Kurortuose per šventes rusų kalba skambės tyliau

Druskininkai jau kedena plunksnas ir laukia svečių, atvyksiančių švęsti Naujųjų metų ar ilsėtis po jų.

Praėjusiais metais Druskininkuose netrūko šventusių naujuosius metus.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Praėjusiais metais Druskininkuose netrūko šventusių naujuosius metus.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aida Murauskaitė

Dec 22, 2015, 3:56 PM, atnaujinta Sep 27, 2017, 10:25 PM

„Esame pasipuošę ir pasiruošę. Nuotaika optimistinė, tikime, kad artimiausi du savaitgaliai bus smagūs kurortui“, – kalbėjo Druskininkų turizmo ir verslo informacijos centro atstovė Živilė Fayed.

Tiesa, kaip ir per 2015-ųjų sutinktuves, taip ir šiemet kur kas tyliau skambės rusų kalba, mat šių turistų dėl politinės įtampos smarkiai sumažėję.

Rusus keičia kiti

Tačiau nerimą, ar būriais į Druskininkus anksčiau traukę rusai grįš čia, numaldė 2015-ųjų pirmųjų trijų ketvirčių statistika. Nors svečių iš Rusijos srautas, palyginti su 2014-ųjų sausio-rugsėjo mėnesiais, susitraukė veik 42 proc., bendras visų turistų srautas išaugo penkiais procentais.

Rusijos turistus, anot Ž.Fayed, pakeitė baltarusiai, latviai, lenkai, žydai. Smarkiai, net per 15 proc., šiemet, palyginti su praėjusiais metais, išaugo lietuvių turistų skaičius.

Kas tai lėmė? Kurorto verslininkų siūlomos nuolaidos, lietuvių patriotiškumas?

„Manau, ir tai, ir tai. Be to, pastaruoju metu kitose šalyse ne visuomet saugu ilsėtis, tad žmonės renkasi poilsį savo šalyje“, – svarstė Ž.Fayed.

Pasak jos, dažname Druskininkų viešbutyje naujametinės programos bus vedamos keliomis kalbomis: ne tik lietuviškai, bet ir rusiškai, angliškai bei lenkiškai.

Laukia du antplūdžio etapai

Druskininkų „Grand Spa Lietuva“ komplekso rinkodaros direktorius Audrius Abromavičius sakė, kad šiemet šventinis periodas turėtų būti geresnis nei praėjusiais metais. Tiesa, pajamos, kurios ateidavo iš Rusijos turistų, bus menkesnės.

Tačiau, anot A.Abromavičiaus, rusus keičia turistai iš kitų šalių ir patys lietuviai. Lietuvių skaičius šiemet „Grand Spa Lietuva“ viešbučių komplekse augo 11 procentų. O užsieniečių gretas smarkiai papildė sveičiai iš Vokietijos, Lenkijos, Baltarusijos.

„Grand Spa Lietuva“ viešbučiuose per Naujuosius metus linksminsis apie 70 proc. lietuvių, o likusią dalį sudarys vokiečiai, rusai, baltarusiai, lenkai.

„Vokiškoji dalis, tai Vokietijos rusai, pastaruoju metu gerokai išaugo“, – sakė A.Abromavičius.

Naujametinė programa komplekse vyks dviem kalbomis – lietuvių ir rusų.

Antrasis svečių ansplūdžio periodas prasidės sausio 2-ąją ir truks iki 10-osios. Tuomet bus visuotinės atostogos Rusijoje. Ir nors srautas šiemet iš šios šalies mažesnis, viešbučiai turėtų būti pilni.

„Rusų skaičius pradėjo trauktis 2014 metų ketvirtąjį ketvirtį, tokia tendencija išlieka ir toliau. Tačiau juos keičia kaimynai latviai ir lenkai, taip pat mūsiškiai lietuviai“, – kalbėjo A.Abromavičius.

Išlieka lietuviškiausiu kurortu

Optimizmo nestinga ir Birštone. Anot Birštono turizmo informacijos centro vadovės Rūtos Kapačinskaitės, naujametiniai pramogų ir poilsio paketai kurorte gerai parduodami – tad viešbučiai, sanatorijos ir sveikatingumo centrai turėtų džiaugtis geru užimtumu. Kurorte vienu metu gali apsistoti 2 tūkst. svečių.

„Žinoma, per Kalėdas bus mažiau svečių, mat lietuviai linkę šią šventę leisti namie su artimaisiais, bet per Naujuosius daug kas važiuos į Birštoną“, – mano R.Kapačinskaitė.

Ji sakė, kad kasmet augantis, o šiemet ir Sėkmingiausios turizmo vietovės titulą pelnęs Birštonas vis dar išlieka lietuviškiausiu kurortu. Apie 80 proc. svečių čia lietuviai. Likusi dalis – lenkai, latviai ir rusai – pastarųjų kiek mažėjo.

Per pirmuosius tris metų ketvirčius Birštone, palyginti su tuo pačiu periodu pernai, lankytojų srautas išaujo 40 proc. – tai sudarė 58 tūkst. žmonių.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.