Inspektoriams labiausiai kliuvo lenkiški pieno produktai

Šiuos produktus uždrausta realizuoti rinkoje.

Lietuvoje visose pieno perdirbimo įmonėse įdiegtos savikontrolės sistemos.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Lietuvoje visose pieno perdirbimo įmonėse įdiegtos savikontrolės sistemos.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-03-09 16:55, atnaujinta 2017-06-02 05:31

„Į Lietuvą įvežamuose pieno produktuose buvo nustatyta įvairių pažeidimų. Daugiausiai neatitikimų užfiksuota lenkiškuose pieno produktuose. Apibendrinus tyrimų rezultatus, galima teigti, kad lietuviški pieno produktai yra geresnės kokybės nei atvežti iš kitų ES valstybių.

Lietuvoje visose pieno perdirbimo įmonėse įdiegtos savikontrolės sistemos. Siekiant, kad galutinis produktas patektų į rinką ne tik saugus, bet ir kokybiškas, labai griežtai kontroliuojama žaliava“, – sako VMVT direktorius Jonas Milius.

Tikrinant lenkiškus pieno produktus, buvo nustatyta kokybės ir ženklinimo pažeidimų. Pavyzdžiui, 5 proc. riebumo „Varškėje grūdeliais“ (gamintojas „SM Mlekovita“, Lenkija) rastas didesnis nei leistinas enterobakterijų skaičius. Tai rodo, kad nebuvo tinkamai laikomasi higienos reikalavimų arba užteršta gamybos linija.

Pasitaikė atvejų, kai pieno produktų ženklinimo etiketės klaidino vartotojus. Pavyzdžiui, vienoje pakuotės pusėje nurodytas pavadinimas „Bananų geriamasis jogurtas“, o kitoje – „Bananų skonio geriamasis jogurtas“. Vartotojai klaidinami rašant, kad jogurtas su bananais, nors produkto sudėtyje nurodyta, kad panaudota tik bananų kvapioji medžiaga.

Kitas toks atvejis nustatytas išnagrinėjus „Miško uogų geriamojo jogurto“ sudėtį. Gaminant šį produktą taip pat panaudotos tik kvapiosios medžiagos.

Kai kurių varškės produktų ženklinimo etiketėse nebuvo nurodytas varškės kiekis procentais, sudedamųjų dalių sąraše neišskirtos alergiją ir netoleravimą sukeliančios medžiagos. Be to, buvo įvežta pieno produktų, nepaženklintų valstybine kalba.

Laboratorinių tyrimų metu latviško vanilės skonio grietinėlės kremo „Karums“ (gamintojas SIA „Rigas Piensaimnieks“) sudėtyje buvo nustatyta konservanto – benzoinės rūgšties, kuris nenurodytas produkto sudedamųjų dalių sąraše, o vartotojai klaidinti užrašais ant pakuočių „Be konservantų“.

Šiuos produktus uždrausta realizuoti rinkoje.

Pasak J. Miliaus, kitų Europos Sąjungos valstybių atsakingos institucijos Skubiųjų pranešimų apie nesaugų maistą ir pašarus sistema (RASFF) yra ne kartą pranešusios apie Europoje išplatintą netinkamos kokybės lenkišką maistą, pasitaikė ir produktų klastojimo atvejų.

Pavyzdžiui, techninės paskirties druska buvo parduodama kaip druska maistui, o vafliuose rasta žiurknuodžių granulių.

Čekijos Respublikos atsakingos institucijos neseniai pranešė apie lenkiško sviesto klastojimo atvejį, kuomet nustatytas per mažas riebumas ir didesnis vandens kiekis nei buvo nurodyta ženklinimo etiketėse. Taip pat apie lenkiškame piene nustatytus antibiotikus (chloramfenikolį), svieste rastus patogeninius organizmus (listeria monocytogenes).

Vokietijos atsakingos institucijos informavo apie salmoneles lenkiškuose pieno milteliuose.

„Šie lenkiški produktai į Lietuvos rinką nepakliuvo. Kad Lietuvos vartotojus pasiektų saugus maistas ir toliau griežtai kontroliuosime įvežamus produktus“, – pabrėžia J. Milius.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.