Reikia dirbti per šventes? Pasidomėkite – gal galite atsisakyti

Kūčiomis prasidėjęs šventinis savaitgalis buvo ilgas – net 4 nedarbo dienos. Tačiau kai kuriems ne visos dienos buvo šventinės – teko ir paplušėti darbovietėje. Taip pat laukia ir dar vienas ilgasis savaitgalis – kadangi švęsime Naujuosius metus, prie įprastinio 2 dienų savaitgalio prisidės dar ir penktadienis. Neišvengiamai kai kuriems teks dirbti iš šiomis dienomis.

Teisės aktai skelbia, kad per šventines dienas dirbama tik ypatingais atvejais, kai tai svarbu visuomenei.<br>D.Umbraso nuotr.
Teisės aktai skelbia, kad per šventines dienas dirbama tik ypatingais atvejais, kai tai svarbu visuomenei.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

LRT TELEVIZIJOS laida „Labas rytas, Lietuva“, LRT.lt

Dec 28, 2015, 2:19 PM, atnaujinta Sep 26, 2017, 11:48 PM

Teisės aktai skelbia, kad per šventines dienas dirbama tik ypatingais atvejais, kai tai svarbu visuomenei arba reikšminga dėl kitų dalykų, pavyzdžiui, jei tai – kultūros įstaigos, televizija, kelininkai, saugos tarnybos ir t.t. , pasakojo Vilniaus universiteto Teisės fakulteto docentė dr. Daiva Petrylaitė.

„Yra tam tikra kategorija darbuotojų, kurie gali rinktis, ar dirbti nedarbo dienomis: nėščios, vaikus maitinančios, neseniai pagimdžiusios darbuotojos, taip pat – darbuotojai, kurie augina vaiką iki 3 metų arba vieniši tėvai, kurie augina vaiką iki 14 metų arba neįgalų vaiką iki 18 metų, taip pat – neįgalūs darbuotojai“, – pasakojo teisininkė.

Jei darbuotojui tenka dirbti šventinę dieną „pagal grafiką“, jam turi būti mokamas dvigubas atlyginimas. Jeigu tenka dirbti ne „pagal grafiką“ (ką nors pavaduoti ar pan.) gali rinktis iš trijų variantų: gauti dvigubą atlyginimą už tą dieną arba gauti papildomą poilsio dieną (už ją taip pat bus mokama normaliu tarifu), arba prisidėti dar vieną nedarbo dieną prie atostogų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.