Arabai bando vilioti Lietuvos medikus ir alga, ir automobiliais

Dešimt kartų didesnis atlyginimas už gaunamą Lietuvoje, nemokamas apgyvendinimas, asmeninis vairuotojas ir automobilis, pasirūpinimas vaikų ugdymu. Visu tuo mūsų gydytojus ir slaugytojus vilioja Jungtinių Arabų Emyratai (JAE).

JAE specialistų reikalavimus atitinkantiems medikams tektų dirbti ir dangoraižiais garsėjančiame Dubajuje.<br>L.Dapkaus nuotr.
JAE specialistų reikalavimus atitinkantiems medikams tektų dirbti ir dangoraižiais garsėjančiame Dubajuje.<br>L.Dapkaus nuotr.
L.Labanauskas: „Nereikėtų pamiršti, kad tai mums visiškai svetimas kraštas.“
L.Labanauskas: „Nereikėtų pamiršti, kad tai mums visiškai svetimas kraštas.“
„Mediko specialybė JAE yra labai gerbiama ir laikoma viena prestižiškiausių“, – kalbėjo A.Staškevičienė.
„Mediko specialybė JAE yra labai gerbiama ir laikoma viena prestižiškiausių“, – kalbėjo A.Staškevičienė.
Lietuvos gydytojus ir slaugytojus vilioja Jungtinių Arabų Emyratai.<br>123rf nuotr.
Lietuvos gydytojus ir slaugytojus vilioja Jungtinių Arabų Emyratai.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Daiva Zimblienė („Lietuvos rytas“)

2016-02-24 16:42, atnaujinta 2017-06-06 17:41

Medikais iš Lietuvos arabai pradėjo domėtis praėjusių metų pradžioje, o rugsėjį kreipėsi į laikinojo įdarbinimo ir darbuotojų atrankos paslaugas teikiančią bendrovę „Pharmanet“.

Bendradarbiavimo sutartis buvo pasirašyta dvejiems metams, per tą laiką JAE atstovai norėtų įdarbinti 300 Lietuvos medikų.

„JAE reikalingi plataus spektro gydytojai, kiti medicinos specialistai. Stažuotė truktų iki 2 metų, o dirbti tektų antrinio ir tretinio lygio ligoninėse, esančiose didžiausiuose miestuose Dubajuje bei Abu Dabyje“, – sakė bendrovės „Pharmanet“ direktorė Aušra Staškevičienė.

Atrinko pirmuosius kandidatus

Darbu svetur jau susidomėjo nemažai medikų iš įvairių Lietuvos vietų. Tai daugiausia gydytojai, nes jų anglų kalbos žinios yra geresnės nei slaugytojų.

„Pharmanet“ jau parengė ir išsiuntė pirmąsias 24 atrinktų asmenų anketas. Sprendimą dėl kiekvieno kandidato priims JAE ligoninių atstovai.

„Dirbant su arabais labai svarbu apsiginkluoti geležine kantrybe, nes bendravimo terminai yra daug ilgesni, nei esame įpratę Europoje. Kita vertus, jie labai tvirtai laikosi duoto žodžio“, – teigė A.Staškevičienė.

Mediko specialybė gerbiama

Prieš imdamiesi mūsų medikų vilionių arabai atliko rinkos tyrimus ir padarė išvadas, kad Lietuvoje yra daug gerai parengtų gydytojų, taip pat aukštas praktinės medicinos lygis.

JAE specialistams padarė įspūdį ir tai, kad šiuo metu ten jau sėkmingai dirba keli aukštos kvalifikacijos gydytojai iš Lietuvos.

„Lietuvoje gydytojai uždirba apie 1000, o slaugytojai – apie 400–500 eurų per mėnesį. Stažuotės JAE metu jie gali tikėtis 10 kartų didesnio atlyginimo. Be to, šios šalies ligoninės yra aprūpintos naujausia įranga.

Mediko specialybė JAE yra labai gerbiama ir laikoma viena prestižiškiausių“, – kalbėjo A.Staškevičienė.

Pritampa ne visi lietuviai

Tuo metu Lietuvos gydytojų sąjungos prezidentas Liutauras Labanauskas nėra taip entuziastingai nusiteikęs dėl ketinančių išvykti mūsų medikų perspektyvų.

„JAE yra šalis, kuri dirbti kviečia visus. Taip, ko gero, bandoma visam pasauliui parodyti apie ten laukiančią gerovę.

Nesakau, kad ten nuvykus bus gerai ar blogai. Tačiau nereikėtų pamiršti, kad tai mums visiškai svetimas kraštas. Tad kiekvienam, keliančiam sparnus, reikėtų labai atidžiai išnagrinėti tai, kas siūloma, ir išsiaiškinti, kokie ten įstatymai.

Žinau gal dešimt gydytojų ir keletą odontologų, kurie dirbo JAE ir iš ten grįžo ne taip džiugiai nusiteikę, kokie buvo išvykdami“, – sakė L.Labanauskas.

Prašo pažymų

* Dirbti į kitas šalis iš Lietuvos dažniausiai išvyksta jauni medicinos specialistai. Populiariausia kryptis – Vokietija, Anglija, Skandinavijos šalys, o pastaruoju metu – ir Prancūzija bei JAE.

* Sveikatos apsaugos ministerijos išduodamas pažymas apie mediko darbo veiklą, kurių reikalaujama įsidarbinant užsienyje, gavo 205 gydytojai ir 116 slaugytojų, o užpernai atitinkamai – 252 ir 282.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.