Siurprizas Vilniaus svečiams: ketinama įvesti pagalvės mokestį

Trečiadienį miesto taryba pradės svarstyti vadinamąją turisto rinkliavą. Taikyti rinkliavą turistams už naudojimąsi turizmo ir poilsio infrastruktūra siūloma atsižvelgus į daugelio Europos miestų gerąją praktiką ir pasikonsultavus su Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos nariais, viešbučių, turizmo, verslo partneriais.

Aplankyti Vilnių rekomenduoja „Lonely Planet“, „TripAdvisor“, „Forbes“ ir kt.<br>S.Žiūros nuotr.
Aplankyti Vilnių rekomenduoja „Lonely Planet“, „TripAdvisor“, „Forbes“ ir kt.<br>S.Žiūros nuotr.
Aplankyti Vilnių rekomenduoja „Lonely Planet“, „TripAdvisor“, „Forbes“ ir kt.<br>S.Žiūros nuotr.
Aplankyti Vilnių rekomenduoja „Lonely Planet“, „TripAdvisor“, „Forbes“ ir kt.<br>S.Žiūros nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 24, 2016, 8:33 AM, atnaujinta Jun 6, 2017, 8:04 PM

Rinkliava neabejotinai miesto biudžetą papildytų pajamomis, dėl kurių atsirastų didesnės galimybės gerokai aktyviau kurti ir plėtoti miesto tarptautinę rinkodarą, bendrą miesto turizmo infrastruktūrą.

„Mes turime galimybę surinkti pinigus, kuriuos sumokėtų miesto svečiai, ir už juos galėtume plėtoti miesto turizmo infrastruktūrą, skatinti skrydžius, pritraukti į Vilnių daugiau svečių.

Aplankyti Vilnių rekomenduoja „Lonely Planet“, „TripAdvisor“, „Forbes“ ir kt. Pasaulio keliautojai vertina mūsų miesto privalumus, sostinės žavesį, todėl svarbu pakelti turizmą Vilniuje į naują kokybinį lygmenį. Didėjant Vilniaus konkurencingumui, augs ir vilniečių gyvenimo kokybė“, – sako Vilniaus mero pavaduotojas Gintautas Paluckas.

Tokia rinkliava jau seniai taikoma Amsterdame, Berlyne bei daugelyje kitų miestų 17 Europos valstybių (0,15–5 Eur., arba 1–5 proc.).

Savivaldybės tarybai pritarus, rinkliava būtų skaičiuojama nuo miesto svečių nakvynių skaičiaus. Nuo 2016 m. liepos siūlomas rinkliavos dydis asmeniui už suteiktą vieną nakvynę – 0,50 ct, nuo 2017 m. sausio 1 d. ketinama rinkliavos sumą didinti iki 1 euro. Kol kas pirmais metais nuo rinkliavos numatyta atleisti turistų grupes, užsakančias ne mažiau kaip 10 kambarių, mokesčių lengvatos taip pat numatomos ligoniams, vaikams iki 18 metų, neįgaliesiems ir tiems, kurie ketina apsistoti Vilniuje 1 mėnesį ir ilgiau.

Statistikos departamento duomenimis, praėjusių metų sausio–rugsėjo mėnesiais Vilniaus apgyvendinimo įstaigos sulaukė beveik 800 tūkst. svečių, jie Vilniuje praleido apie 1,5 mln. naktų. Svečių skaičius išaugo 6 proc. Skaičiuojama, kad 2016 metais „turisto“ mokesčio būtų surinkta iki 0,3 mln. eurų, 2017 m. – iki 1,6 mln. eurų, 2018 m. – iki 2,1 mln. eurų.

Siekdama palengvinti partneriams darbą ir užtikrinti rinkliavos panaudojimo skaidrumą, savivaldybė siūlo kuo paprastesnį rinkliavos administravimo būdą – elektroniniu būdu pildyti deklaraciją, interneto erdvėje nuolat pateikiant išsamias, kiekvienam vilniečiui prieinamas ataskaitas apie rinkliavos panaudojimą. Spręsti, kur bus panaudotos rinkliavos lėšos, numatoma kartu su socialiniais partneriais.

Tarybai priėmus sprendimą turizmo rinkliava įsigaliotų nuo 2016 m. liepos 1 d.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.