Rusija švenčia pergalę „Jukos“ byloje ir šlovina švedus

Švedijos Stokholmo apeliacinis teismas pripažino, kad Stokholmo arbitražo teismas, paskelbęs 2012 metais nuosprendį keturių Ispanijos akcinių bendrovių – amerikietiškų depozitoriumo išduotų „Jukos“ akcijų pakvitavimų turėtojų naudai ginče su Rusija, neturėjo tam reikalingos kompetencijos, informuoja Rusijos naujienų agentūra „RIA Novosti“.

Apeliacinis teismas įpareigojo akcines bendroves sumokėti Rusijai 3 mln. dolerių.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Apeliacinis teismas įpareigojo akcines bendroves sumokėti Rusijai 3 mln. dolerių.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 28, 2016, 10:43 AM, atnaujinta Jun 10, 2017, 12:25 AM

Tai sakoma teismo nutartyje, kuri buvo priimta sausio 18 dieną. Apeliacinis teismas įpareigojo akcines bendroves sumokėti Rusijai 3 mln. dolerių. Ispanijos pusė gali apskųsti šį teismo sprendimą iki 2016 metų vasario 15 dienos.

„Kommersant“ savo publikacijoje šį teismą pavadino „pačiu švediškiausiu teismu pasaulyje“.

Pasak teismo, 2007 metų kovo mėnesį į Arbitražo teismą kreipėsi keturios Ispanijos investuotojos – „GBI 9000 SICAV S.A.“, „ALOS 34 S.L.“, „Orgor de Valores SICAV S.A.“ ir „Quasar de Valors SICAV S.A.“.

Šios bendrovės teigė, kad jos turi pakvitavimų, kuriuos galima laikyti „Jukos“ akcijomis, ir reikalavo kompensacijos, tvirtindamos, kad jų investicijos nusavintos. Rusijos pusė atkakliai gynė savo poziciją, teigdama, kad arbitražas neturėjo reikalingos kompetencijos spręsti šį klausimą.

2012 metų liepos 20 dieną Arbitražo teismas priėmė nutartį, kad priemonės, kurių ėmėsi Rusija, privedė prie turto nusavinimo ir kad Rusija turi išmokėti kompensaciją. Rusija pateikė ieškinį Stokholmo rajono teismui. Bet 2014 metų rugsėjo mėnesį teismas nusprendė, kad ieškinys nepagrįstas.

Dabar Apeliacinis teismas nusprendė kitaip. Teismas atkreipė dėmesį į faktą, kad pakvitavimai buvo įsigyti iš kompanijos, kuri turėjo „Jukos“ akcijų ir kurios centrinė būstinė įsikūrusi Niujorke („Deutsche Bank Trust Company Americas“). Pakvitavimų pirkimas negali būti laikomas teisinių santykių objektu tarp Ispanijos pusės ir Rusijos – Ispanijos bendrovės neinvestavo Rusijos teritorijoje.

Pažymima, kad šis teismo sprendimas gali turėti didelę reikšmę Rusijai ir kituose teismo procesuose.

Parengė Leonas Grybauskas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.