Lenkams negana: sukūrė net programėlę savoms prekėms atpažinti

Lenkams negana, kad pas juos apsiperka ir vokiečiai, ir lietuviai. Rinktis lenkiškas prekes, pasitelkus technologijas, skatinami ir vietos gyventojai.

Lenkiški maisto produktai? Mobiliųjų telefonų programėlė juos padės atpažinti.<br>A.Srėbalienės nuotr.
Lenkiški maisto produktai? Mobiliųjų telefonų programėlė juos padės atpažinti.<br>A.Srėbalienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas („Lietuvos rytas“)

Apr 5, 2016, 9:23 AM, atnaujinta May 30, 2017, 11:54 AM

Išmaniesiems telefonams skirtą nemokamą programėlę „pola-app.pl“ per keletą mėnesių parsisiuntė daugiau nei 120 tūkst. Lenkijos pirkėjų. Jos populiarumas auga lyg ant mielių.

Parduotuvėje pridėjus išmanųjį telefoną su šia programėle prie maisto prekės kodo, ekrane pasirodo įvertinimas, kiek šis produktas yra lenkiškas. Skalė svyruoja nuo 0 iki 100 balų.

Jie suteikiami pagal tai, kokioje šalyje registruotas gamintojas, kur įsikūręs jos vadovų biuras bei mokslo centras, kur gaminama, kur mokami mokesčiai.

Programėlę sukūrė šalį valdančios nacionalistinės Teisės ir teisingumo partijos ekspertų centras Jogailaičių klubas („Klub Jagielonski“).

34 metų Jogailaičių klubo prezidentas, Šiuolaikinio patriotizmo akademijos įkūrėjas Krzystofas Mazuras tvirtino, kad programėlė sukurta siekiant remti vietinį verslą ir ugdyti visuomenės tautiškumą.

Idėja esą kilo perskaičius apie tai, kad panašią programėlę po Rusijos įsiveržimo į Donbasą sukūrė ukrainiečiai, kad galėtų boikotuoti rusiškus produktus.

Programėlė „pola-app.pl“ nieko neragina boikotuoti, bet skatina mąstyti patriotiškai ir remti savo gamintojus perkant jų produktus. Vėliau buvo nutarta vertinti ir vaistus, o ateityje laukia ir pramonės gaminiai.

Kai kurie užsienio koncernai patys ėmė skelbti apie gaminant naudojamas lenkiškas žaliavas bei lenkų tautybės vadovus. Taip pasielgė viena aludarių kompanija, atsiuntusi „pola-app.pl“ programos kūrėjams informaciją apie šalyje sumokamus mokesčius bei įdarbintus žmones.

Anot K.Mazuro, vietos gamintojai yra nelygioje kovoje su globalinėmis korporacijomis, kurios išleidžia milijardus savo produktų reklamai bei lobistinei politikai. Be to, daugybė vietos firmų tikrumoje jau yra nupirktos užsieniečių, ir taip vadinami lenkiški produktai arba jų elementai tikrumoje yra atvežami iš kitų šalių.

Programėlei susilaukus sėkmės, buvo nuspręsta nacionaliniu kampu vertinti ir vaistus, o ateityje taip bus vertinami ir pramonės gaminiai. 

Tuo tarpu vienas valstybinis Vokietijos televizijos kanalas negailestingai sukritikavo šią programėlę. Žurnalistai priminė, jog viena iš ES sukūrimo priežasčių buvo siekis įsteigti bendrą ekonominę rinką.

Jei kiekviena šalis dabar esą ims kurti panašias programėles ir skatins pirkti tik savus gaminius, taip bus judama atgal, o ne į priekį. „Pola-app.pl“ kūrėjai šiuos priekaištus atmetė, teigdami, kad kritikų lūpomis kalba globalių koncernų lobistai.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.