Auklėmis dirbti norinčiųjų daug, bet tinka tik dvi iš dešimties

Po kraupaus įvykio Maskvoje, kai nestabilios psichikos auklė nužudė savo globotinę, ne vienas susimąstė – negi aukle gali dirbti bet kas?

Dalis tėvų auklių ieško per agentūras, kiti mieliau pasikliauja pažįstamų rekomendacijomis.<br>„Reuters“/ „Scanpix“ nuotr.
Dalis tėvų auklių ieško per agentūras, kiti mieliau pasikliauja pažįstamų rekomendacijomis.<br>„Reuters“/ „Scanpix“ nuotr.
Lietuvos auklių agentūrose kandidates tikrina psichologai bei socialiniai darbuotojai.<br>„Reuters“/ „Scanpix“ nuotr.
Lietuvos auklių agentūrose kandidates tikrina psichologai bei socialiniai darbuotojai.<br>„Reuters“/ „Scanpix“ nuotr.
Tėvai buvo šokiruoti išgirdę apie auklę Maskvoje, nužudžiusią savo prižiūrimą mergaitę.<br>„Reuters“/ „Scanpix“ nuotr.
Tėvai buvo šokiruoti išgirdę apie auklę Maskvoje, nužudžiusią savo prižiūrimą mergaitę.<br>„Reuters“/ „Scanpix“ nuotr.
Dalis tėvų auklių ieško per agentūras, kiti mieliau pasikliauja pažįstamų rekomendacijomis.<br>123rf nuotr.
Dalis tėvų auklių ieško per agentūras, kiti mieliau pasikliauja pažįstamų rekomendacijomis.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Gintarė Valentinaitienė

Mar 2, 2016, 3:27 PM, atnaujinta Jun 5, 2017, 7:49 PM

Auklių agentūros teigia atliekančios nuoseklią ir griežtą kandidačių atranką. Vis dėlto reikalavimų neatitinkančios ar net nestabilios psichikos auklės ir toliau gali darbo ieškotis savarankiškai.

„Pamačiusi reportažą per žinias buvau šokiruota ir toks šiurpas perėjo per kūną pagalvojus, kad taip galėtų atsitikti ir mano vaikui“, – apie auklės nusikaltimą Maskvoje pasakoja vilnietė Živilė, neseniai pati savo vaikui ieškojusi auklės.

Ši istorija merginą išgąsdino, tačiau neatbaidė nuo auklės paslaugų.

Ji žino atvejų, kai auklės su vaikais elgiasi neatsakingai ar jais tinkamai nesirūpina, bet netiki, kad toks atsitikimas galėtų pasikartoti Lietuvoje: „Kad šaltakraujiškai nužudytų vaiką, ji turėtų būti arba visiškai asociali narkomanė, alkoholikė, arba sirgti rimtomis psichikos ligomis, o tokie dalykai bendraujant su žmogumi, manau, nesunkiai pamatomi.“

Živilė auklės ieškojo pati, pasikliaudama pažįstamų rekomendacijomis.

Į auklių agentūrą ji nesikreipė pirmiausia dėl to, kad per agentūras dirbančių auklių paslaugos paprastai būna brangesnės.

„Manau, kartais pažįstamų žmonių jau patvirtinta patirtis, rekomendacijos šioje sferoje gali būti naudingesnės nei kokie nors psichologiniai testai, atliekami agentūrose“, – mano ji.

Tiesa, Živilė pripažįsta – jokių rekomendacijų neturinčios auklės tėvai turėtų paprašyti bent elementaraus sveikatos patikrinimo, kuris užtikrintų, kad žmogus gali dirbti tokį darbą.

Atrankose – socialiniai darbuotojai ir psichologai

Auklių agentūros „Auklė į namus“ vadovė Aida Brazauskienė teigia, kad jų įmonė  vykdo itin griežtą kandidačių į aukles atranką.

 “Gauname įvairių institucijų išrašus, tikriname, ar auklė nėra už ką nors bausta, kokia jos darbo istorija. Kandidatės turi atlikti įvairius psichologinius testus, jos tiriamos kvalifikuotų psichologų“, – pasakoja A.Brazauskienė.

Psichologiniais testais tiriamas auklės jautrumas, emocinis stabilumas, polinkis į depresiją ar kitokius psichikos sutrikimus.

Agentūrai „Auklė“ atrankose padeda ne tik psichologai, bet ir socialiniai darbuotojai, kurie lankosi kandidačių namuose, žiūri, kaip jos gyvena ir tvarkosi.

„Su vaikais tikrai negali dirbti bet kas, todėl tokie dalykai labai svarbūs“, – teigia agentūros vadovė Neringa Ramanauskienė.

Kaip ir daugelyje darbų, svarbu ir darbo patirtis, išsilavinimas. Daugelis tėvų pageidauja auklės, kuri turėtų pedagoginį išsilavinimą. Aktualios ir asmeninės savybės – auklė turi būti kantri, maloni ir atsakinga.

Atrankas pereina mažuma, bet dirbti tai netrukdo

„Tinkamos būna 15–20 proc. kandidačių“, – pasakoja auklių agentūros „Mama ir auklė“ direktorė Ieva Augustinienė. Neretai būtent psichologiniais testais nustatoma, kad kandidatė netinkama dirbti su vaikais. „Būna, kad kandidatės netinka dėl agresyvumo, asocialumo ar polinkio į psichikos ligas“, – teigia I.Augustinienė.

Kiti auklėmis norinčiųjų tapti trūkumai atsiskleidžia per pokalbį. I.Augustinienė vardija savybes, dažniausiai užkertančias kelią būsimoms auklėms: požiūris į būsimą darbą („vaiką pasaugoti gali bet kas“), intelekto trūkumas (jei auklė nuolat darys kvailų klaidų, gali nukentėti vaikas), patirties ar žinių trūkumas, nejautrumas, ypač stiprus dominavimas („bus, kaip aš pasakiau, ir niekaip kitaip“).

A.Brazauskienė taip pat susiduria su daugybe netinkamų kandidatų. „Kartais vos pažiūrėjus į žmogų matyti, kad jis vartoja alkoholį, būna net tokių auklių, kurios per atrankas ima keiktis. Tikriausiai nė vienas tėvas nenorėtų, kad jų vaiką prižiūrėtų toks žmogus“, – pasakoja ji.

Nors auklių agentūros tikina atliekančios griežtą atranką ir atmetančios daugybę netinkamų kandidačių, tai nereiškia, kad joms užkertamas kelias dirbti su vaikais.

Internete galima rasti daugybę skelbimų, kuriuose siūlomos auklės paslaugos, egzistuoja ir specialūs interneto puslapiai,  skirti vien auklių paslaugas teikiantiems ar jų ieškantiems žmonėms. Tiesa, šiuo atveju tėvai patys atsakingi už tai, kokią auklę pasirinks, nes skelbimus dedančios svetainės neatsako už jų turinį ir neteikia jokių garantijų.

Tėvams rūpi praktiškesni dalykai

Būsimos auklės turi pereiti ne tik agentūrų, bet ir tėvų atranką. Agentūros yra susidomėjusios būsimų auklių reputacija ir psichologiniu stabilumu, o  auklės ieškantiems tėvams rūpi kur kas paprastesni dalykai.

Pirmiausia – išsilavinimas ir darbo su vaikais patirtis. „Tiesa, moteris pati užaugino savo vaikus, tai dar nėra darbo patirtis“, – pabrėžia N.Ramanauskienė.

A.Brazauskienė net pastebi, kad tėvai mieliau renkasi vaikų neturinčias aukles. „Svarbu, kad auklė būtų prieinama, galėtų ateiti tuomet, kai tėvams to reikia. Dėl to tėvai ieško vaikų neturinčių ir kito darbo nedirbančių auklių“, – teigia ji.

Tėvams labai svarbūs ir tokie dalykai kaip vairuotojo pažymėjimas. „Itin paklausios ir brangios yra vairuojančios ir savo automobilį turinčios auklės“, – pasakoja I.Augustinienė.

Jos teigimu, agentūrų siūlomų auklių valandinis atlyginimas yra nuo 3 eurų, o auklės, dirbančios visu etatu, už mėnesį prašo nuo 500 eurų.

Skelbimų portaluose galima rasti auklių už 2 ar net vieno euro valandinį atlyginimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.