Čekams kaimynų maistas lenda per gerklę

Lenkiškus produktus šluojantys eiliniai pirkėjai ir verslininkai, atrodo, išjudino Lietuvos valdžią: pasigirdo siūlymų mažinti mokesčius maisto gaminiams. Dėl to paties kenčiantys čekai ketina sukti kitu keliu.

Reuters/Scanpix nuotr.
Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas („Lietuvos rytas“)

Feb 14, 2016, 10:34 AM, atnaujinta Jun 8, 2017, 4:00 AM

Vienas kovos su lenkiškais maisto gaminiais būdų – būtiniausiems produktams sumažinti pridėtinės vertės mokestį nuo 21 iki 5 procentų. Apie tai šią savaitę užsiminė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vadovas Jonas Milius.

Su panašiu prekių iš Lenkijos antplūdžiu susidūrė ir Čekija. Tačiau Praha planuoja savo verslininkams padėti kitokiu būdu.

Čekijos parlamente svarstomas projektas, leisiantis išskirti prekes, kurios pagamintos šioje šalyje, o ne mažiau kaip 75 proc. žaliavų yra vietos kilmės. Ant tokių gaminių gali atsirasti užrašas „Čekiškas maisto produktas“.

Tokios taisyklės bus taikomos mėsos ir pieno produktams, daržovėms, vaisiams, gėrimams. Varšuvos dienraštis „Rzeczpospolita“ tvirtina, jog įstatymas kuriamas tam, kad čekiški produktai lengviau konkuruotų su lenkiškais.

Būtent dėl maisto jau kelerius metus vyksta savotiškas Lenkijos ir Čekijos karas. Varšuva žeria kaltinimus, jog Čekijos pramonės lobistai vietos žiniasklaidoje skleidžia neigiamą informaciją apie lenkiškų produktų kokybę, o įvairios tarnybos šiuos gaminius tikrina itin dažnai ir smulkmeniškai.

2014 metais Lenkijos žemės ūkio ministerija Briuseliui apskundė čekus, neva jie taiko diskriminacines priemones lenkiškiems gaminiams.

Kaip įrodymas buvo pateiktas Čekijos valstybinės maisto inspekcijos vadovo Jindricho Pokoros nurodymas sustiprinti vien iš Lenkijos įvežamų maisto produktų kontrolę.

Savo ruožtu Praha kaltina Varšuvą, esą ji per mažai dėmesio skiria maisto kokybei. Pavyzdžiui, 2012 metais Čekijoje net 24,1 proc. nekokybiškais pripažintų produktų buvo lenkiški, o čekiškų – tik 14,5 proc.

Čekus papiktino ir Lenkijos vyriausybės reakcija į 2012 metais kilusį skandalą.

Paaiškėjo, kad daugybė Lenkijos maisto gamintojų pirko pigią druską iš įmonės, kuri vietoj maistinės įbrukdavo kenksmingą pramoninę.

Bijodama, kad skandalas gali pakenkti Lenkijos gamintojų įvaizdžiui ir sužlugdyti eksportą, vyriausybė neatšaukė iš prekybos šių produktų. Čekija pareikalavo tokių gamintojų sąrašo, o negavusi oficialiai paragino gyventojus vengti lenkiško maisto.

Prieš keletą metų lenkiškų gaminių įvaizdžiui smūgį sudavė ir tuometis Čekijos vicepremjeras, didelio maisto koncerno savininkas Andrejus Babišas, televizijoje atsisakęs paragauti lenkiškos dešros ir ją prilyginęs mėšlui.

Eksportas auga

Statistikos duomenimis, lenkiški maisto produktai Čekijoje užima 16 procentų rinkos.

Pernai maisto eksportas iš Lenkijos į Čekiją padidėjo 22 procentais, jo vertė siekė 1,1 mlrd. eurų.

Daugiausia eksportuojama kavos, arbatos, kakavos, prieskonių, mėsos ir pieno gaminių, kiaušinių, vaisių, daržovių, saldumynų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: sulaikyti asmenys, įtariami L. Volkovo užpuolimu