Dėl algos kovojęs vairuotojas įrodė – galima įveikti darbdavį

Tūkstantį eurų į rankas uždirbdavęs vilkiko vairuotojas prabilo apie darbo sąlygas įmonėje tuo užsitraukdamas darbdavio nemalonę. Vėliau kelis mėnesius į jo sąskaitą įkapsėdavo tik minimalus atlyginimas, o darbdavys nuolat pasiūlydavo savo noru palikti darbo vietą. Lemiamą žodį šioje situacijoje tarė teismas.

Vilkiko vairuotojas įrodė, kad buvo diskriminuojamas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Vilkiko vairuotojas įrodė, kad buvo diskriminuojamas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-02-10 16:01, atnaujinta 2017-06-08 14:04

Vilniaus miesto apylinkės teismas priėmė sprendimą, kuriuo konstatavo, jog darbdavys – UAB „Transimeksa“, sužinojusi, jog jos darbuotojas, tolimųjų reisų vairuotojas Gintaras Kondrackis aktyviai dalyvauja Krovininio autotransporto profesinės sąjungos „Solidarumas“ veikloje, siekė sukurti jam kitokias sąlygas nei iki tol. Įmonė nebesiuntė darbuotojo į užsienio reisus taip diskriminuodama vairuotoją. Drastiškai sumažėjo ir jo uždarbis.

Smarkiai sumažėjo šeimos pajamos

„Tai precedentas, kai teismas priėmė nutartį, kad darbdavys sudarė darbuotojui išskirtinai nepalankias sąlygas būtent dėl jo veiklos profsąjungoje. Vairuotojo nebesiuntė į tarptautinius reisus, t. y. vairuotojas negaudavo dienpinigių, kurie sudaro didžiąją darbo užmokesčio dalį“, – situaciją komentavo profesinės sąjungos „Solidarumas“ atstovas Vytautas Kašėta.

Anot jo, dėl tokių darbdavio veiksmų vairuotojui buvo mokamas tik darbo sutartyje sulygtas minimalus darbo užmokestis. „Su dienpinigiais vairuotojas uždirbdavo apie 1000 eurų į rankas, tad juk nesunku apskaičiuoti, koks skirtumas tarp 300 eurų ir 1000 eurų“, – kalbėjo V.Kašėta.

Darbo ginčų komisija nutarė, kad šiuo atveju vairuotojui nebuvo sudarytos tokios pat darbo sąlygos kaip jo kolegoms, o vėliau teismas šį sprendimą papildė nurodydamas, kad šiuo atveju buvo pažeistas Lygių galimybių įstatymas.

Kreipsis dėl žalos atlyginimo

„Veikiausiai darbdaviai šį sprendimą skųs ir greičiausiai byla keliaus iki Aukščiausiojo teismo, bet kadangi viskas labai konkretu ir ši diskriminacija bus įrodyta, vairuotojas kreipsis ir dėl žalos atlyginimo. Tikimės, kad vairuotojui pavyks atgauti kompensaciją už tuos 4–5 mėnesius, kai jam visai neduodavo darbo ar kai krovinius jis gabeno tik Lietuvoje“, – sakė V. Kašėta.

Anot jo, vairuotojas patyrė ir darbdavio spaudimą – jam buvo siūloma palikti darbovietę savo noru. „Šiuo metu vairuotojas jau turi darbą kitoje įmonėje“, – teigė „Solidarumo“ atstovas.

V. Kašėta pasakojo, kad pagalbos vis dažniau kreipiasi ne tik lietuviai, bet ir Lietuvos įmonėse dirbantys ukrainiečiai: „Tendencijos gerėjančios, per savaitę vidutiniškai sulaukiame trijų vairuotojų kreipimųsi dėl įvairiausių klausimų, susijusių su darbo sąlygomis.“

Darbdavys: „Tai pirmas atvejis per dvidešimtmetį“

Logistikos įmonės „Transimeksa“ komunikacijos specialistė Vaiva Chachlauskė, paprašyta pakomentuoti teismo sprendimą, į smulkmenas leistis nenorėjo: „Kadangi vyksta teisminiai posėdžiai, detalių apie buvusio darbuotojo pretenzijas viešinti negalime. Nors mūsų įmonė vykdo veiklą daugiau nei 20 metų, ginčas su tokio pobūdžio reikalavimais yra  pirmas įmonės istorijoje.“

Pasak jos, teismas neįpareigojo įmonės atlikti jokių veiksmų: „Tai negalutinis teismo sprendimas, mes ir toliau ginsime savo poziciją Lietuvos Respublikos įstatymų numatyta tvarka“, – sakė ji.

Į klausimą, kokių skundų įmonės administracija sulaukia iš darbuotojų, V. Chachlauskė teigė: „Transimeksos“ grupėje dirba daugiau nei 500 darbuotojų, tad pasitaiko įvairių darbinių situacijų ir klausimų, kurie visuomet išsprendžiami konstruktyviai ir abipusio sutarimo pagrindu.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.