Siūloma įteisinti pensininkams mažesnes įmokas už paslaugas

Siūloma nustatyti proporcingai

Parengti Mokėjimų įstatymo pakeitimo projektą paskatino pensininkų ir socialinių išmokų gavėjų skundai dėl neproporcingai didelių mokėjimų paslaugų komisinių mokesčių, lyginant su gaunamomis išmokomis.<br>123rf nuotr.
Parengti Mokėjimų įstatymo pakeitimo projektą paskatino pensininkų ir socialinių išmokų gavėjų skundai dėl neproporcingai didelių mokėjimų paslaugų komisinių mokesčių, lyginant su gaunamomis išmokomis.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 22, 2016, 10:22 AM, atnaujinta Jun 10, 2017, 12:13 PM

Tai siūlančias Mokėjimų įstatymo pataisas įregistravo Seimo narės Birutė Vėsaitė ir Orinta Leiputė.

„Priėmus šį įstatymo projektą dėl sumažėjusių pastoviųjų išlaidų mokėjimų paslaugų komisiniams mokesčiams, pagerėtų socialines išmokas bei senatvės pensiją gaunančių gyventojų finansinė padėtis“, – sako parlamentarės.

Parengti Mokėjimų įstatymo pakeitimo projektą paskatino pensininkų ir socialinių išmokų gavėjų skundai dėl neproporcingai didelių mokėjimų paslaugų komisinių mokesčių, lyginant su gaunamomis išmokomis.

„Šiuo metu bankų bei kitų mokėjimų įstaigų taikomi komisinių mokesčių dydžiai yra universalūs visiems vartotojams ir nėra adekvatūs įvairių socialinių išmokų bei pensijų dydžiui. Bankų bei kitų mokėjimų įstaigų teikiamos kasdienės finansinės paslaugos tapo būtinos didžiajai daliai gyventojų, todėl galima teigti, jog šių paslaugų naudojimas jau nebėra vartotojo pasirinkimo klausimas. Dėl šios priežasties kyla abejonė, ar šiuo metu mokėjimų įstaigų universaliai taikomi komisinių mokesčių dydžiai, neatsižvelgiant į vartotojo gaunamų pajamų šaltinį ir dydį, yra pagrįsti ir socialiai teisingi. Įstatymo projektu siekiama užpildyti šią reguliavimo spragą“, – sako parlamentarės.

Šiuo metu Mokėjimų įstatyme nėra numatyti mažesni komisinių mokesčių dydžiai už mokėjimo paslaugas vartotojams, kurių vienintelės gaunamos pajamos yra senatvės pensija ar socialinė išmoka.

Projekto iniciatorės Seimo narės B. Vėsaitė ir O. Leiputė siūlo įteisinti, kad „vartotojams, kuriems paskirta piniginė socialinė parama nepasiturintiems gyventojams pagal Lietuvos Respublikos piniginės socialinės paramos nepasiturintiems gyventojams įstatymą, taip pat Valstybinių socialinio draudimo pensijų įstatyme nustatyto senatvės pensijos amžiaus sulaukusiems gyventojams įstaigos už pagrindinės mokėjimo sąskaitos paslaugą, kaip nustatyta priežiūros institucijos, taikomas komisinis atlyginimas, jeigu taikomas, negali viršyti 50 procentų priežiūros institucijos nustatyto komisinio atlyginimo.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.