Energetikai atskleidė didžiausią šilumos vagystę istorijoje

Energetikai teigia išaiškinę didžiausią šilumos vagystę Lietuvos istorijoje. Savivaldybei priklausantis sostinės Lazdynų baseinas neteisėtai buvo pasijungęs prie „Vilniaus energijos“ tinklų ir vogė šilumą.

Lietuvos šilumos tiekėjų asociacija informuoja, kad kovo 3 dieną apie 20 valandą Vilniaus policijos pareigūnai užfiksavo, kad Vilniaus savivaldybės įmonė Lazdynų baseinas galimai vogė šilumos energiją ir termofikacinį vandenį.
Lietuvos šilumos tiekėjų asociacija informuoja, kad kovo 3 dieną apie 20 valandą Vilniaus policijos pareigūnai užfiksavo, kad Vilniaus savivaldybės įmonė Lazdynų baseinas galimai vogė šilumos energiją ir termofikacinį vandenį.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 3, 2016, 9:16 PM, atnaujinta Jun 5, 2017, 3:03 PM

Lietuvos šilumos tiekėjų asociacija informuoja, kad kovo 3 dieną apie 20 valandą Vilniaus policijos pareigūnai užfiksavo, kad  Vilniaus savivaldybės įmonė Lazdynų baseinas galimai vogė šilumos energiją ir termofikacinį vandenį.

Nustatyta, kad Lazdynų baseinas termofikacinį vandenį pylė į kanalizaciją ir taip klastojo šilumos skaitiklio parodymus. Skaitiklis suvartotą šilumą skaičiuoja apskaitydamas grįžtantį termofikacinį vandenį, o vandeniui negrįžtant skaitiklis dirba klaidingai. 

Vilniaus energija“ tikisi, kad tikruosius vagystės mastus, organizatorius, laikotarpį ir patirtą žalą pavyks išsiaiškinti tyrimo metu. Tačiau jau dabar aišku, kad tai – didžiausia žinoma šilumos vagystė Lietuvos istorijoje.

Informaciją apie įtarimus, kad Lazdynų baseinas kasdien nuo 17 iki 7 valandos ir savaitgaliais vagia šilumos energiją ir termofikacinį vandenį, policijos pareigūnams perdavė bendrovė „Vilniaus energija“. „Vilniaus energijos“ sistemos rodė, kad būtent tokiu laiku šilumos tinkle pastebimai išauga termofikacinio vandens praradimai.

Skaičiuojama, kad galimai dėl Lazdynų baseino veiksmų, „Vilniaus energija“ prarasdavo apie 80 kubinių metrų termofikacinio vandens per parą. Dėl šių veiksmų „Vilniaus energija“ per parą patyrė maždaug 500 eurų dydžio žalą vien už termofikacinį vandenį. „Vilniaus energija“ tikisi, kad tikruosius vagystės mastus, organizatorius, laikotarpį ir patirtą žalą pavyks išsiaiškinti tyrimo metu.

Tačiau jau dabar aišku, kad tai – didžiausia žinoma šilumos vagystė Lietuvos istorijoje. „Vilniaus energijos“ darbuotojai vagystės „Lazdynų baseine“ atvejį pirmą kartą užfiksavo šių metų vasario mėnesio pradžioje. Vien nuo vasario pradžios iki šios dienos „Vilniaus energija“ patyrė ne mažesnę nei 10 tūkst. eurų žalą vien už termofikacinį vandenį, neskaičiuojant pavogtos šilumos kainos.

Pastebėję, kad tam tikru paros metu sostinės šilumos tinkluose pastebimai išauga termofikacinio vandens praradimai, „Vilniaus energijos“ darbuotojai ėmė ieškoti priežasties, tikrinti atskirus tinklo ruožus.

Žvilgsnis nukrypo į didžiuosius sostinės šilumos vartotojus, nes daugiabučiuose tokios didžiulės apimties vandens praradimai yra fiziškai neįmanomi. Vasario mėnesio pradžioje buvo užfiksuotas termofikacinio vandens nutekėjimas kvartale, kuriame veikia Lazdynų baseinas. Nustatyta, kad tai – ne avarija, nes avarijos atveju termofikacinis vanduo būtų prarandamas nuolat, o ne tik tam tikru metu: nuo 17 iki 7 valandos ir savaitgaliais. Vasario pradžioje „Vilniaus energijos“ darbuotojai nuvyko į šalia Lazdynų baseino esančią šilumos kamerą. Čia atliktas patikrinimas, kuris patvirtino įtarimus.

Informacija perduota policijai, pradėtas tyrimas, o kovo 3 dieną vagys pagauti už rankos. Termofikacinio vandens kiekį taip pat matuoja šilumos punktuose įrengti skaitikliai, kurių duomenys telemetriniu būdu perduodami „Vilniaus energijai“. Atlikus analizę paaiškėjo, kad Lazdynų baseino skaitiklis rodo, kad naktimis termofikacinis vanduo čia nenaudojamas. Fiziškai neįmanoma, kad nenaudojant termofikacinio vandens karšto vandens temperatūra nekristų ar išliktų pastovi. Tai – technologinis disbalansas. Analogiška situacija palyginimui – įjungus visas elektros lemputes, elektros skaitiklis nesisuka.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.