Sausį įmonių turto areštai „atostogavo“

Pirmasis metų mėnuo nustebino itin kukliais įmonių turto areštų skaičiais. Mažiau turto apribojimų buvo registruota tik 2007 ir 2008 metų sausį, teigia įmonių rizikingumą vertinančios bendrovės „Creditreform Lietuva“ analitikai.

Per ką tik pasibaigusį sausį verslui Lietuvoje įregistruota tik 817 turto areštų, kai pernai tą patį mėnesį turto apribojimų užfiksuota net 907.<br>M.Patašiaus nuotr.
Per ką tik pasibaigusį sausį verslui Lietuvoje įregistruota tik 817 turto areštų, kai pernai tą patį mėnesį turto apribojimų užfiksuota net 907.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 1, 2016, 9:37 AM, atnaujinta Jun 9, 2017, 4:00 PM

„Pasibaigus didžiausioms metų šventėms šalį tradiciškai apima šioks toks pošventinis tingulys, – sako bendrovės „Creditreform Lietuva“ verslo analitikė Alina Rauktytė, – prekyba sulėtėjusi, nemažai verslininkų išvykę paslidinėti ar pasilepinti pietų saule. O kaip rodo turto areštų statistika, šiemet ir kreditoriai buvo kur kas labiau atsipalaidavę nei ankstesnių metų pradžioje.“

Per ką tik pasibaigusį sausį verslui Lietuvoje įregistruota tik 817 turto areštų, kai pernai tą patį mėnesį turto apribojimų užfiksuota net 907, užpernai – 1007, o 2009 m. – net 2397! Mažiau nei šiemet areštų buvo registruota tik 2007 ir 2008 m. pradžioje. Šiųmetis sausis išsiskiria ir nedideliais įmonių, kurios patyrė areštus, skaičiais. Kadangi vienai įmonei jų gali būti įregistruota ir daugiau nei vienas.

Skaičiuojant absoliučiais skaičiais daugiausiai areštų per ką tik pasibaigusį mėnesį tradiciškai patyrė įmonės, veikiančios didmeninės ir mažmeninės prekybos (185), apdirbamosios gamybos (87) srityse. Bet tai mažiau nei pernai metų pradžioje. Tik statybininkai šiemet areštų patyrė kiek daugiau nei pernai(nuo 175 iki 179). Didžiausias santykinis turto areštų kiekio smukimas fiksuotas žemės ūkyje (nuo 40 iki 18), transporte ir sandėliavime (nuo 137 iki 86).

Pagal areštuoto turto sumas šį sausį pirmavo jau minėti statybininkai (12,6 mln. Eur) bei prekybininkai didmena ir mažmena (4,9 mln. Eur). Pernai sausį pirmojoje vietoje buvo apdirbamosios pramonės įmonės (areštuota turto už 6,76 mln. eurų).

Didžiausius, tris milijonus eurų viršijančius, turto areštus šių metų sausį patyrė ir vėl statybos įmonės: TŪB Energija (3,97 mln. Eur) ir UAB Sostinės būstai (3,69 mln. Eur).

„Tai, kad įmonei pritaikytas turto areštas, o ypač jei areštuota turto didelei sumai ir turto areštai įmonei įforminami vis dažniau, gali liudyti apie blogėjančią įmonės padėtį, todėl kreditoriai turėtų kruopščiau stebėti tokios įmonės būklę“, – perspėja „Creditreform Lietuva“ verslo analitikė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.