Į degalines svaigalų nebeverta važiuoti – jose neliko alkoholio

Jei arti nėra parduotuvės,  kur galėtum nusipirkti degtinės, kodėl dėl jos nesukorus kelio iki degalinės? Bet nuo šiol degalinių parduotuvės ištroškusių nebegalės pagirdyti. Nebent pasiūlys gaiviųjų gėrimų ir vandens.

Degalinės jau nebegali prekiauti alkoholiu.<br>R.Neverbicko nuotr.
Degalinės jau nebegali prekiauti alkoholiu.<br>R.Neverbicko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 1, 2016, 2:40 PM, atnaujinta Jun 12, 2017, 3:53 AM

Nuo sausio 1-osios įsigalioja Alkoholio kontrolės įstatymo nuostata, draudžianti prekybą alkoholiniais gėrimais stacionariosiose degalinėse.

Lapkritį Seimas nepritarė siūlymui iki 2019 m. leisti prekiauti alkoholiniais gėrimais stacionariųjų degalinių parduotuvėse.

Prekybos alkoholiniais gėrimais stacionariosiose degalinėse draudimas buvo priimtas dar 2011 metų pabaigoje, bet buvo nustatytas 4 metų pereinamasis laikotarpis ūkio subjektams prisitaikyti prie pasikeitusio reguliavimo.

Lietuviškų degalinių sąjunga, vienijanti apie 700 degalinių, skaičiavo, kad įsigaliojantis draudimas privers atleisti iki 500 dabar degalinių parduotuvėse dirbančių žmonių.

Lietuva nėra vienintelė valstybė, kuri draustų alkoholio prekybą degalinėse.

Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis (PSO), Europos Sąjungoje įvairius apribojimus alkoholio prekybai degalinėse taiko ir kitos šalys: Belgija, Kipras, Prancūzija, Malta, Suomija, Italija, Olandija, Švedija, Ispanija.

2014 m. užregistruoti 509 kelių eismo įvykiai dėl neblaivių asmenų kaltės, t. y. kas šeštą užregistruotą įvykį sukėlė neblaivus asmuo. Juose žuvo 104, o 891 žmogus buvo sužeistas.

PSO ir „Eurobarometro“ duomenimis, vairavimas apsvaigus nuo alkoholio yra vienas iš pagrindinių veiksnių, sukeliančių avarijas keliuose. 25 proc. visų mirčių ES keliuose priežastys susijusios su neblaiviais vairuotojais.

Pagal alkoholio suvartojimą ir jo sąlygotą žalą Lietuva priskiriama aukščiausios rizikos grupei Europoje kartu su Latvija, Estija, Baltarusija, Rusija, Ukraina, Vengrija, Kazachstanu ir Moldova.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.