Kaip Baltarusija Gvinėjai pardavinėjo traktorių

Baltarusijai pernai pavyko parduoti Gvinėjai tik vieną traktorių, nors anksčiau kaimyninės šalies užsienio reikalų ministras ir tikino, jog tai yra gana perspektyvi ekonominė partnerė. Baltarusių tinklaraštininkai pastebi, kad ir su kai kuriomis kitomis Minsko partnerėmis „traktoriniai“ reikalai klostosi ne per geriausiai.

2015 metais Baltarusija pardavė Gvinėjai 1 ratinį traktorių, 1 automobilinį kraną, 1 traktoriaus ratą, 2 pavarų dėžes ir kitų smulkmenų.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
2015 metais Baltarusija pardavė Gvinėjai 1 ratinį traktorių, 1 automobilinį kraną, 1 traktoriaus ratą, 2 pavarų dėžes ir kitų smulkmenų.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 11, 2016, 9:57 AM, atnaujinta Jun 2, 2017, 1:48 AM

„2015 metais Baltarusija pardavė Gvinėjai 1 (vieną) ratinį traktorių, 1 automobilinį kraną, 1 traktoriaus ratą, 2 (dvi) pavarų dėžes ir kitų smulkmenų“, – pranešė savo tinklaraštyje baltarusių žurnalistas Viktoras Mališevskis.

2015 metų birželio mėnesį Gvinėjos delegacija su savo tarptautinio bendradarbiavimo ministru apsilankė Minsko traktorių gamykloje (MTZ) ir išreiškė suinteresuotumą bendradarbiauti – taip pat ir traktorių tiekimo srityje.

Kitą dieną Baltarusijos užsienio reikalų ministras Vladimiras Makiejus atkirto tiems, kas skeptiškai vertino šiuos susitarimus: „Kai kurie namudiniai politikos ir ekonomikos ekspertai gels: girdi, rado, su kuo bendradarbiauti. Gvinėja – viena iš skurdžiausių Afrikos šalių, ir nėra jokių realių perspektyvų. Australija, Kinija, Prancūzija, JAV, JAE, PAR labai aktyviai bendradarbiauja su šia šalimi. BVP reguliariai auga 5 proc. per metus. Gvinėja aktyviai siekia plėtoti santykius su Baltarusija“, – pareiškė ministras.

Žurnalistas savo tinklaraštyje tvirtina, kad ne geriau prekybiniai reikalai klostosi ir su kai kuriomis kitomis šalimis, kurioms atstovaujantys aukšto rango pareigūnai lankėsi MTZ ir daug žadėjo. Pavyzdžiui, Mozambikas 2013 metais nupirko 21 baltarusišką traktorių, o 2014 ir 2015 metais Baltarusija šiai Afrikos šaliai nepardavė nė vieno, nors 2014 metų viduryje jos Ministras Pirmininkas, lankydamasis su vizitu Baltarusijoje, išreiškė interesą pirkti baltarusiškų traktorių.

2013 metais Šri Lankos prezidentas Mahinda Rajapaksa apsilankė keliose stambiose Baltarusijos pramonės įmonėse, tarp jų MTZ ir MAZ (Minsko automobilių gamykloje). Tačiau šioms įmonėms nepavyko parduoti Šri Lankai nė vieno traktoriaus ar sunkvežimio per pastaruosius ketverius metus, teigia tinklaraštininkas. Pasak jo, 2015 metais Baltarusijos užsienio prekybos balansas su tokiomis puikiomis šalimis kaip Gana, Kenija, Moldova, Panama, Saudo Arabija yra neigiamas.

Parengė Leonas Grybauskas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.