Panamos dokumentai atskleidė: pasaulio elitas žlugdo NT verslą

Praėjusiais metais Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas Davidas Cameronas buvo priverstas pripažinti, kad užsienio investicijos į Jungtinės Karalystės nekilnojamąjį turtą (NT) daro žalą būsto rinkai ir tarnauja kaip priedanga neteisėtai veiklai, primena „The Independent“.

Nuomos kainos JK irgi toliau auga ir tai mažai guodžia tuos, kam visą gyvenimą dėl žudančios 0,1 proc. piliečių-egoistų investuotojų, įtakos teks praleisti nuomojamame būste<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Nuomos kainos JK irgi toliau auga ir tai mažai guodžia tuos, kam visą gyvenimą dėl žudančios 0,1 proc. piliečių-egoistų investuotojų, įtakos teks praleisti nuomojamame būste<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Panamos dokumentai iliustruoja, kokį piktybinį poveikį daro sandoriai per lengvatines mokesčių zonas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Panamos dokumentai iliustruoja, kokį piktybinį poveikį daro sandoriai per lengvatines mokesčių zonas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 7, 2016, 4:16 PM, atnaujinta May 30, 2017, 4:00 AM

D.Cameronas pažadėjo persekioti fizinius asmenis ir organizacijas, kurios per lengvatines mokesčių zonas plauna „nešvarius pinigus“, investuodamos juos į Didžiosios Britanijos nekilnojamąjį turtą. Tačiau vyriausybė žada per mažai.

„Ar suprato britai, kad pinigai, kuriuos prabangiam NT švaisto elitas, daro didelę įtaką visiems kitiems, netgi šeimoms, kurios stengiasi įsigyti kuklų namelį su dviem miegamaisiais kokiame nors Čelmsforde?“ – klausia straipsnio autorė.

Netgi Donaldas Tongas, Nacionalinės kovos su nusikalstamumu agentūros, Ekonominių nusikaltimų skyriaus vadovas pareiškė, kad naudojami vadinamieji korporatyviniai padargai ir kitokios pinigų plovimo priemonės iškraipė NT rinką.

„Užsienio nusikaltėliai, kurie nori įdarbinti savo aktyvus Britanijoje, dirbtinai išpūtė kainas“, – sakė D.Tongas.

Be to, būsto pirkimas per lengvatines mokesčių zonas – puikus būdas išvengti mokesčių ir rinkliavų, kurias moka piliečiai.

Ir štai dabar Panamos dokumentai iliustruoja, kokį piktybinį poveikį daro sandoriai per lengvatines mokesčių zonas.

„2800 kompanijų, kurios įkurtos per „Mossack Fonseca», yra susijusios su 6 tūkst. NT objektų Didžiojoje Britanijoje, kurių bendra vertė – 7 mlrd. svarų sterlingų“, – rašoma straipsnyje.

Kai kuriais vertinimais, Anglijoje ir Velse 90 tūkst. būstų valdo užsieniečiai, maža to, 75 tūkst. – per lengvatinėse mokesčių zonose registruotas įmones.

Nepakankamos įmokos iš NT mokesčio į valstybės iždą – viena iš pinigų, skirtų investuoti į naujo ir įperkamo būsto statybas, stygiaus priežasčių. D.Cameronas ir Finansų ministerija stengėsi pakeisti NT, kuris valdomas per lengvatines mokesčių zonas, taisykles, tačiau panašu, kad pavėlavo.

«Daugelyje sostinės rajonų būsto rinka jau iškraipyta šio pinigų iš užsienio antplūdžio“, – rašoma straipsnyje.

Londono centre būstas, kuris priklauso užsienio elito atstovams, stovi tuščias. Kiti pasiturintys žmonės persikelia į Londono pakraščius. Netgi pakraščiuose palyginti kuklaus būsto rinkoje – namų su trim miegamaisiais – dabar karaliauja pirkėjas su grynaisiais kišenėje, o ne paskolos turėtojas. Daugelis eilinių Didžiosios Britanijos gyventojų praranda viltį kada nors įsigyti nuosavą būstą. Pusėje didžiųjų JK miestų dabar pigiau nuomoti būstą, negu įsigyti jį už paskolą.

„Sudaryti paskolos sutartį labai sudėtinga, būstas kainuoja brangiai ir rasti jį sunku“, – rašo straipsnio autorė.

Tačiau nuomos kainos irgi toliau auga ir tai mažai guodžia tuos, kam visą gyvenimą dėl žudančios 0,1 proc. piliečių-egoistų investuotojų, įtakos teks praleisti nuomojamame būste, konstatuojama straipsnyje.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.