Rusijos kirtis: iš lietuvių įkurto banko atėmė licenciją

Pirmadienį Rusijos Federacijos Centrinis Bankas (CB) panaikino dviejų bankų – „Unifin“ ir „Kapitalbank“ licencijas.

Indėlių suma, saugoma lietuvių įkurtame „Kapitalbank“, siekė 2,3 mlrd. rublių (apie 27 mln. eurų).<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Indėlių suma, saugoma lietuvių įkurtame „Kapitalbank“, siekė 2,3 mlrd. rublių (apie 27 mln. eurų).<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Banko direktorių tarybos pirmininku tuomet išrinktas buvęs SEB banko viceprezidentas Arturas Feiferas.<br>G.Skaraitienės nuotr.
Banko direktorių tarybos pirmininku tuomet išrinktas buvęs SEB banko viceprezidentas Arturas Feiferas.<br>G.Skaraitienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 17, 2016, 2:04 PM, atnaujinta Jun 7, 2017, 7:00 PM

Pastarasis bankas laikomas lietuvišku produktu. Tarp jo akcininkų iki šiol yra nemažai lietuviškų ir latviškų pavardžių.

Kaip skelbia izvestija.ru, 2016 metų sausio 1 dieną šiuose bankuose buvo laikoma apie 7 mlrd. rublių (daugiau kaip 82 mln. eurų) gyventojų ir individualių verslininkų indėlių. Tokią informaciją galima rasti šalies bankinio sektoriaus reguliuotojo svetainėje.

Indėlių suma, saugoma lietuvių įkurtame „Kapitalbank“, siekė 2,3 mlrd. rublių (apie 27 mln. eurų).

Rusijos indėlių draudimo agentūra informavo, kad indėlininkams bus kompensuojama iki 1,4 mln. rublių (daugiau kaip 16 tūkst. eurų) indėlių suma. Kompensavimo procesas startuos vasario 29 dieną.

Banko „BKF“ analizės skyriaus vadovo Maksimo Osadčego vertinimu, abiejų bankų indėlininkai atgaus apie 6,3 mlrd. rublių (beveik 74 mln. eurų).

Rusijos CB duomenimis, „Kapitalbank“ pažeidė bankininkystės įstatymus: vykdė labai rizikingą kredito politiką, susijusią su piniginių lėšų investavimu į nekokybiškus aktyvus.

Tarp akcininkų – dainininko Vito prodiuseris

2016 metų sausio 1 dienos duomenimis, Rusijos Federacijos bankų reitinguose pagal turimą turtą “Kapitalbank“ užėmė 364 vietą. Banko turtas siekė 4,9 mlrd. rublių (daugiau kaip 57 mln. eurų).

Pagrindiniais naudos gavėjais (tais, kurie gaus draudimo išmoką) laikomi dainininko Vito, Glebo Matveičiuko ir Anastasijos Makejevos prodiuseris, buvęs grupės „Na Na“ direktorius ir vadybininkas, buvęs dainininkės Anitos Coj prodiuseris Sergejus Pudovkinas (13,8 proc.), taip pat Rusijos piliečiai Sergejus Osipovas (10,0 proc.), Vladimiras Maslenikovas (10,0 proc.) ir Eduardas Kuznecovas (7,8 proc.)

Lietuviai akcininkai – mažai kam žinomi

Toliau tarp naudos gavėjų vardijami Lietuvos piliečiai. Tai Valerijus Vorobjovas ir Egidijus Bujanauskas (jiems abiem kartu priklauso 10,0 proc. banko akcijų) bei Vytautas Bėkšta (8,2 proc.).

V.Vorobjovas Lietuvoje žinomas kaip įmonės „Vorobjovų sodyba: Rojaus kampelis“ savininkas, E.Bujanauskas įvardijamas bendrovės „Tabus“ vadovu, o V.Bėkšta yra įmonės „Bėkšta“ akcininkas.

„Parex“ iškeitė į „Kapitalbank“

Toliau izvestija.ru vardija kitus banko akcininkus – Latvijos piliečius. Tai Reinis Točelovskis (10,0 prc.) ir Deividas Dregis (9,9 proc.) Likusi dalis priklauso smulkiesiems akcininkams.

Įdomu tai, pabrėžia Rusijos naujienų portalas, kad ilgą laiką „Kapitalbank“ buvo laikomas regioniniu banku. 1993 m. įkurto „Kapitalbank“ centrinė būstinė yra Rostove prie Dono, esančiame visai netoli nuo apsišaukėliškų Donecko ir Luhansko respublikų, o banko padaliniai veikia Maskvoje, Sankt Peterburge, Kransodare, Tuloje, Voroneže ir kituose Rusijos miestuose.

Banko plėtra sutampa su tuo laikotarpiu, kai jį valdyti ėmėsi buvę Latvijos „Parex“ banko darbuotojai Rolandas Klintsiasas, Arvīdas Sipolsas bei Andris Bolodisas. Tačiau šiuo metu, kai bankui buvo naikinama licencija, nė vieno iš jų banko direktorių taryboje jau nebuvo.

Akcininkai nuolat keitėsi

Apie akcininkų kaitą banke rusų žiniasklaida informavo dar pernai liepą. Tuomet buvo pranešta, kad banke „Kapitalbank“ sumažėjo Lietuvos bendrovės „Nordic Real Estate“ valdoma akcijų dalis – ji sumenko nuo 19,95 iki 9,95 proc. Tuomet buvo rašoma, kad Lietuvos bendrovė šias akcijas pardavė Rusijos piliečiui V.Maslenikovui, kuris dabar yra banko direktorių valdybos narys.

2015 metų kovą savo turėtas 17,75 proc. „Kapitalbank“ akcijų pardavė ir Lietuvos verslininkas Arvydas Padleckas – jos perleistos S.Osipovui ir E. Kuznecovui.

S.Osipovas, kuris nuo 2015 metų sausio buvo „Kapitalbank“ valdybos pirmininkas, iš lietuvio nupirko 9,95 proc., o E.Kuznecovas –7,8 proc. banko akcijų. Iki šio sandorio nei vieno, nei kito tarp banko akcininkų nebuvo.

Užmojų būta didelių

Lietuviai į „Kapitalbank“ investavo dar 2011 m. Banko direktorių tarybos pirmininku išrinktas buvęs SEB banko viceprezidentas Arturas Feiferas anuomet teigė, kad banką Rusijoje Lietuvos verslininkai nusprendė įsigyti, nes šioje šalyje – perspektyvi, sparčiai auganti rinka.

Buvo skelbiama, kad šis bankas finansuoja lietuvių plėtojamus projektus Rusijoje, o banką įsigijo grupė pažįstamų verslininkų, kurie į jo plėtrą per trejus metus investuos 30 mln. eurų.

Tuomet 9,51 proc. „Kapitalbank“ akcijų priklausė „Makrokoncert“ padalinio Lietuvoje vadovui Vaidui Zdancevičiui, o 9,73 proc. – „Makrokoncertui“ Lietuvoje vadovavusiam Giedriui Klimašauskui, tačiau šiuo metu tarp banko akcininkų šių asmenų nebėra.

Kadaise didžiausias „Kapitalbank“ akcininkas buvo lengvatinio apmokestinimo bendrovė „Kliugasen“, kuri priklausė Lietuvos verslininkams – buvusiam bendrovės „Balsas.lt leidiniai“ savininkui Arūnui Mikniui, Veronikai Parnikovai ir Linui Jakui. Tačiau dabar šios įmonės tarp „Kapital bank“ akcininkų taip pat nebelikę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.