Karas Sirijoje atnešė dividendų Kremliui: prasidėjo užsakymai

Anot Rusijos prezidento Vladimiro Putino, karinė operacija Sirijoje šaliai kainavo 33 mlrd. rublių (430 mln. eurų). Tačiau ji gali padėti uždirbti milijardus eurų.

Nemenko galimų užsakovų dėmesio sulaukė Rusijoje gaminamas tankas T-90.<br>„Scanpix“ nuotr.
Nemenko galimų užsakovų dėmesio sulaukė Rusijoje gaminamas tankas T-90.<br>„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aleksandras Procenka („Lietuvos rytas“)

Mar 30, 2016, 6:51 AM, atnaujinta May 31, 2017, 5:24 AM

Sirija buvo puikus rusiškos karo technikos demonstravimo poligonas. Kaip Rusijos leidiniui „Kommersant“ pripažino aukštas šios šalies valdžios pareigūnas, Sirijoje vienu metu buvo nušauti du zuikiai.

„Mes daugiau nei pusę lakūnų išmėginome kovų sąlygomis, tačiau kartu tai buvo galimybė išbandyti mūsų techniką, kuri sulaukė galimų užsakovų dėmesio“, – aiškino pareigūnas.

Sunkiai galą su galu suduriančiam Kremliui Sirija atnešė ne tik politinių dividendų – laukiama nemažai ginkluotės, kuri buvo išmėginta mūšio lauke, pirkėjų.

Ką gali parduoti Rusija? Įvairios paskirties karo lėktuvus Su-32, sraigtasparnius, zenitines sistemas „Pancyr“ arba kitokias. Dar – aviacines bombas, raketas, šarvuočius.

Vos prasidėjus Rusijos kampanijai Sirijoje smarkiai išaugo susidomėjimas rusiška ginkluote, ypač lėktuvais. Juk tiesiog neįmanoma įsivaizduoti geresnę jų reklamos akciją.

Todėl nenuostabu, kad jau gautas užsakymas iš Alžyro pirkti 12 bombonešių Su-32. Derybos dėl jų vyko net 8 metus, tačiau parašai suraityti tik po to, kai iš lėktuvų ėmė kristi bombos Sirijoje.

Pirmoji Su-32 eskadrilė Alžyro valdžiai kainuos apie pusę milijardo eurų. Tačiau vėliau ji ketina įsigyti dar kone antra tiek šių bombonešių. Negana to, Alžyras jau užsisakė ir 40 rusiškų kovinių sraigtasparnių. Tai – dar apie 600 mln. eurų.

Savo ruožtu Iranas ir Irakas itin domisi rusišku tanku T-90.

Tam ypač padėjo internete išplitęs įrašas, kai į tanką pataikoma amerikine prieštankine raketa, tačiau šarvas atlaiko.

Spėjama, kad po operacijos Sirijoje Rusijos karo technikos gamintojai gali sulaukti papildomų užsakymų, kurių vertė – maždaug 6–7 mlrd. eurų.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.