Lenkijoje perkantys lietuviai džiūgauja: zlotas pinga kasdien

Vilnietė Audra, retkarčiais apsiperkanti Suvalkuose, žada atidžiau sekti zloto kursą. Anksčiau ji apie kursą sužinodavo tik kvituose, kuriuos gaudavo atsiskaičius kortele už pirkinius. Tačiau zloto kurso riedėjimas pastarosiomis savaitėmis ją privertė atidžiau domėtis kaimyninės šalies valiuta.

Lenkijoje apsiperkančių lietuvių turėtų dar padaugėti, nes zlotas euro atžvilgiu vis pinga.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Lenkijoje apsiperkančių lietuvių turėtų dar padaugėti, nes zlotas euro atžvilgiu vis pinga.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Schema rodo, kada lietuviams apsimoka pirkti Lenkijoje.
Schema rodo, kada lietuviams apsimoka pirkti Lenkijoje.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 18, 2016, 3:18 PM, atnaujinta Jun 10, 2017, 8:15 PM

„Pastarąjį kartą Lenkijoje apsipirkinėjau sausio 10 dieną. Oficialus zloto kursas buvo 4,35 euro atžvilgiu. Šiandien už eurą jau mokama 4,46. Reikėjo dar savaitėlę palūkėti“, – sako Audra. Žinoma, vilnietė ne tiek jau daug sutaupytų, nes perka mažiau nei už šimtą eurų.

Tačiau kai kitą kartą vyks į Lenkiją, moteris sakė būtinai pasidomėsianti kursu.

Lenkija pajautė pirmuosius rezultatus po to, kai praėjusios savaitės pabaigoje netikėtai „Standard & Poor's“ (S&P) sumažino šalies reitingą iš A- į BBB+. Dėl to zloto kursas nuriedėjo žemyn.

Lenkijos valdžia teigia, jog reitingų agentūros sprendimas buvo klaida, tačiau ministrai pripažino besitikintys trumpalaikio šoko zloto ažtvilgiu. Kitos kredito agentūros kaip „Moody's“ ar „Fitch“ Lenkijos kredito nesumažino.

„Reuters“ teigimu, S&P sumažino Lenkijos kredito reitingą argumentuodama, jog naujoji konservatyvioji vyriausybė susilpnino daugumos institucijų nepriklausomybę. Teigiama, jog reitingas gali kristi ir dar žemiau.

„Lenkijos vyriausybė „prisižaidė“: S&P reitingų agentūra sumažino šalies skolinimosi reitingą nuo A- iki BBB+ ir perspėjo dėl galimo sumažinimo ateityje. Lenkams nuo šiol finansuoti skolas tarptautinėse rinkose bus brangiau.

Tiesa, lietuviams tai yra gera naujiena – zlotas smuko ir dabar apsipirkti Lenkijoje yra dar pigiau. Tikriausiai Lenkijos prekybininkai įsives antrąją oficialią kalbą – lietuvių“, – taip į reitingų krytį reagavo DNB banko vyriausioji analitikė Jekaterina Rojaka.

Lenkijos ūkio ministras Mateusz Morawiecki, komentuodamas privačiam radijui RMF, teigė, jog jis tiki Lenkijos ekonomika ir yra visiškai tikras, jog investuotojai iš Lenkijos dėl agentūros sumažinto reitingo nepabėgs.

Reitingo sumažinimas žaibiškai kirto zlotui – euro atžvilgiu jis taip žemai buvo tik prieš ketverius metus.

Lenkijos centrinio banko monetarinės politikos komiteto narys Jerzy Osiatynski Lenkijos naujienų agentūrai PAP teigė, jog zloto vertės kritimas bus trumpalaikis:

„Žvelgiant į efektyvius valiutos keitimo kurso indikatorius, aišku, jog zlotas yra nuvertintas. Jo perkamoji galia yra kur kas didesnė. Kai kalbame apie Lenkijos ekonomikos konkurencingumą, nėra jokių priežasčių, kodėl keitimo kursas yra toks mažas. Manau, kad tai savaičių ar net dienų klausimas.“

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.