Prognozės: naujos technologijos sunaikins milijonus darbo vietų

2020 metais pasaulinėje darbo rinkoje atsiras 2 mln. naujų darbo vietų, tačiau 7,1 mln. neliks, atskleidė „The Future of Jobs“ atliktas tyrimas, kurį neseniai paskelbė Pasaulinis ekonomikos forumas.

Tyrimo autoriai tvirtina, kad darbo rinkai įtakos turės dvi veiksnių grupės – socialinė-demografinė situacija ir naujųjų technologų vystymasis.<br>AFP/ „Scanpix“ nuotr.
Tyrimo autoriai tvirtina, kad darbo rinkai įtakos turės dvi veiksnių grupės – socialinė-demografinė situacija ir naujųjų technologų vystymasis.<br>AFP/ „Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 31, 2016, 10:29 AM, atnaujinta Jun 9, 2017, 5:35 PM

Naujų darbo vietų atsiras intelektualinių ir aukštųjų technologijų srityse, o sumažės realiame sektoriuje (nedaug) ir administracinio darbo sferoje (labai daug).

Tyrimo autoriai tvirtina, kad darbo rinkai įtakos turės dvi faktorių grupės – socialinė-demografinė situacija ir naujųjų technologų vystymasis.

Tyrėjų nuomone, 65 proc. dabartinių pirmaklasių po daugelio metų įgys profesijas, kurios dar neegzistuoja. To priežastimi taps kasdienis didelio duomenų kiekio panaudojimas, debesų technologijos, mobilusis ir daiktų internetas (protingų įrenginių, gebančių bendradarbiauti vienam su kitu ir su išore, tinklas. – Red.).

Tyrėjai apklausė 2450 kompanijų, atstovaujančių devynias pasaulinės ekonomikos sritis 15-oje šalių, atstovus. Jie kreipėsi į 100 kiekvienos srities stambiausių tarptautinių korporacijų, o taip pat į 50 stambiausių nacionalinių kompanijų kiekvienoje šalyje.

Daugelis respondentų perspektyviausiomis laiko matematikų, programuotojų ir sisteminių architektų profesijas. 34 proc. apklaustųjų sakė, kad jų nuomone, didžiausią įtaką darbo rinkai iki 2020 metų turės mobilusis internetas ir debesų technologijos, 26 proc. svarbiausiu faktoriumi įvardijo didelės apimties duomenų technologijas, 14 proc. – daiktų internetą, 9 proc. – robotų technikos vystymąsi ir 6 proc. – gamybos automatizavimą.

Tyrėjai respondentams uždavė klausimą apie tai, kokią įtaką visi aukščiau išvardinti veiksniai darys užimtumo augimui arba jo mažėjimui įvairiose srityse iki 2020 metų.

Ataskaitos autorių skaičiavimais, daugybė duomenų rodo, kad iki 2020 metų darbo vietų skaičius matematikos ir skaičiavimo technikos srityse išaugs 4,59 proc., valdymo srityje – 1,39 proc., finansiniame sektoriuje – 1,34 proc., pardavimuose – 1,25 proc. per metus. Bet tie patys respondentai sako, kad sumažins biuro darbuotojų skaičių iki 6,06 proc. per metus.

Tuo metu daiktų internetas padidins kompiuterinių specialistų užimtumą iki 4,54 proc. per metus, o projektavimo ir inžinerinių sprendimų specialistų – 3,54 proc. Šioje srityje techninio aptarnavimo, remonto ir įrangos diegimo darbuotojų skaičius mažės net 8 proc. per metus, o biuro darbuotojų – 6,20 proc.

Užimtumui pramonės srityje didelę įtaką turės naujos gamybos technologijos ir 3D-spauda (kasmet darbo vietų skaičius sumažės 3,60 proc.).

Iš viso užimtumas išaugs ten, kur reikalinga duomenų analizė ir sudėtingų technologinių procesų valdymas, kur didžioji dalis rutininio, nekvalifikuoto darbo, daro išvadą tyrimo autoriai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.