Sugalvojo, kaip surinkti pramoninius teršalus – nuomoja šluostes

Lietuvos vidaus rinkai kasmet patiekiama apie 20 tūkst. tonų alyvos, iš kurios tik penktadalis vėliau tinkamai surenkama kaip alyvos atliekos. Tekstilės paslaugų bendrovė „Lindström“ nuo šiol šalies pramonės įmonėms siūlo efektyvų atliekų tvarkymo sprendimą – pramoninių šluosčių nuomos paslaugą. Toks sprendimas padeda sumažinti ne tik į aplinką išmetamų popieriaus ar tekstilės, bet ir drauge su jomis susidarančių pavojingų atliekų kiekį bei geriau prisitaikyti prie Europos Sąjungos keliamų reikalavimų.

Per savaitę iš surinktų pramoninių šluosčių išskiriama apie 10 tonų jose susikaupusių teršalų.<br>Organizatorių nuotr.
Per savaitę iš surinktų pramoninių šluosčių išskiriama apie 10 tonų jose susikaupusių teršalų.<br>Organizatorių nuotr.
Per savaitę iš surinktų pramoninių šluosčių išskiriama apie 10 tonų jose susikaupusių teršalų.<br>Organizatorių nuotr.
Per savaitę iš surinktų pramoninių šluosčių išskiriama apie 10 tonų jose susikaupusių teršalų.<br>Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 8, 2016, 10:00 AM, atnaujinta Jun 2, 2017, 9:26 AM

„Šiandien šalies pramonės įmonėse plačiai paplitęs vienkartinių popierinių rankšluosčių naudojimas kasmet virsta milžinišku kiekiu popierius atliekų. Dar blogiau, jog drauge su jomis susidaro ir didelis kiekis pavojingų atliekų, tokių kaip alyva, tepalai ar plovikliai. Dėl papildomų laiko ir sandėliavimo kaštų, šios neretai yra išmetamos į aplinką, vietoje to, kad būtų ieškoma efektyvių būdų tvariam tokių atliekų tvarkymui“, – sako „Lindström Lietuva“ direktorius Renatas Štopas.

Siekiant sumažinti įmonių laiko bei finansines sąnaudas tvarkant darbo metu susidariusias atliekas, pramoninių šluosčių bei sugeriančių kilimėlių nuomos paslauga apima aptarnavimą nuo jų tiekimo paslaugos vartotojams iki surinkimo bei profesionalaus valymo, kaskart aprūpinant įmones naujais naudoti paruoštais produktais. Ši paslauga padeda efektyviau tvarkyti popieriaus, tekstilės, o kartu su jomis ir susidarančias alyvų, tepalų, dažų ir kitas pavojingas atliekas, šių papildomai nekaupiant ir nesandėliuojant iki bus perduotos perdirbti.

„Pramoninių šluosčių nuomos paslauga – tai trečioji mūsų vystoma verslo paslaugų šaka Lietuvoje greta darbo drabužių ir keičiamų kilimėlių nuomos. Kol kas tai visiškai unikali pramoninių atliekų tvarkymui skirta paslauga, todėl džiaugiamės priėmę sprendimą investuoti į jos vystymą šalies rinkoje ir taip galėdami padėti savo klientams efektyviau ir geriau prisitaikyti prie ES standartų“, – priduria R. Štopas.

Pasak jo, aplinkos apsaugos klausimų svarba Lietuvos pramonės rinkoje vis labiau auga. Tam įtakos turi ir tai, jog iš šiame sektoriuje veikiančių bendrovių vis labiau tikimasi, kad šios atsakingai laikysis ES keliamų atliekų tvarkymo ir taršos mažinimo reikalavimų, didindamos daugkartinio naudojimo produktų kiekį savo veikloje.

Visos „Lindström“ bendrovių grupės mastu, per savaitę iš surinktų pramoninių šluosčių išskiriama apie 10 tonų jose susikaupusių teršalų. Jų valymui bendrovė yra sukūrusi efektyvią vidinę perdirbimo sistemą, kuri apima ir nešvarių šluosčių surinkimą specialiuose konteineriuose bei transportavimą į bendrovės paslaugų centrą Suomijoje. Jame surinktos panaudotos šluostės ir sugeriantys kilimėliai yra išvalomi ir parengiami vėl naudoti.

Valymo proceso metu susidarančios atliekos patenka į „Lindström“ paslaugų centro nuotekų valymo sistemą, kurioje yra utilizuojamos ir perduodamos bendradarbiaujančiai pavojingų atliekų perdirbimo bendrovei. Ne gana to, šio proceso metu generuojama energija yra nukreipiama aplinkinės bendruomenės pastatams apšildyti.

„Produktų valymo proceso metu nenaudojame jokių kenksmingų ploviklių ar valiklių, kurie gali daryti neigiamą poveikį aplinkai. Jo metu tai pat taupomas ir vanduo bei energija – skalavimui skirtas vanduo vėliau panaudojamas dar vienam plovimui, jau būdamas 50 laipsnių temperatūros“, – sako R. Štopas.

Baltijos šalių bei Skandinavijos regione pramoninių šluosčių nuomos paslaugą „Lindström“ teikia iš viso 3 tūkst. jos naudotojų, įsikūrusiems 9 tūkst. vietų. Ši paslauga plačiai paplitusi įvairiuose pramonės sektoriuose. Tarp jų ir automobilių pramonės bei priežiūros ar metalo apdirbimo srityse dirbančios bendrovės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.