Rusija jau karpo šių metų biudžetą – netgi karines išlaidas?

Rusijos Federacijos 2016-ųjų metų biudžeto išlaidos, kurios buvo paskaičiuotos turint omenyje naftos kainas – 50 JAV dolerių už barelį, atsižvelgiant į prognozuojamą 30 dolerių už barelį kainą, jau peržiūrimos. Apie tai „Exo Moskvy“ radijo laidoje žurnalistė Evgenija Albac diskutavo su Rusijos vyriausybei artimais ekonomistais. Diskusijos tema: „2016 metų finansai: kam ruoštis“.

Nors oficialiai karinės išlaidos Rusijoje nesumažintos, tačiau jas mažina infliacija.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Nors oficialiai karinės išlaidos Rusijoje nesumažintos, tačiau jas mažina infliacija.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Nors oficialiai karinės išlaidos Rusijoje nesumažintos, tačiau jas mažina infliacija.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Nors oficialiai karinės išlaidos Rusijoje nesumažintos, tačiau jas mažina infliacija.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 5, 2016, 4:53 PM, atnaujinta Jun 11, 2017, 8:53 PM

Laidoje dalyvavo Ekonomikos ekspertų grupės vadovas, Nepriklausomų ekonominės analizės centrų asociacijos prezidentas Evsejus Gurvičius; Pasaulio ekonomikos ir tarptautinių santykių instituto direktoriaus pavaduotojas bei pilietinių iniciatyvų komiteto narys Evgenijus Gontmacheris;, MDM banko direktorių tarybos pirmininkas, buvęs Rusijos Centrinio Banko pirmininko pavaduotojas bei buvęs Rusijos finansų ministras Olegas Vjuginas.

E.Albac: Evgenijau Šlemovičiau, jūs nusijuokėte, kai pasakiau, kad 2016-ųjų metų biudžetas parengtas, atsižvelgiant į 50 dolerių už naftos barelį kainą. Juk mums tai būtų normalu. Vis dėlto, tai būtų biudžetas be deficito.

E.Gontmacheris: Kiek aš žinau, mūsų biudžetas parengtas su deficitu. Tai – ne vystymosi, tai – išgyvenimo biudžetas. Todėl, kad aš mačiau ir prisimenu, kaip jį ruošdama, kankinosi Finansų ministerija, turėdama omenyje netgi su 50 dolerių už naftos barelį kainą. Rėžė be gailesčio.

(…)Žvelgiant iš socialinių lūkesčių taško, šalis persisotino 100-120 dolerių už barelį kaina. Juk mes nepakeitėme ekonomikos, kuri buvo 10 dešimtmetyje, modelio: jis netgi dabar toks pats. Pasisekė, kad buvo 120 dolerių. Socialine prasme žmonės, aišku, atsiėmė: atlyginimai, pensijos padidėjo. Medicina tapo santykinai geresne. Dabar visi puikiai supranta, kad net ir esant 50 dolerių už naftos barelį kainai, tai nepadengs infliacijos – netgi ir tos, kuri biudžete suplanuota.

Е. Gurvičius: Nežiūrėkime praėjusių metų: per 15 metų nuo 2000 iki 2014 metų Rusijos ekonomika išaugo 90 proc., o atlyginimai – 4,2 kartus. Tai reiškia, kad dėl naftos kainos atlyginimas atsiplėšė nuo ekonomikos augimo. Vadinasi, mes jau negalime tai pat gyventi, kaip gyvenome, jei už barelį naftos mokama 50, juoba – 35 dolerių, o ne 110, kaip buvo neseniai. Jei naftos kaina bus tris kartus mažesnė, tai tam, kad galėtume suvesti galus, turime arba sumažinti valdininkų skaičių, arba sumažinti atlyginimus gydytojams, mokytojams, valdininkams, arba dar kažką sumažinti, tarkime, išlaidas gynybai. Tačiau aišku, kad vėl sumažinti atlyginimų taip greitai neįmanoma.

О. Vjuginas: Nesutinku. Realia išraiška BVP išaugo 90 proc. O atlyginimai – 4,5 proc. Reikia įvertinti infliaciją.

Е. Аlbac: Naujųjų metų išvakarėse „Kommersant“ rašė apie tai, kad įvyko ne vienas uždaras vyriausybės posėdis, kurių metu buvo priimtas sprendimas 10-čia procentų sumažinti visas 2016-ųjų metų biudžeto išlaidas, išskyrus tas, kurios skirtis mokėti atlyginimus biudžetininkams, socialiniams fondams ir valstybės skolos aptarnavimui. Ar jūs galite patvirtinti, kad buvo priimtas sprendimas sumažinti biudžeto išlaidas, tarp jų ir gynybos?

Е. Gurvičius: Neturiu tokios informacijos. Tačiau galvoju, kad to išvengti mums būtų sunku.

Е. Аlbac: Olegai Viačeslavovičiau, gal jūs turite informacijos?

О. Vjuginas: Aš tokios informacijos neturiu, bet tai tiesiog neišvengiama ir bus dar vienas mažinimų ciklas.

Е. Gontmacheris: Tiesiog dabar vyriausybėje sklaidomas biudžetas. Lygiai taip pat, kaip buvo prieš metus. Kai 2015-ųjų metų biudžetą pasirašė prezidentas, mano žiniomis, turėta omenyje 90 dolerių už barelį kaina.

(…)Po to, aišku, metų pradžioje situacija pasirodė visai kitokia. Todėl Finansų ministerijai teko skubiai peržiūrėti biudžetą. Mano žiniomis, visą pirmąjį ketvirtį šalis gyveno pagal biudžetą, kuris neturėjo nieko bendro su realybe, o paskui – balandį buvo priimta naujoji redakcija, kuri, švelniai tariant, smarkiai skyrėsi. Galvoju, kad lygiai tas pats vyksta dabar. Todėl, kad vyriausybėje sėdi nekvaili žmonės, jie viską supranta, kad 50 dolerių už barelį neįmanoma kaina, veikiau, skaičiuokime 30 dolerių. Iš štai dabar jie, atsižvelgdami į 30 dolerių už barelį, dabar peržiūri visus su išlaidomis susijusius straipsnius.

Е. Аlbac: Paklausime Evsejaus Tomovičiaus, kadangi jis vadovauja ekonomikos ekspertų grupei, kas vyksta Finansų ministerijoje? Ar išties dabar ten peržiūrimas biudžetas, turint omenyje 30 dolerių už barelį.

E.Gurvičius: Galvoju, kad ten dabar svarstomi įvairūs variantai: 30 ir 40, bet didelė tikimybė, kad biudžetas bus iš tiesų koreguojamas, nes jei mes pradėsime vykdyti biudžetą, kuris orientuotas į 50 dolerių, kai dabar labiausiai tikėtina 40 dolerių už naftos barelį kaina, nieko gero nebus. Mums teks papildomai išleisti trilijoną rublių, kurių nėra kur paimti, nebent iš Rezervo fondo. Tada šiais metais Rezervo fondas ištuštės ir ką mes tada darysime.

Е. Аlbac: O ten dar yra tas trilijonas?

Е.Gurvičius: Ne, ten jau yra 3 proc. deficitas. Mes paprastai iš rezervinio fondo viską finansuojame, o reikia dar trilijono. Ne iš viso trilijono, bet papildomo trilijono. Negalime gyventi orientuodamiesi tik į vienus metus. Todėl mes žinome, kad šie metai mums labai svarbūs. Šiais metais Dūmos rinkimai, o kiti metai bus ne mažiau svarbūs, kadangi jie bus prieš prezidento rinkimus ir todėl mes turime galvoti apie kitus metus ir netgi apie 2017-ųjų pirmąjį ketvirtį.

Е. Аlbac: Jeigu aš teisingai jus suprantu, tai esant tokiai naftos kainai, Rezervo fonde sukauptų lėšų 2017-ųjų metų pirmam ketvirčiui jau gali nelikti?

Е. Gurevičius: Taip, jeigu mes nemažinsime išlaidų.

Е. Аlbac: Jeigu tai tiesa, kad 10 proc. bus mažinamos išlaidos, tai mane labiausiai domina ar tai tiesa, kad po ilgo laiko 10 proc. mažinamos gynybai skirtos išlaidos? Juk tai jau seniai brendo.

Е. Gontmacheris: Jos nėra mažinamos. Jos tiesiog didėja ne tokiais tempais, kurie buvo planuoti.

Е. Gurvičius: Realia išraiška šiame biudžete jos netgi sumažintos. Šiame biudžete, kurį dabar turime, jos auga mažiau, nei infliacija. Realia išraiška jos jau mažėja.

Parengė Leonas Grybauskas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.