Už sumažintas kūdikių maisto kainas dabar laukia bausmės

Kaip skelbti apie sumažintas kūdikiams skirto maisto kainas? Pieno mišiniais nukrautos ištisos prekybos centrų lentynos, tačiau apie kainų pokyčius prekybininkai priversti nutylėti.

Pasirodo, Lietuvoje negalima net skelbti apie akcijas kūdikių maistui.<br>„123rf.com“ asociatyvi nuotr.
Pasirodo, Lietuvoje negalima net skelbti apie akcijas kūdikių maistui.<br>„123rf.com“ asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Audrė Srėbalienė („Lietuvos rytas“)

Jan 15, 2016, 8:02 AM, atnaujinta Jun 11, 2017, 2:39 AM

Pirkėjai mėgsta nuolaidas. Pastaraisiais metais į parduotuves žmonės įprato eiti lyg į medžioklę – tykoti, kada ir kuris prekybos centras sumažins pieno, jo gaminių, mėsos, kruopų ar kitų prekių kainas.

Skelbdamos akcijas parduotuvės perrašo gaminių kainas taip, kad vartotojams jos būtų gerai matomos.

Ne paslaptis, kad nuolaidos neretai taikomos ir tokioms prekėms, kurių galiojimo laikas artėja prie pabaigos.

Bet pasitaiko ir kuriozų. Pavyzdžiui, prekybininkai, sumažinę tinkamų naudoti prekių kainas ir tai paskelbę vartotojams, už tai gauna pylos.

Užrašė ir parklupo

Prekybininkų rankos susaistytos daugybės teisės aktų. Tačiau kai kurių reikalavimai – itin painūs. O baudėjai – negailestingi.

Praėjusių metų rudenį Panevėžyje, Klaipėdos gatvėje, esančioje „Norfoje“ susikaupė didelis kiekis kūdikiams skirtų mišinių. Prekybininkai jų kainą sumažino, o šalia lentynos pastatė stovą su užrašu: „Kokybiškos prekės pigiau. Galiojimo laikas nepasibaigęs“.

Toks įmonės poelgis užkliuvo maisto produktų rinką stebinčiai Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai, o kartu – ir vartotojų teisių gynėjams.

„Užkliuvome rinkos prievaizdams, nes vartotojams skirtą informaciją išspausdinome ant atskiro lapo. Tą užrašą inspektoriai prilygino kūdikiams skirto maisto reklamai.

Esą reklamavome tai, ko negalima, ir pažeidėme įstatymą. Taip atsirado byla. Pasirodo, teisės aktai prekybininkams draudžia skelbti nuolaidas specialios paskirties maistui“, – sakė bendrovės „Norfos mažmena“ valdybos pirmininkas Dainius Dundulis.

Įžvelgę teisės aktų reikalavimų pažeidimus, uolūs prievaizdai ima grasinti baudomis. Šiuo atveju bauda gali siekti nuo 300 iki 8700 eurų.

„Atrodytų, dėl to, kad kainos sumažėjo, tikrai niekas nenukentės. Jeigu gaminio vartojimo laikas – ilgas, o kaina – palanki, kokia čia blogybė vartotojui?

Tačiau prievaizdai pasirengę bausti, nors neįmanoma suprasti, už ką. Paprasčiausia informacija prilyginama reklamai.

Kartais atrodo, jog baudos skiriamos tik tam, kad rinką prižiūrinčios institucijos turėtų iš ko gyventi ir pateisinti savo egzistavimą. Dažnai net ir baudos dydis priklauso nuo subjektyvios vieno ar kito tarnautojo nuomonės“, – kalbėjo D.Dundulis.

Išskirtinis atvejis

Anot Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos (VVTAT) atstovės Giedrės Nenartavičiūtės, per pastaruosius trejus metus prekybininkai nė karto nebuvo pažeidę Reklamos įstatymo nuostatų, draudžiančių reklamuoti pradinio maitinimo kūdikių mišinius.

„Norfos“ atvejis kol kas – pirmasis ir vienintelis. „Mes patys nestebime įmonių, ar jos, prekiaudamos tokios paskirties gaminiais, laikosi teisės aktų.

Tai atlieka Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnyba. Iš jos ir esame gavę teisės aktų pažeidimo protokolą.

Mūsų tarnyba atlieka tyrimą – aiškinamasi, ar bendrovė „Norfos mažmena“ galėjo pažeisti Reklamos įstatymą. Byla dar bus nagrinėjama, todėl negalime plačiau komentuoti“, – paaiškino G.Nenartavičiūtė.

Reklama ar informacija?

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) Panevėžio padalinio maisto produktų inspektoriai maždaug prieš tris mėnesius aptiko „Norfos“ parduotuvėje vartotojams – kūdikius auginantiems tėvams – pateiktą informaciją.

Produktų kaina buvo sumažinta perpus – nuo 13,25 iki 6,63 euro, o šalia pastatytas stovas su užrašu: „Kokybiškos prekės pigiau. Galiojimo laikas nepasibaigęs“. Inspektoriai nutarė, kad tai – reklama, kuri skatina kūdikiams nuo pat gimimo maitinti skirtų mišinių „Aptamil Alergy care“ prekybą.

VMVT inspektorių nuomone, toks užrašas leidžia daryti prielaidą, jog pardavėjai galbūt pažeidė teisės aktus ir surašė Reklamos įstatymo pažeidimo protokolą.

Reglamentuoja higienos norma

Kur ir kaip galima prekiauti pradinio maitinimo kūdikių mišiniais, reglamentuoja higienos norma.

Joje nustatyta, kad specialios mitybinės paskirties maisto produktai – tai gaminiai, kurie dėl savo specialios sudėties arba gamybos proceso skiriasi nuo įprasto vartojimo produktų.

Pagal įstatymą pradinio maitinimo kūdikių mišinius leidžiama reklamuoti tik sveikatos priežiūros specialistams skirtuose leidiniuose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: iniciatyvos „4 milijonų Lietuva“ pristatymas