Kreditų palūkanų prispausti žmonės skolinasi vieni iš kitų

Namų remontas, automobilio pirkimas, kasdienis vartojimas, medicininės išlaidos. Tai – tai vienos iš pagrindinių priežasčių, dėl kurių žmonės pinigų skolinasi iš tarpusavio skolinimo platformų.

Paskolintų pinigų suma, palyginti praėjusių metų pirmąjį ir antrąjį pusmetį, išaugo beveik 3 kartus.<br>M.Patašiaus nuotr.
Paskolintų pinigų suma, palyginti praėjusių metų pirmąjį ir antrąjį pusmetį, išaugo beveik 3 kartus.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-01-27 13:27, atnaujinta 2017-06-10 02:18

Tačiau daugiausiai – beveik 40 proc. – skolintis iš kitų žmonių ryžtasi nepakėlę greitųjų kreditų palūkanų naštos, t.y. norėdami refinansuoti jau turimą paskolą. Tokius duomenis rodo tarpusavio skolinimosi platformos Savy.lt duomenys. Iš viso pernai per minėtą platformą buvo paskolinta 2,4 milijono eurų.

Paskolintų pinigų suma, palyginti praėjusių metų pirmąjį ir antrąjį pusmetį, išaugo beveik 3 kartus – 279 proc. Per pirmajį 2015 m. pusmetį buvo paskolinta 640 tūkst. eurų, o per antrąjį – net 1,8 milijono eurų.

„Tarpusavio skolinimosi rinka, kai skolinamasi iš žmonių, o ne bankų ar greitųjų kreditų, Lietuvoje auga ir toliau augs. Šį procesą paspartins nuo vasario 1 dienos įsigaliosiančios Vartojimo kredito įstatymo pataisos, kurios dar labiau sugriežtins paskolų išdavimą, padidins baudas už įstatymo nesilaikymą“, – sako Vytautas Zabulis, „SAVY“ prekės ženklą valdančios bendrovės „Bendras finansavimas“ direktorius.

V. Zabulio teigimu, rinkoje situacija tokia, kad žmonės negali gauti vartojimo kreditų, jeigu jų įsipareigojimų ir pajamų santykis viršyja 40 proc. „Jei asmuo ima paskolą refinansavimo paskirčiai, tuomet jis gali padengti senas paskolas, sumažinti pajamų ir įsipareigojimų santykį“, – teigia V. Zabulis.

Tarpusavio skolinimo rinkos lyderės duomenys rodo, be refinansavimo kas penktas žmogus (apie 22 proc.) skolinasi namų remontui, beveik 16 proc. paskolą ima kasdieniam vartojimui, 7 proc. – transporto priemonei įsigyti. Tarp priežasčių, kodėl žmonės ima paskolą, taip pat yra verslo finansavimas (6,2 proc.), medicininės išlaidos (3,7 proc.), namų apyvokos daiktų įsigijimas (3,1 proc.), studijų finansavimas (1,7 proc.).

Per metus – 5 tūkst. naujų investuotojų, finansuota 1,9 tūkst. paraiškų

Per 2015 metus iš viso gauta 19,6 tūkst. paraiškų paskoloms gauti, iš jų finansuota 1969, t.y. beveik kas dešimta paraiška. V. Zabulio teigimu, prieš suteikiant paskolą įvertinamas vartotojų mokumas, turimi įsipareigojimai kitoms institucijoms ir kita informacija, kuri užtikrina, kad paskolos gavėjas gautų paskolą.

Praėjusiais metais prie Savy.lt prisijungė 5057 nauji investuotojai, iš viso šiuo metu jų yra 6423. Pasak V. Zabulio, vidutinė investuotojų gaunamų metinių palūkanų norma 27 proc. Per 2015 metus investuotojams išmokėtų palūkanų suma sudaro daugiau nei 146 tūkst. eurų.

Nuo 2014 m. rugpjūčio mėnesio, kada Savy.lt platforma pradėjo veikti, iš viso grąžintų investicijų suma siekia 530 tūkst. eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.