Kaip Rusijos ligoninių valdžia kraunasi milijonus

Medicinos įstaigų patikrinimas septyniolikoje Rusijos regionų parodė, kad aukštas pareigas einantys medikai nusistatė sau algas 100-200 kartų didesnes nei savo pavaldiniams.

Patikrinti ligoninių ir poliklinikų vyriausiųjų gydytojų asmenines kišenes užsimojo Rusijos liaudies fronto (RLF) ekspertai.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Patikrinti ligoninių ir poliklinikų vyriausiųjų gydytojų asmenines kišenes užsimojo Rusijos liaudies fronto (RLF) ekspertai.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aleksandras Procenka, Maskva

Dec 21, 2015, 12:55 PM, atnaujinta Sep 28, 2017, 4:10 AM

Patikrinti ligoninių ir poliklinikų vyriausiųjų gydytojų asmenines kišenes užsimojo Rusijos liaudies fronto (RLF) ekspertai. Rezultatai pribloškė: Tuvos Respublikoje, kurioje labai žemas sveikatos apsaugos lygis, metinės vyriausiųjų gydytojų pajamos siekia iki 65 mln. rublių (0,84 mln. eurų) ar dar daugiau. O paprasti gydytojai turi tenkintis 45 tūkst. rublių (583 eurai) alga, viduriniojo medicinos personalo uždarbis – 26 tūkst. rublių (337 eurai).

Panašus atotrūkis – iki 200 kartų – nustatytas Tatarstane ir Kalmukijoje, Karelijoje ir Chakasijoje, Briansko, Orlovsko, Penzos srityse ir Kamčiatkoje. Iš viso septyniolikoje regionų.

Dabar RLF tikrina vyriausiųjų gydytojų materialinę gerovę dar dvylikoje šalies regionų.

Gauti tokius beprotiškus pinigus medicinos „generolai“ įsigydrino iš naujų pacientų prirašymų. Prieš trejus metus Sveikatos apsaugos ministerija nurodė gydymo įstaigoms dispanserizuoti gyventojus. Iš pradžių medikai protestavo, o paskui ėmėsi vykdyti nurodymą. Pasirodė, kad tai labai pelningas reikalas. Už kiekvieną apsilankymą medicinos centre, nesvarbu – ligonio ar sveiko žmogaus – draudimo bendrovė sumoka 500-1000 rublių (6,5-13 eurų) iš valstybės biudžeto.

Rezultatas – nesibaigiantis sveikų žmonių srautas medicinos įstaigose. Neva jie tikrinasi sveikatą. Maskvoje pasipylė įtarimų, kad tuo piktnaudžiaujama. Patikrinus 2,5 tūkst, tokių vizitų, paaiškėjo, kad 90 proc. jų suklastoti.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.