Kokių šalių biudžeto deficitai viršys Mastrichto kriterijų

Naujausia Europos Komisijos ataskaita rodo, kad 2016 m. penkių Europos Sąjungos šalių biudžetų deficitai turėtų viršyti nustatytą Mastrichto kriterijų. Tačiau, anot analitikų, tai mažiausias nedrausmingų šalių skaičius per devynerius metus.

Nuo 1998-ųjų, kai priimti fiskalinės drausmės susitarimai, tik trys šalys nėra viršijusios 3 proc. biudžeto deficito ribos. Tai Švedija, Estija ir Liuksemburgas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Nuo 1998-ųjų, kai priimti fiskalinės drausmės susitarimai, tik trys šalys nėra viršijusios 3 proc. biudžeto deficito ribos. Tai Švedija, Estija ir Liuksemburgas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Jurgita Čeponytė, LRT RADIJAS, LRT.lt

Mar 22, 2016, 9:44 AM, atnaujinta Jun 1, 2017, 12:12 AM

Bendrijos šalys, formuodamos biudžetus, privalo laikytis Mastrichto kriterijų. Vienas jų – valstybės biudžeto deficitas negali būti didesnis nei 3 proc. Naujienų agentūra „Bloomberg“, išanalizavusi naujausią Europos Komisijos ataskaitą, rašo, jog 2016 m. penkios šalys turėtų neatitikti šio kriterijaus. Kroatijos, Prancūzijos, Ispanijos, Graikijos bei Didžiosios Britanijos išlaidos, manoma, bus didesnės nei leidžia Bendrijos susitarimai. Tačiau analitikai sako, kad tokia situacija yra geriausia per devynerius metus, nes per dideles išlaidas suplanavusių šalių yra mažiausiai.

Nuo 1998-ųjų, kai priimti fiskalinės drausmės susitarimai, tik trys šalys nėra viršijusios 3 proc. biudžeto deficito ribos. Tai Švedija, Estija ir Liuksemburgas. Planuojama, kad Estijos bei Liuksemburgo biudžetai šiemet bus perviršiniai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.