Krematoriumas dar nepastatytas, o žiežirbos jau lekia

Tarp būsimo Elektrėnų krematoriumo savininkų ir vietos bendruomenės iškastas karo kirvis. Krematoriumo statybų konkursą laimėjusios įmonės „Ligamis“ vadovas įtaria, kad bendruomenė juos skundžia įvairioms institucijoms, todėl jis kreipėsi į prokuratūrą.

Vietos gyventojai nusistatę prieš būsimąjį krematoriumą.<br>M.Kulbio nuotr.
Vietos gyventojai nusistatę prieš būsimąjį krematoriumą.<br>M.Kulbio nuotr.
Vietos gyventojai nusistatę prieš būsimąjį krematoriumą.<br>M.Kulbio nuotr.
Vietos gyventojai nusistatę prieš būsimąjį krematoriumą.<br>M.Kulbio nuotr.
Vietos gyventojai nusistatę prieš būsimąjį krematoriumą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vietos gyventojai nusistatę prieš būsimąjį krematoriumą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Dec 22, 2015, 2:24 PM, atnaujinta Sep 27, 2017, 10:53 PM

Skundų lavina

Laidojimo paslaugų įmonė „Ligamis“, paskelbusi apie planus statyti krematoriumą Elektrėnų savivaldybėje, sulaukė ne tik vietos bendruomenės pasipriešinimo, bet ir eilės institucijų patikrinimų. Jos veiklą ėmė tikrinti Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos Ekonominių nusikaltimų tyrimo valdyba, Darbo inspekcija, Valstybinė mokesčių inspekcija ir kitos institucijos.

Bendrovės vadovas Juozas Čiplys mano, kad institucijų dėmesys iki šiol niekam neužkliuvusiai bendrovei atsirado dėl galimai melagingų pranešimų Dėl šių patikrinimų, bendrovė kreipėsi į Vilniaus apygardos prokuratūrą, prašydama pradėti ikiteisminį tyrimą.

„Vykdydami veiklą laikomės visų teisės aktų reikalavimų, todėl užplūdusių patikrinimų lavina yra visiškai nesuprantama. Išsamesnės informacijos nepateikia ir juos atliekantys pareigūnai. Manome, kad šią situaciją iššaukė melagingi įmonės atžvilgiu rašomi skundai. Mūsų poziciją sustiprina ir tai, kad veikiausiai tyčia ir specialiai mūsų projekto žlugdymui buvo įsteigta asociacija Kurkliškių kaimo bendruomenė. Jos steigimo data – šių metų spalis, ji idealiai sutampa su laiku, kuomet pradėjome aktyviai viešinti krematoriumo statybos projektą“, – aiškino „Ligamis“ vadovas J.Čiplys.

Jo teigimu, ši asociacija jau savo steigimo sutarties pasirašymo dieną, net neįsigilinusi į jo esmę, ėmė viešai kritikuoti „Ligamis“ projektą.

„Tarp šios asociacijos narių esama asmenų, net negyvenančių Kurkliškių kaime. Tai sukuria prielaidas manyti, kad šios asociacijos rankomis yra vykdoma nelegali veikla“, – teigė būsimo krematoriumo iniciatorius.

„Prašome prokuratūros pradėti ikiteisminį tyrimą, surasti bei nubausti melagingus skundus teikiančius ir bendrovės veiklą trikdančius asmenis, eikvojančius ne tik mūsų, tačiau ir valstybės institucijų laiką ir lėšas. Prokuratūrai pateikėme visą savo turimą informaciją apie galimai nusikalstamą veiką vykdančius subjektus“, – sakė J. Čiplys.

Gyventojai nesutinka

Kurkliškių kaimo bendruomenės pirmininkas Gediminas Jachimavičius tokius kaltinimus atmeta. Tiesa, jis neslepia, kad bendruomenė yra nusistačiusi prieš krematoriumo statybas.

„Taip, mes kreipėmės į atitinkamas institucijas – Aplinkos ministeriją, Statybų inspekciją, tačiau jokių skundų nerašėme“, – tikino bendruomenės pirmininkas.

Pasak jo, į institucijas kreiptasi dėl neteisėtų krematoriumo statybų.

„Viskas buvo daroma slaptai. Visuomenė apie tai visiškai nebuvo informuota. Apie projektą sužinojome tik tada, kai jie laimėjo konkursą. Kreipėmės į „Ligamis“ raštu, kad atsakytų į mūsų klausimus. Neatsakė. Buvo susitikimas, kuriame kalbėta apie priešprojektinius pasiūlymus, tačiau „Ligamis“ juos ignoravo. Pamatėme, kad mes jiems neįdomūs, o dabar deklaruojama, kad jie bendradarbiauja su bendruomene“, – aiškino G.Jachimavičius.

Jis neneigia, kad vietos gyventojai krematoriumo nenori. Buvo surinkta apie pusantro tūkstančio jo statyboms nepritariančių gyventojų parašų.

„Žmonės sunerimę: ten yra kaimo turizmo sodybos, ekologinis ūkis, sulčių spaudykla. Krematoriumas ir šie objektai nesuderinami. Kaimo turizmo sodybos adresas yra Kurkliškių 5, o 5B – krematoriumo adresas. Ar tai normalu?“, – klausė bendruomenės pirmininkas.

Jis sako, kad bendruomenė įsteigta turint įvairių tikslų – rengiami įvairūs projektai, bus organizuojamos pavasarinės talkos, gegužinės.

„Ligamis“ į Elektrėnų savivaldybėje, Kurkliškių kaime kapinių apsaugos zonoje statomą krematoriumą planuoja investuoti 2 mln. eurų. Už šiuos pinigus ketinama sutvarkyti infrastruktūrą, sukurti naujų darbo vietų. Šiuo metu darbai dar nepradėti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.