„Toksika“ sutvarkė beveik 4 kartus daugiau pavojingų atliekų

Vienintelė Baltijos šalyse pavojingų atliekų deginimo įrenginį ir sąvartyną eksploatuojanti bendrovė „Toksika“ per 2015-uosius metus surinko 55 proc. daugiau pavojingų atliekų, beveik 4 kartus daugiau atliekų sudegino ir metų apyvartą padidino 45 proc. Bendrovė pradėjo eksploatuoti ir naujai pastatytą pavojingų atliekų sąvartyną.

Bendrovė kasmet surenka vis daugiau pavojingų atliekų.<br>„Toksika“ archyvo nuotr.
Bendrovė kasmet surenka vis daugiau pavojingų atliekų.<br>„Toksika“ archyvo nuotr.
Bendrovė kasmet surenka vis daugiau pavojingų atliekų.<br>„Toksika“ archyvo nuotr.
Bendrovė kasmet surenka vis daugiau pavojingų atliekų.<br>„Toksika“ archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2016-01-21 12:49, atnaujinta 2017-06-10 13:34

„Toksikos“ vadovas A.Dirvinskas pabrėžė, kad deginimo įrenginį eksploatuojanti bendrovė kasmet surenka vis daugiau pavojingų atliekų. 2013 metais į „Toksiką“ atkeliavo beveik 3400 tonų pavojingų atliekų, o 2014 m. – 4000 tonų (beveik 18 proc. daugiau), o 2015 m. – 6214 tonų (55 proc. daugiau) atliekų.

Pasak įmonės vadovo, saugiai veikiančiame pavojingų atliekų deginimo įrenginyje per praėjusius metus sudeginta daugiau nei 6000 tonų pavojingų atliekų, t.y. 4 kartus daugiau nei 2014-aisiais. Metinis šio įrenginio pajėgumas yra 8000 tonų.

„2015-ieji yra svarbūs metai – „Toksikos“ pastangomis pagaliau baigta kurti nacionalinė pavojingų atliekų sutvarkymo sistema. Lietuvoje sukurtos ir veikia visos pavojingų atliekų tvarkymo grandys pagal ES reikalavimus: atliekos, surenkamos, saugiai sudeginamos, o likę šlakai ir deginimui netinkami produktai saugiai palaidojami specialiame naujai pastatytame itin saugiame sąvartyne. „Toksika“ administruoja du valstybinės reikšmės objektus – pavojingų atliekų deginimo įrenginį ir sąvartyną ir šiandien užtikrina saugų Lietuvoje susidarančių pavojingų atliekų sutvarkymą“, – sakė „Toksikos“ generalinis direktorius Arūnas Dirvinskas.

Jo teigimu, „Toksika“ dar turi resursų sudeginti daugiau atliekų – tai leidžia padaryti ir deginimo įrenginio galimybės, ir puikūs aplinkosauginių matavimų rezultatai.

„Įmonė veikia saugiai, į aplinką išmetamų teršalų rodikliai nesiekia net pusės tos išmetamų teršalų normos, kuri yra nustatyta. Kai kurie išmetimai yra keliasdešimt kartų mažesni už leistinas normas“, – pasidžiaugė „Toksikos“ vadovas.

A.Dirvinskas teigė, kad visų savo pajėgumų „Toksika“ neišnaudoja ir dėl to, kad dalis pavojingų atliekų vis dar iškeliauja į užsienį, nors turėtų būti sutvarkoma Lietuvoje, o nemaža dalis lieka visiškai nesutvarkyta – atliekos metų metais saugomos nelegaliuose sandėliuose arba net išmetamos į miškus, pakeles, išpilamos į vandens telkinius.

„Toksikos“ vadovas pabrėžė 2015-aisiais pastatyto ir pradėto naudoti pavojingų atliekų sąvartyno svarbą Lietuvos aplinkosaugai. Pavojingų atliekų sąvartynas pritaikytas surinkti 50 tūkst. tonų atliekų, pastatytos pavojingų atliekų sąvartyno 4 sekcijos, įrengtas pavojingų atliekų stabilizavimo baras. „Toksikos“ direktorius sako, kad, pradėjus eksploatuoti šį sąvartyną, Lietuvoje sukurta visa reikiama infrastruktūrą saugiai šalinti pavojingas atliekas, susidarančias mūsų šalies teritorijoje.

„Įsigyta pavojingų atliekų sąvartyno laboratorinė įranga, leidžianti tiksliai nustatyti atliekų pobūdį, įdiegtos stabilizavimo technologijos. Tai užtikrina, kad visos pavojingos atliekos, kurios negali būti deginamos, bei po deginimo liekančios atliekos, bus saugiai surinktos į specialų tam skirtą sąvartyną ir tinkamai užkonservuotos. „Toksikoje“ įkurta cheminė laboratorija yra viena iš geriausių tokio tipo laboratorijų Lietuvoje – čia galima identifikuoti visas pavojingas atliekas. Matome labai plačias šios laboratorijos galimybes – medžiagų tyrimo paslaugomis jau susidomėjo ir užsienio bendrovės“, – sakė A.Dirvinskas.

Kalbėdamas apie 2016 m. perspektyvą, „Toksikos“ generalinis direktorius nubrėžė tikslą išnaudoti visus turimus deginimo įrenginio pajėgumus, t.y. sudeginti iki 8000 tonų Lietuvoje susidarančių pavojingų atliekų. Planuojami ir didesnių atliekų surinkimo kiekiai. Tam „Toksikos“ vadovas tikisi sulaukti ir didesnio Aplinkos ministerijos dėmesio pavojingoms atliekoms – ministerija turėtų paskatinti atsakingai rinkti ir utilizuoti pavojingas atliekas, panaudojant Lietuvoje sukurtą infrastruktūrą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.