bilietams į populiariausius kino filmus pirmosiomis šių filmų rodymo savaitėmis, kuomet pajamos paprastai būna didžiausios. Konkuruojantys kino teatrai tarpusavyje taip pat derindavo konkrečių kino filmų bilietų kainas ir akcijas.

Konkurencijos tarybos vertinimu, tokie didžiausius kino teatrus Vilniuje ir Kaune valdančių bendrovių veiksmai turėjo neigiamos įtakos kino filmų bilietų kainoms.

„Forum Cinemas“ neigė dalyvavusi karteliuose ir derinusi savo veiksmus su „Multikino Lietuva“ ir „Cinamon Operations“.

„Tyrimo metu surinkta medžiaga liudija, kad kino teatrus Vilniuje ir Kaune valdančios bendrovės, pritardamos „Forum Cinemas“ iniciatyvai, atsisakydavo vartotojams palankių šeimos, savaitgalio ir kitų akcijų ir netaikydavo nuolaidų žiūrovų pamėgtiems filmams.

Iš tyrimo metu surinktos medžiagos taip pat akivaizdu, kad „Forum Cinemas“ skatindavo savo konkurentus laikytis „nusistovėjusios“ praktikos netaikyti nuolaidų kino filmų rodymo pradžioje.

Jei bendrovės nebūtų dalyvavusios kartelyje dėl kino filmų bilietų kainų, jos būtų galėjusios vartotojams pasiūlyti daugiau akcijų ar pigesnių bilietų į kino filmus“, – pabrėžė Konkurencijos tarybos narė Jolanta Ivanauskienė.

Konkurencijos taryba nustatė, kad konkurenciją ribojantis susitarimas tarp „Forum Cinemas“ ir „Multikino Lietuva“ Vilniuje truko beveik dvejus metus, o susitarimas tarp „Forum Cinemas“ ir „Cinamon Operations“ – virš trejų metų.

Už šiuos pažeidimus Konkurencijos taryba „Forum Cinemas“ skyrė 1,38 mln. eurų baudą.

„Multikino Lietuva“ ir „Cinamon Operations“ pripažino dalyvavimą karteliuose. Atsižvelgusi į tai, Konkurencijos taryba atleido šias bendroves atitinkamai nuo 99,2 tūkst. eurų ir 138,8 8 tūkst. eurų baudų, remdamasi „Draudžiamų susitarimų dalyvių atleidimo nuo baudų ir jų sumažinimo taisyklėmis“.

„Forum Cinemas“ jau pareiškė, kad toks sprendimas kenkia kino filmų platintojų veiklai ir yra žalingas kino teatrų konkurencijai šalyje.

„Esame viena seniausiai Lietuvoje veikiančių ir pasaulio kino filmų platinimo industrijoje gerbiama bendrovė, todėl neketiname pripažinti nusižengimų, kurių nepadarėme. Siekėme apsaugoti teisėtus savo interesus, kuriuos ir toliau ginsime teisme.

Nenorime kištis į konkurentų kainodarą ir reguliuoti kino bilietų kainų rinkoje. Priešingai nei kitos kino teatrus valdančios įmonės, esame ne tik kino filmų rodytojai, bet ir platintojai. Būtent iš mūsų minėti kino teatrai įsigyja dalies kino filmų rodymo teises.

Suprantame rinkos dalyvių norą į kino sales pritraukti kuo daugiau lankytojų siūlant žemesnes bilietų kainas, tačiau nemanome, kad tai daryti teisinga platintojų sąskaita“, – sako „Forum Cinemas“ generalinis direktorius Arūnas Baltrušaitis.

Kaip rašoma „Forum Cinemas“ pranešime, sprendžiant iš tyrimo medžiagos, „Multikino“ ir „Cinamon“ siekė platinti kino bilietus su nuolaida ne savo, bet kino filmų platintojo – „Forum Cinemas“ – sąskaita, savavališkai mažindamos platintojui priklausantį užmokestį už filmų rodymą, o tai prieštarauja sąžiningai verslo praktikai.

„Sorainen“ partnerio dr. Daivio Švirino manymu, Konkurencijos taryba, atleisdama nuo baudos „Multikino“ ir „Cinamon“, ignoravo faktą, kad tarybai pateikti šių bendrovių „prisipažinimai“ apie tariamai sudarytą draudžiamą susitarimą bei prašymai atleisti nuo baudos neatitinka galiojančių teisės aktų reikalavimų, tarp jų – ir taisyklių, kurias patvirtino pati Konkurencijos taryba.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.