Lietuvos pienininkai nekantrauja žengti į Kinijos rinką

2014 metais Rusijai paskelbus embargą Europos Sąjungos maisto ir žemės ūkio produkcijai, nukentėjo tiek pieno, tiek mėsos perdirbėjai.

Milžiniška Kinijos rinka Lietuvos pienininkams turėtų atsiverti jau artimiausiu metu.<br>Justino Stacevičiaus nuotr.
Milžiniška Kinijos rinka Lietuvos pienininkams turėtų atsiverti jau artimiausiu metu.<br>Justino Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir LRYTAS.LT INF.

2016-01-02 14:40, atnaujinta 2017-06-12 01:52

2014 metais Rusijai paskelbus embargą Europos Sąjungos maisto ir žemės ūkio produkcijai, nukentėjo tiek pieno, tiek mėsos perdirbėjai.

Tačiau 2015 metais mėsos perdirbėjams atsivėrė JAV rinka, o artimiausiu metu rinką pieno produktams turėtų atverti Kinija.

Pienininkai tikisi geresnių metų

„Metų perspektyvos ir prognozės yra teigiamos. Tikimės, kad galbūt ir pasaulinės rinkos atsigaus, yra prognozės, jog 2016-ųjų metų antroje pusėje, 2017 metais pradės kilti kainos. Ir ne tik produktų, bet ir žaliavinio pieno kainos“, – BNS sakė pienininkų asociacijos Pieno centras direktorius Egidijus Simonis.

Anot jo, labiausiai pieno perdirbėjai laukia Kinijos rinkos atvėrimo ir tikisi, kad finansinė bendrovių situacija pagerės.

„Laukiame Kinijos rinkos atidarymo, Persijos įlankos, Šiaurės Afrikos šalių, galbūt ir Brazilija. Tikimės, kad atsiras naujos pelningos rinkos ir situacija ne tik stabilizuosis, bet ir gerės“, – teigė E.Simonis.

Anot jo, Kinijoje perdirbėjams reikėtų dirbti apie pusmetį, kol būtų gautas pelnas, o kitose rinkose gali prireikti ir mažiau laiko.

2016-ieji bus pereinamieji metai

Mėsos perdirbėjų asociacijos vadovas teigia, kad 2016-ieji metai nuteikia optimistiškiau, tačiau finansiniu požiūriu greičiausiai bus panašūs į 2015-uosius. Anot jo, mėsininkai sieks įsitvirtinti naujose eksporto rinkose.

„Realiai finansine prasme metai bus panašiame lygyje. Tai labiau bus investavimo laikas, investavimas finansine ir darbo prasme. Pereinamasis laikotarpis, kai turi ir čia rinką laikyti, ir kitur žvalgyti“, – BNS sakė E.Mackevičius.

Savo lūkesčius mėsininkai sieja su atsivėrusia JAV rinka, į kurią eksportuoti ketinama jau šiemet, bei arabų šalimis, su kuriomis sertifikatus ketinama suderinti artimiausiu metu.

Tačiau E.Mackevičius teigia, kad Lietuvoje didele problema išlieka afrikinis kiaulių maras, trukdantis mėsos perdirbėjams eksportuoti.

„Žinoma, išlieka kiaulių maro problema, nes dėl jo užsidaro iš dalies amerikiečių rinka. Kiaulių maras iš tikro daro visam mūsų sektoriui žalą“, – teigė mėsininkų atstovas.

Kinija atsivers artimiausiu metu

Veterinarijos tarnybos vadovas Jonas Milius teigia, kad milžiniška Kinijos rinka Lietuvos pienininkams turėtų atsiverti jau artimiausiu metu.

„Kinija iki savo Naujųjų metų (vasario mėnesio – BNS) turėtų atidaryti pieną, be to, pieną galime vežti jau į Honkongą, Japoniją. Kai lapkritį lankėsi premjeras, buvo pažadėta artimiausiu metu inspektorius dėl mėsos atsiųsti iš Kinijos“, – BNS sakė J.Milius.

Pasak jo, 2016-aisiais galima tikėtis ir daugiau svarbių rinkų.

J.Milius aiškino, jog JAV artimiausiu metu turėtų leisti įvežti kiaušinių miltelius, o Iranas – jautieną.

„Vičiūnai“ laukia JAV sprendimo, nes turi galingą gamyklą, kurioje gamina kiaušinių miltelius. Bendrovė jau yra užpildžiusi klausimynus“, – sakė veterinarų vadovas.

2014 metų rugpjūtį Rusija uždraudė įvežti maisto ir žemės ūkio produkciją iš Europos Sąjungos ir JAV. Dėl to perdirbėjams teko persiorientuoti į kitas šalis, aktyviau pradėta ieškoti naujų rinkų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: Taking Regional Leadership in Green Finance