Sudie spragėsiams! Rusija neimportuos amerikietiškų kukurūzų

Vienintelis pasaulyje kukurūzų spragėsiams gaminti tinkamų kukurūzų sėklų tiekėjas – būtent JAV, pažymi I.Aminovas.

Dabartiniu metu valgių ir gėrimų pardavimas kino teatrams duoda apie 30 proc. piniginių įplaukų, o žiūrovai daugiausia perka spragintus kukurūzus.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Dabartiniu metu valgių ir gėrimų pardavimas kino teatrams duoda apie 30 proc. piniginių įplaukų, o žiūrovai daugiausia perka spragintus kukurūzus.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 11, 2016, 1:02 PM, atnaujinta Jun 8, 2017, 10:49 AM

„Rosselchoznadzor“ jau anksčiau perspėjo apie galimą minėtų produktų importo uždraudimą. Mat, kaip tvirtina ši tarnyba, tikrinant vis dažniau nustatoma, kad kukurūzai užkrėsti diplodioze (diplodia genties grybų sukeliama kanapių, vynuogių, kukurūzų liga – sausu jų puvimu. – Red.), todėl kyla rizika, kad gali būti įvežti užkrėsti produktai. Vasario 9 dieną „Rosselchoznadzor“ surengė derybas su JAV atstovais ir pasiliko sau teisę uždrausti jų tiekimą.

Kiek šis draudimas galios – neaišku. Pasak A.Aleksejenkos, ta produkcija, kurios tiekimo sutartys pasirašytos iki vasario 15 dienos ir kuri dabar pakeliui į Rusiją, bus priimama, bet kruopščiai tikrinama.

Nuo 2014-ųjų spalio iki 2015-ųjų rugsėjo Rusija importavo 1,7 mln. tonų sojų, iš jų 300 tūkstančių tonų – iš JAV, primena analitinio centro ‚Sovekon“ direktorius Andrejus Sizovas. Per devynis 2015 metų mėnesius Rusija importavo per 1,5 mln. tonų sojų pupelių beveik už 690 mln. dolerių, iš to skaičiaus 256 400 tonų už 116 mln. dolerių – iš JAV. Pagrindinės sojų pupelių tiekėjos – Paragvajus, Brazilija ir JAV.

Grūdinių kultūrų kainos Jungtinėse Valstijose krenta tikintis rekordinio derliaus. Rusijos veterinarų sprendimai vargu ar atsilieps pasaulinėms kainoms, sako kompanijų grupės „Sodrūžestvo“, importuojančios sojas iš JAV, atsovas Aleksandras Šenderiukas-Židkovas. Pasak jo, Rusija vartoja tik apie 1 procentą visų pasaulyje užauginamų sojų.

Minėtu 2014–2015 metų laikotarpiu kukurūzų į Rusiją buvo importuota apie 40 000 tonų, iš to skaičiaus 34 000 tonų sėklų, sako A.Sizovas. Laikotarpiu nuo 2015 metų sausio iki rugsėjo Rusija importavo apie 30 000 tonų kukurūzų už 97 mln. dolerių. Iš JAV buvo importuota mažiau kaip 2500 tonų – už 2,3 mln. dolerių. Tokius duomenis nurodo Rusijos muitinė.

Pasak A.Sizovo, minėtu 2014–2015 metų laikotarpiu Rusija importavo iš JAV apie 4000 tonų kukurūzų, beveik visi jie yra naudojami kukurūzų spragėsiams gaminti.

Spragėsiams gaminti tinkami kukurūzų grūdai importuojami ne tik iš JAV, bet ir iš Argentinos, Prancūzijos, PAR ir kitų šalių, todėl, pasak didžiausio Rusijoje spragintų kukurūzų tiekėjo – kompanijų grupės „Delovaja Rusj“ viceprezidento Iskanderio Aminovo, kritiška padėtis susidarytų, jeigu kukurūzų importas būtų uždraustas visai. O dabar spragintų kukurūzų verslui ir pagrindiniams šių spragėsių vartotojams kino teatruose šis importo apribojimas neatsilieps.

Tačiau amerikietiki kukurūzai yra patys kokybiškiausi, priduria I.Aminovas. Karamelizuoti kukurūzų spragėsiai gaminami tik iš aukštos kokybės JAV kukurūzų, patvirtina didelio kino teatrų tinklo vadovas. Kraštutiniu atveju, amerikietiškus kukurūzus galima pakeisti ir rusiškais, sako jis.

Vienintelis pasaulyje kukurūzų spragėsiams gaminti tinkamų kukurūzų sėklų tiekėjas – būtent JAV, pažymi I.Aminovas.

Dabartiniu metu valgių ir gėrimų pardavimas kino teatrams duoda apie 30 proc. piniginių įplaukų, o žiūrovai daugiausia perka spragintus kukurūzus, tęsia didelio kino teatrų tinklo vadovas: „Jeigu nebus amerikietiškos žaliavos, gali išaugti visų kukurūzų kainos ir, atitinkamai, spragintų kukurūzų, o žiūrovams vargu ar tai patiks“.

Parengė Leonas Grybauskas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.