Kaliningradas grūmoja: gintarą parduos tik aukcionuose

Lietuvos juvelyrai alksta gintaro. Tačiau šiuo metu jie dažniausiai perka kontrabandinį saulės akmenį – iš „antrų-trečių rankų“. Toks iš Kaliningrado atgabentas gintaras sudaro kone 95 proc. visos juvelyrų žaliavos. Likusioji dalis Lietuvą pasiekia iš Ukrainos bei Lenkijos gintaro kasyklų.

Gintaro kainos aukštumose kybo jau penklerius metus.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gintaro kainos aukštumose kybo jau penklerius metus.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gintaro kainos aukštumose kybo jau penklerius metus.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gintaro kainos aukštumose kybo jau penklerius metus.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gintaro kainos aukštumose kybo jau penklerius metus.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gintaro kainos aukštumose kybo jau penklerius metus.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Kaliningrado gintaro kombinato direktorius Michailas Zacepinas.<br>M.Kulbio nuotr.
Kaliningrado gintaro kombinato direktorius Michailas Zacepinas.<br>M.Kulbio nuotr.
Gintaro parodos „Amber Trip“ organizatorius Giedrius Guntorius.<br>M.Kulbio nuotr.
Gintaro parodos „Amber Trip“ organizatorius Giedrius Guntorius.<br>M.Kulbio nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Audrė Srėbalienė

2016-03-10 12:18, atnaujinta 2017-06-02 03:14

„Ukrainoje yra visiška sumaištis. Ne tik valstybėje, bet ir gintaro kasyboje. Planuojama Lietuvoje sukurti Ukrainos gintaro biržą. Svarbu, kad pagaliau toje sumaištyje būtų sutvarkytos ir juridinės, ir ekonominės, ir šviečiamosios programos“, – sakė Vilniuje vykstančios tarptautinės gintaro parodos „Amber Trip“ organizatorius Giedrius Guntorius. Ukrainoje gintaras kasamas keturiose kasyklose Charkovo bei Kijevo srityse.

Pastojo kelią kontrabandai

2014-aisiais gintaro kainos pasaulio rinkoje buvo susipykusios su sveiku protu. Bet metams baigiantis jos pliūkštelėjo.

Paties populiariausio – 20-50 g dydžio gintaro gabalėlių kilogramas 2014-ųjų pavasarį kainavo 4300 eurų. O tų pačių metų rudenį jo kaina jau sukosi apie 3300 eurų.

Šiuo metu tokio dydžio gintaro gabaliukų kilogramas pasaulio rinkoje kainuoja apie 3000 eurų.

Ramybės laikais, pavyzdžiui, 2006-aisiais, tokiam kiekiui smulkaus gintaro įsigyti pakakdavo 350 eurų.

Iš kainų burbulo labiausiai pelnėsi perpardavinėtojai. Todėl užpernai Rusija užraukė gintaro prekybą. Ir be jokių tarpininkų pati ėmė jį tiekti didžiausiai pastarųjų metų gintaro gurmanei Kinijai.

„Žinote, ką tas burbu reiškė mus? O gi tai, kad mūsų įmonei už gramą gintaro sumokėję 20 rublių, už Rusijos ribų jį spekuliantai parduodavo už 2000 rublių. Visi, kas tik netingėjo, stengdavosi prisipirkti žaliavos ir lobo ją perparduodami.

Užraukėme tokią prekybą. Antraip patys būtume įkritę į bankroto duobę“, – sakė Vilniuje vykstančioje tarptautinėje gintaro parodoje „Amber Trip“ viešintis Kaliningrado gintaro kombinato direktorius Michailas Zacepinas.

Jo paminėta 2000 rublių kaina, žinoma, netikra. Tokį skaičių M.Zacepinas paminėjo tam, kad būtų įmanoma įsivaizduoti, kiek kartų pabrangsta per Rusijos sieną pergabentas gintaras.

Pradėjo skelbti aukcionus

Kaliningrado gintaro kombinatas pernai spalį surengė pirmąjį gintaro kaip žaliavos aukcioną. Anot M.Zacepino, palyginti su ta kaina, kurią įmonei anksčiau mokėdavo pirkėjai, didesnių frakcijų (tokių gabalėlių, kurių skersmuo yra apie 32 mm) gintaro kaina per aukcioną pakilo penkiskart, mažesnių (16 mm skersmens) – dukart.

Pavyzdžiui, 32 mm skersmens gintaro gabalėlių kilogramas aukcione buvo parduotas už 116 tūkst. rublių – maždaug už 1400 eurų.

Vidutinė smulkių (16 mm) skersmens šviesaus gintaro gabalėlių kilogramo kaina šiuo metu Kaliningrado kombinate sukasi apie 280 eurų.

Tendencijos keičiasi

Anot „Amber Trip“ parodos organizatoriaus G.Guntoriaus, šiųmetės parodos išskirtinis bruožas – daug svečių į ją atvyko iš Kuveito.

„Kinijos gintaro rinka aprimo, o štai Arabijos šalyse gintaro poreikis pradėjo didėti.

Apskritai prieš kiekvieną „Amber Trip“ parodą (o ji – jau 13-oji) atliekame monitoringą – stebime, kaip keičiasi dalyvių bei lankytojų srautai JAV bei Rusijoje – Sankt Peterburge vykstančiose specializuotose gintaro parodose.

Prieš keletą dienų baigėsi paroda ir Kinijoje, Honkonge. Visose jose gintaro pardavimas susitraukė apie 35 proc.

„Amber Trip“ parodose registruojame pirkėjus. O šiemet jų užsiregistravo trečdaliu daugiau nei ankstesniais metais. Pirkėjai į tokias specializuotas parodas paprastai važiuoja ne dirbinių, bet žaliavos“, – sakė G.Guntorius.

Kaliningrado gintaro kombintas taip pat nesėdi sudėjęs rankų. Šiemet rudenį Svetlogorske ketinama suorganizuoti tarptautinį gintaro tiekėjų forumą – parodą .

„Juvelyrų ten nebus. Bet lenkams ir lietuviams, perdirbantiems gintaro akmenį, ten bus ką veikti“, – patikino M.Zacepinas.

Planuojama, kad apskritai Rusijoje gintaro aukcionai vėliau vyks trijuose miestuose – Kazanėje, Sankt Peterburge ir minėtame Svetlogorske. „Tai išsijos spekuliantus“, – patikino M.Zacepinas.

Perka tik įmonės

Vis dėlto aukcionai gintaro perdirbėjams Lietuvoje daug vilčių neteikia. Bent jau kol kas. Nes jose gali dalyvauti tik gintaro perdirbimo įmonės. Pasak M.Zacepino, jei šiuo metu ir yra viena kita tokia įmonė, tai – komercinė paslaptis.

Pasak G.Guntoriaus, tam, kad lietuviai galėtų dalyvauti aukcionuose, jie pirmiausia turės įsteigti bendras su rusais gintaro perdirbimo įmones Kaliningrado srityje. Ir pasirūpinti jos darbuotojais. O jų, tikrų specialistų, rasti nėra paprasta.

Gintaro klodai

Nors Lietuvoje geologai gintaro taip pat yra aptikę, kol kas dar nesirengiama jų atverti. Manoma, kad ties mariose teis Juodkrante jo yra apie 112 tonų, kitose Neringos vietose – dar dukart tiek.

„Visi norai įstrigo ministerijose. Dar nežinia, ar apskritai bus kada nors leista gintarą kasti, juk tai – saugomos teritorijos.

Nors menininkų darbų vertę tikrai lietuviškas gintaras smarkiai pakeltų“, – svarstė G.Guntorius.

Anot M.Zacepino, tų gintaro klodų, kurie glūdi Kaliningrado srityje, pakaks dar 300 metų. Kombinatas per metus jo iškasa apie 300 tonų, o vietos gamintojai įstengia jo perdirbti vos trečdalį. Tad Lietuvos ir Rusijos gintaro perdirbėjams verta dirbt išvien.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.