Pajūrio kurortas stoja į kovą su prekybininkais

Palangos savivaldybė sulaukė netikėto prekybininkų smūgio į paširdžius. Pačiame kurorto centre, priešais atstatytą kurhauzą, buvusio seniausio miesto knygyno vietoje, prekybos centras „Rimi“ sumanė atidaryti maisto prekių parduotuvę.

Vietoj buvusio knygyno pačiame Palangos centre rengiamasi įkurti „Rimi“ parduotuvę.<br>E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
Vietoj buvusio knygyno pačiame Palangos centre rengiamasi įkurti „Rimi“ parduotuvę.<br>E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Alvydas Ziabkus („Lietuvos rytas“)

Mar 3, 2016, 5:51 AM, atnaujinta Jun 5, 2017, 6:39 PM

Buvusias knygyno ir tame pačiame pastate veikusios kavinės bendras beveik 500 kvadratinių metrų ploto patalpas bendrovė „Rimi Lietuva“ 20 metų išsinuomojo praėjusių metų pabaigoje.

Jau tada mieste pradėjo sklisti kalbos, kad knygyno vietoje iki vasaros ketinama atidaryti nedidelę „Rimi“ parduotuvę.

Parduotuvės čia nenori

Prekybininkų sumanymas Palangos valdžiai buvo kaip griaustinis iš giedro dangaus.

„Maisto prekių parduotuvė, kurioje bus prekiaujama ir alkoholiu, pačiame kurorto centre neįsivaizduojama.

Šalia šio pastato yra Jonui Basanavičiui skirtas skverelis su jo biustu. Čia vyksta įvairūs renginiai. Ši Vytauto gatvės dalis yra ramaus pasivaikščiojimo vieta.

Priešais yra kurhauzas, netoli – naujoji koncertų salė, o vasarą prie knygyno vietoje esančios parduotuvės iki vėlaus vakaro trauks ne tik maisto, bet ir alkoholio pirkėjai“, – prekybininkų sprendimu piktinosi Palangos meras Šarūnas Vaitkus.

Anot jo, buvusio knygyno vieta labiau tiktų kultūros objektui, tačiau kurorto vadovas teigė suprantąs, kad patalpų savininkų ir nuomininko sprendimo pakeisti negali.

Leidimo prašyti neketina

„Rimi Lietuva“ sprendimas atidaryti parduotuvę pačioje miesto širdyje kurorto valdžiai buvo netikėtas dar ir todėl, kad prekybininkai apie savo planus savivaldybės iki šiol nebuvo informavę ir nepateikė jokio būsimo pertvarkymo projekto.

Paaiškėjo, kad „Rimi Lietuva“ į kurorto savivaldybę ir neketina kreiptis.

„Patalpų paskirties mes nekeičiame, nes ir anksčiau čia buvo komercinės paskirties patalpos – veikė parduotuvė ir kavinė.

Neplanuojame ir didesnių statinio vidaus ir išorės pokyčių. Patalpas pritaikant maisto prekių parduotuvei čia bus atliekami paprasčiausi remonto darbai. Vadovaujantis įstatymais, tokiems darbams savivaldybės leidimas nėra būtinas.

Su savivaldybe bus derinama tik išorinė objekto reklama“, – teigė bendrovės „Rimi Lietuva“ atstovė Giedrė Bielskytė.

Anot jos, prie šios nedidelės, apie 280 kvadratinių metrų ploto parduotuvės automobilių aikštelės nebus, parduotuvė bus skirta tik pėstiesiems, kaip ir analogiška „Rimi“ parduotuvė Vilniuje, Rotušės aikštėje.

Ginčas gali persikelti į teismą

Tačiau savivaldybės teisininkai įsitikinę, kad teisės aktai „Rimi Lietuva“ norus leidžia suvaržyti.

Visuomeninės paskirties statinių techninis reglamentas taikomas ne tik rengiant visuomeninės bei kitos paskirties pastatų projektus, bet taip pat šiuos ar kitokius pastatus rekonstruojant ir remontuojant.

„Mūsų manymu, šis reglamentas taikomas ir remontuojant jau esamas visuomeninės paskirties patalpas, kad jos būtų pritaikomos pagal besikeičiančius naujausius reikalavimus“, – teigė savivaldybės teisininkas Vytautas Korsakas.

Jei iš tiesų remontuojant parduotuvės patalpas privaloma laikytis Visuomeninės paskirties pastatų techninio reglamento, parduotuvė ne tik turėtų būti pritaikyta neįgaliesiems ir atitikti priešgaisrinius reikalavimus, bet ir privalo pastato sklype įrengti automobilių stovėjimo aikštelę.

Teisės aktai numato, kad beveik 300 kvadratinių metrų ploto parduotuvė privalo turėti mažiausiai 9 vietų automobilių stovėjimo aikštelę.

Tačiau įrengti tokią aikštelę šalia parduotuvės, esančios šalia Rąžės upės, nėra galimybių.

Be to, tuomet tam prireiktų ir Kultūros paveldo departamento sutikimo, nes buvusio knygyno sklypas patenka į kultūros paveldo apsaugos zoną.

Prekybininkų planus kurorte savivaldybė ketina stabdyti per teismą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.