Ruošiatės slidinėti Europoje? Nusivežkite ir sniego

Vilnietė Rasa su bičiuliais dar spalį nusprendė naujus metus sutikti Čekijos kalnuose, kur galėtų ir paslidinėti. Nors ir sumokėjo užstatą, tačiau šventėms liks Lietuvoje – Čekijos kalnuose sniego nėra, o kurortai perspėja poilsiautojus, kad šie kol kas nesitikėtų sniego.

Austrijos kalnų trasose bejėgės net sniego patrankos.<br>AP nuotr.
Austrijos kalnų trasose bejėgės net sniego patrankos.<br>AP nuotr.
Austrijoje slidinėjimo kurortai šią savaitę atrodo taip.<br>AP nuotr.
Austrijoje slidinėjimo kurortai šią savaitę atrodo taip.<br>AP nuotr.
Kosove slidinėjimo trasos irgi neveikia, tačiau kalnuose tiesiog laipiojama.<br>AP nuotr.
Kosove slidinėjimo trasos irgi neveikia, tačiau kalnuose tiesiog laipiojama.<br>AP nuotr.
Šilta ir JAV: čia Kalėdų seneliai nuo keltuvų pamatė, kad trūksta sniego.<br>AP nuotr.
Šilta ir JAV: čia Kalėdų seneliai nuo keltuvų pamatė, kad trūksta sniego.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Dec 22, 2015, 12:33 PM, atnaujinta Sep 27, 2017, 11:39 PM

Užstato niekas negrąžino

Panaši situacija yra ir kai kuriuose Austrijos bei Prancūzijos kurortuose – šilta žiema varo į neviltį vietos verslininkus.

„Spalį tikrai nežinojome, kokia bus žiema, tad negalėjom net įtarti, jog geriausiu atveju gausime tik pasivaikščioti po kalnus ir pasižvalgyti po turistams skirtas krautuvėles, o ne paslidinėti“, – sakė Rasa. Ji atsidarė Čekijos kalnų kurorto interneto svetainę, kurioje perspėjama, kad sezonas bent jau iki naujųjų metų nebus atidarytas.

„Dėl oro sąlygų, kurios neleidžia atidaryti slidinėjo trasų, yra neįmanoma pradėti keltuvų veiklos Harašove. Keltuvai neveiks bent iki gruodžio 30 dienos“, – skelbiama interneto svetainėje.

Rasos bičiuliai anksčiau ten yra lankęsi. „Jie sakė, kad vieta nebloga, kalnai nedideli, tad tokiems pradedantiems slidininkams kaip mes bus kaip tik, manėme. Tad sutikti naujus metus Čekijoje buvo labai arti širdies“, – pasakojo vilnietė.

Bičiuliai pervedė ir užstatą už namelio nuomą – 200 eurų. Tačiau kai sužinojo, kad kalnuose beveik nėra sniego, kelionę atšaukė. „Pamatėme, kad slidinėjimo trasos yra uždarytos, tad važiuoti ten neliko priežasties. Juk nuo pat pradžių tikslas buvo būtent slidinėjimas“, – pasakojo Rasa.

Beje, užstato vilniečiai taip ir neatgavo, nes jis negrąžinamas – yra sniego ar nėra. O tiesiog pakopinėti po kalnus bičiuliai nepanoro.

Alpėse irgi trūksta sniego

Alpių kurortai Prancūzijoje, Šveicarijoje ir Austrijoje taip pat stokoja sniego, o kai kur jo apskritai dar nėra. Kaip rašo „Daily Telegraph“ dėl šilto oro kurortai prieš šventes atrodo tušti, kalnuose trūksta sniego, nes šis iškritęs greitai ištirpsta.

Be to, situacija kalnuose jau darosi pavojinga. Neseniai populiariame Maribel kurorte leisdamasis nuo kalno žuvo 17 metų slidininkas. Šis rėžėsi į sniegu nepadengtas uolas, o tai sukėlė debatus apie tai, ar saugu slidinėti kalnuose, kai taip trūksta sniego.

„Alpių regionas visumoje atrodo taip pat blogai kaip ir pernai. Praėjusiais metais turėjome daugiau sniego pietinėje Alpių dalyje, bet mažiau – šiaurinėje. O šįmet problema ta, kad kol kas nėra ženklų, kad žiema sugrįžtų iki Kalėdų, o gal ir ilgiau“, – sakė orų prognozių interneto svetainės weathertoski.co.uk vadovas Fraseris Wilkinas.

Tačiau Italijos slidinėjimo kurortuose situacija yra geresnė. Beje, dolomitinėse Alpėse sniego patrankos veikia pilnu režimu, tad natūralaus sniego čia galima tikėtis tik kai kur.

Bet kyla kitas klausimas – kas bus, kai slidinėjimo kurortus užplūs žiemos sporto mėgėjai, kurie suplūks dirbtinį sniegą, o natūralaus truks? Tai didelė šių metų sezono problema, sako šio verslo atstovai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.