Aplinkos ministerijoje bręsta dar vienas skandalas?

Elektronikos platintojų asociacijos atstovai (EPA) teigia, kad jiems nusibodę nuolatiniai Aplinkos ministerijos ir Aplinkos apsaugos asociacijos priekabiavimai dėl netinkamai vykdomos veiklos. Organizacijos atstovai mano, kad kaltindamas EPA aplinkos ministras Kęstutis Trečiokas siekia nuplauti savo mundurą ir ieško, kur nukreipti neigiamą dėmesį, šiuo metu tenkantį jam.

EPA teigia, kad Aplinkos apsaugos agentūra nuolat kabinėjasi prie jos vykdomos veiklos.
EPA teigia, kad Aplinkos apsaugos agentūra nuolat kabinėjasi prie jos vykdomos veiklos.
Daugiau nuotraukų (1)

Gintarė Valentinaitienė

Mar 22, 2016, 11:11 AM, atnaujinta May 31, 2017, 11:54 PM

Antradienį EPA, vienijanti elektronikos platintojus ir užsiimanti elektronikos atliekų tvarkymu, kreipėsi į teismą. Pateiktame ieškinyje teismo prašoma pripažinti, kad Aplinkos ministerija pateikė tiesos neatitinkančią informaciją, ir įpareigoti ją šią informaciją paneigti.

Aplinkos ministerija ieško priekabių

EPA direktoriaus Lino Ivanausko teigimu, jau kelerius metus Aplinkos ministerija per Aplinkos apsaugos asociaciją (AAA) nuolat nepagrįstai tikrina EPA ir kaltina ją netinkamai vykdant atliekų rūšiavimo veiklą.

„Įtariame, kad tai gerokai daugiau nei tiesiog priekabus funkcijų vykdymas“, – sakė L.Ivanauskas.

Jo teigimu, AAA pati nepaiso savo nustatytų terminų: radusi klaidą dokumentuose ji iškart pradeda veiksmus dėl licencijos atėmimo, nors oficialiai klaidoms ištaisyti yra skiriami 3 mėnesiai.

Kovo 14 d. EPA sulaukė dar vieno įspėjimo iš Aplinkos apsaugos tarnybos, o po dviejų dienų AAA jau kreipėsi į teismą, prašydama iš asociacijos atimti veiklos licenciją.

Ministras bando plauti mundurą

„Suteršdamas EPA, aplinkos ministras siekia išsivalyti savo mundurą“, – kalbėjo L.Ivanauskas. Jo teigimu, į skandalus įsivėlęs ministras ieško, kur nukreipti neigiamą dėmesį. Šiuo metu jis nusitaikęs į visą atliekų tvarkymo rinką ir EPA, kaip didžiausią šios rinkos dalyvį.

Viešuose pasisakymuose K.Trečiokas ir aplinkos viceministras Algirdas Genevičius ne kartą yra apkaltinęs EPA savo veiklą vykdant neskaidriai.

Kovo 14 d. televizijos reportaže A.Genevičius pasakė, kad EPA vykdo neskaidrią veiklą, nusavindama milijonus eurų ir nesutvarkydama atliekų, kuriomis privalo rūpintis.

„Šie teiginiai padarė žalos ne tik mūsų reputacijai, bet ir asociacijos nariams“, – sakė L.Ivanauskas

Nukenčia visuomenė ir verslas

EPA atstovai įsitikinę, kad iš bandymo sustabdyti jų veiklą išlošti gali tik konkurentai. Asociacijos nariai, kurių šiuo metu yra 400, yra skatinami išstoti iš asociacijas ir atliekų tvarkymo koordinavimą skirti kitoms įmonėms.

„Įkurti naują organizaciją ir gauti licenciją užtrunka tiek, kad elektronikos platintojai tiesiog neturi galimybė laukti“, – apie žalą verslui kalbėjo L.Ivanauskas.

Jis pabrėžė, kad nukenčia ir visuomenė. Gyventojams, girdintiems, kad atliekų rūšiavimo veikla vykdoma neskaidriai, gali kilti klausimų dėl rūšiavimo pagrįstumo ir reikalingumo.

„Politinės ambicijos gadina jau dešimtmetį vykdomą edukacinę ir švietimo programą“, – sakė EPA direktorius.

Konfliktas tęsiasi jau seniai

„Tai dėsningas puolimas: nuolat siekiama atimti licenciją, mes ginamės, teismo sprendimai būna užginčijami ir taip iš naujo“, – apie konfliktą su Aplinkos apsaugos asociacija pasakojo L.Ivanauskas.

Nors EPA mano, kad kritikuodamas jos veiklą ministras K.Trečiokas bando nukreipti dėmesį nuo jį supančių skandalų, teismo procesai prieš šią įmonę prasidėjo kur kas anksčiau.

Praėjusių metų gegužę Aplinkos ministerija inicijavo atliekas tvarkančių įmonių patikrinimą ir paskelbė „atskleidusi didžiulį korupcijos tinklą, suregztą Lietuvos atliekų sektoriuje“. Teigiama, kad korupcijos schemoje dalyvavo ir EPA.

Rugsėjo mėnesį AAA atėmė iš EPA atliekų tvarkymo licenciją, tačiau, kreipusis į teismą, ši licencija metų pradžioje buvo grąžinta. Aplinkos apsaugos agentūrai užginčijus teismo sprendimą, šiuo metu vyksta apeliaciniai procesai.

Aplinkos ministerija apie pradėtą teismo procesą nežino

Aplinkos ministerija EPA kreipimosi į teismą komentuoti negalėjo, nes apie jį nieko nežino. „Jau antras žurnalistas klausia, tačiau mūsų jokia informacija apie tai, kad esame paduoti į teismą, nepasiekė“, – sakė Aplinkos ministerijos ministro patarėja Simona Liaudanskytė.

Panašu, kad apie kreipimąsi į teismą EPA pirmiausia pranešė žurnalistams, o ne Aplinkos ministerijai, kurią kaltina.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.