Valstybės kontrolierius A. Dulkys: „Šiemet būsime griežtesni“

Stebės biudžetą, europinės paramos įsisavinimą ir valstybės įmonių valdymą

Valstybės kontrolierius A. Dulkys: „Šiemet būsime griežtesni“.<br>D.Umbraso nuotr.
Valstybės kontrolierius A. Dulkys: „Šiemet būsime griežtesni“.<br>D.Umbraso nuotr.
Valstybės kontrolierius A. Dulkys: „Šiemet būsime griežtesni“.<br>D.Umbraso nuotr.
Valstybės kontrolierius A. Dulkys: „Šiemet būsime griežtesni“.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 7, 2016, 10:42 AM, atnaujinta Jun 11, 2017, 5:49 PM

„Šiais metais startuojame su pakankamai rizikingu biudžetu ir prognozėmis. Mes esame skeptiškesni ir atsargesni, mūsų nuomone, fiskalinės drausmės taisyklės buvo interpretuotos ir nustatytos pakankamai lanksčiai. Manome, kad turime atidžiau žiūrėti į tai, ką esame įsipareigoję. Finansų ministerija šiemet sulauks didesnio mūsų dėmesio ne tik tada, kai žiūrėsime, kaip laikomasi fiskalinės drausmės, bet ir visų metų eigoje, kaip ministerijos renka duomenis įvairiems rodikliams, ar jais yra vadovaujamasi, kaip vyksta biudžeto formavimo procesas, kaip elgiasi jo formavimo dalyviai“, – ketvirtadienį spaudos konferencijoje sakė valstybės kontrolierius Arūnas Dulkys.

Pasak jo, institucijos atsižvelgė į Valstybės kontrolės praėjusių metų pateiktą nepriklausomą išvadą apie 2016 metų biudžeto projektą.

„Iš darbinių susitikimų ir tarpinstitucinio darbo matome požymius, kad mūsų nepriklausoma nuomonė neliko be atsako. Taip, einamųjų metų biudžetas patvirtintas su nedideliais atsižvelgimais, bet buvo aiškiai pamatyta, kad šiemet būsime griežtesni ir Lietuva yra įsipareigojusi institucijoms, tad mūsų ataskaitos skaitomos ne tik Lietuvoje, bet jos siunčia signalą ir europinėms ir tarptautinėms institucijoms“, – kalbėjo A.Dulkys.

Stebės biudžetą, europinės paramos įsisavinimą ir valstybės įmonių valdymą

Valstybės kontrolė šiais metais daugiausiai dėmesio skirs 2016 metų biudžetui, 2017 metų biudžeto projektui, europinės paramos įsisavinimui, valstybės valdomų įmonių valdymo efektyvumui bei viešųjų finansų valdymui. Kontrolieriai per metus planuoja baigti 53 auditus.

„2016 metų programoje bus vykdomi auditai, kurių rezultatai tikrai bus svarbūs ir reikšmingi – 2015 metų valstybės biudžeto, PSDF ir „Sodros“ biudžetų vykdymas, 2017 metų biudžeto projektas, valstybės valdomų įmonių grąža valstybei, valstybės investicijų 2015 metų programos vykdymas“, – ketvirtadienį spaudos konferencijoje kalbėjo Valstybės kontrolės Audito plėtros departamento direktorius Mindaugas Macijauskas.

Anot jo, taip pat bus vertinamas palankios investicinės aplinkos formavimas, viešojo sektoriaus duomenų valdymas.

„Taip pat bus atliekamas auditas del valstybės investicijų į mokslinius tyrimus ir eksperimentinę plėtrą. Ši tema susijusi su strategijos 2020 tikslų įgyvendinimu, kur vienas iš tikslų yra, kad iki 2020 metų lėšos tyrimams sudarytų 1,9 proc. bendrojo vidaus produkto. Šiuo metu prognozuojama, kad ši dalis sudarys 0,91 proc. BVP“, – kalbėjo M.Macijauskas.

Valstybės kontrolės atstovo teigimu, taip pat bus stebimas viešųjų įstaigų steigimas ir valdymas.

Valstybės kontrolierius A.Dulkys teigė, kad šiemet bus siekiama koncentruotis į platesnes problemas.

„Matome, kad mūsų institucija nukrypo į mikro dalykus ir norisi susigrąžinti makro statusą. Šalyje daug auditorių dirba savivaldybių institucijose, įstaigose yra vidaus auditoriai ir manome, kad jie gali suteikti pagalbą. Bet visoje sąrangoje mes turėtume būti laukiami ten, kur yra didžiausios problemos, kur galima užbėgti už akių makro lygio problemoms“, – ketvirtadienį spaudos konferencijoje sakė A.Dulkys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.