Nubausta greitųjų paskolų bendrovė nežada atgailauti

Lietuvos bankas vakar pranešė didžiausią greitųjų paskolų bendrovę „4finance“ išbraukęs iš vartojimo kreditų davėjų sąrašo. Įmonė nusiteikusi bylinėtis, nes prievaizdai, atrodo, gerokai paskubėjo.

Pasak „4finance“ vadovo, sistema veiks toliau, tik priklausys kitai bendrovei.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Pasak „4finance“ vadovo, sistema veiks toliau, tik priklausys kitai bendrovei.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2015-12-19 14:08, atnaujinta 2017-09-28 11:40

Centrinis bankas vakar išplatino žinią, kad tarptautinei finansinei grupei „4finance Holding“ priklausanti didžiausia Lietuvos greitųjų paskolų lyderė „4finance“, naudojanti prekių ženklus „SMSCredit“ ir „Vivus“, nebegali teikti paskolų.

Lietuvos banko Priežiūros tarnybos direktorius Vytautas Valvonis teigė, kad tai pirmas atvejis, kai dėl pažeidimų iš vartojimo paskolų įmonės atimama teisė dirbti.

„Mes anksčiau esame išbraukę tris įmones iš viešojo vartojimo kreditų davėjų sąrašo, bet jos buvo smulkios ir veiklos nevykdė. Dėl pažeidimų įmonė iš sąrašo pašalinta pirmą kartą“, – sakė V.Valvonis.

Ėmėsi griežtų sankcijų

Anot centrinio banko atstovo, griežčiausia įstatymų nustatyta sankcija pritaikyta už nevienkartinius teisės aktų pažeidimus ir priežiūros institucijos ne sykį išsakytų nurodymų juos pašalinti nepaisymą.

„Didžiausio rinkos dalyvio neatsakingas skolinimas nesilaikant teisės aktų yra nepateisinamas – pažeidimai griauna pasitikėjimą finansų sistema, jos dalyviais, todėl nebuvo ir ateityje nebus toleruojami“, – sakė V.Valvonis.

Įsigalios tik vasarį

Nubausta bendrovė išsyk atkirto, kad toks sprendimas bus skundžiamas, o veikla tęsiama. Anot „4finance“, sankcijos pritaikytos už naujų Vartojimo kredito įstatymo reikalavimų, kurie dar tik įsigalios kitų metų vasarį, pažeidimus.

„Naujiems vartojimo kredito įstatymo reikalavimams šiuo metu rengiamės, keičiame sistemą, tačiau jų dar nespėjome įdiegti.

Lietuvos banko sankcijos yra neadekvačios, tai panašu į vieno rinkos dalyvio puolimą, siekiant suteikti pranašumų konkurentams.

Be to, nesame padarę dviejų pažeidimų per vienus metus. Nutarimai dėl baudų 2014 metais, kuriais remiasi Lietuvos bankas, net nėra įsiteisėję“, – sakė bendrovės „4finance“ generalinis direktorius Gediminas Velička.

Nepatiko aktyvi veikla?

Anot bendrovės vadovo, Lietuvos bankas „4finance“ veikla ėmė domėtis šiemet, kai Seime buvo pradėti svarstyti Vartojimo kredito įstatymo pakeitimai, o įmonė aktyviai reiškė savo poziciją ir nuomonę apie rinkos reguliavimą bei priežiūrą.

Svarstant Vartojimo kredito įstatymo pakeitimus Lietuvos bankas pasiūlė įtraukti punktą, kad iš vartojimo kreditų teikėjų sąrašo išbrauktos bendrovės klientai centrinio banko sprendimu būtų perleidžiami konkrečiam kitam rinkos dalyviui.

Toks kišimasis į komercinius įmonių santykius sukėlė įtarimų ir Seimo nariams, jie tokį pasiūlymą atmetė.

Jau sulaukė pasiūlymų

Pasak G.Veličkos, įdomu tai, kad „4finance“, dar net neperskaičiusi Lietuvos banko nutarimo, iš kitų rinkos dalyvių jau sulaukė pasiūlymų perimti klientų duomenų bazę, prekių ženklus, kreditų portfelius.

Tačiau įmonės vadovas tvirtino, kad Lietuvos bankui ir jo partneriams nepavyks perimti 7 metus plėtoto verslo, nes vartojimo kreditų prekių ženklai „SMScredit.lt“ ir „Vivus.lt“, svetainės ir sistemos nuo šiol bus perleisti kitam vartojimo kreditų teikėjui, todėl klientams niekas nesikeis.

Skelbiama, kad vartotojai ir toliau galės naudotis kreditų paslaugomis „SMScredit.lt“ ir „Vivus.lt“ svetainėse, sudaryti sutartis ir gauti paskolas – tiesiog jas teiks kita įmonė.

Kreditus jau turintiems klientams taip pat niekas nesikeičia.

Per 9 šių metų mėnesius „4finance“ pagal paskolų sumą užėmė didžiausią – 37,8 proc. rinkos dalį. (BNS, LR)

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.