Panamos dokumentai: kaip juose atsidūrė „Lifosos“ savininkai

Panamos skandalas palietė ir Kėdainių „Lifosos“ akcininkę – Rusijos kompaniją „Eurochem“. Viešumoje pasirodžiusiuose dokumentuose minimi du „Eurochem“ vadovai, į kurių sąskaitas plūdo norvegų pinigai.

Skandalas palietė ir Kėdainių „Lifosos“ akcininkę – Rusijos kompaniją „Eurochem“<br>D.Umbraso nuotr.
Skandalas palietė ir Kėdainių „Lifosos“ akcininkę – Rusijos kompaniją „Eurochem“<br>D.Umbraso nuotr.
Skandalas palietė ir Kėdainių „Lifosos“ akcininkę – Rusijos kompaniją „Eurochem“<br>Bendrovės nuotr.
Skandalas palietė ir Kėdainių „Lifosos“ akcininkę – Rusijos kompaniją „Eurochem“<br>Bendrovės nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2016-04-07 12:38, atnaujinta 2017-05-30 04:40

Norvegų trąšų gamintoja „Yara International ASA“ į lengvatinėje mokesčių zonose atidarytas dviejų rusų kompanijos „Eurochem» vadybininkų sąskaitas nuo 2004 iki 2009 metų iš viso pervedė 2,6 mlnl dolerių, pranešė leidinys „Aftenposten», kuris dalyvauja Tarptautinio žurnalistinių tyrimų konsorsiumo (ICIJ) darbe.

Per penketą metų kompanijos pardavimų direktorius Valerijus Rogalskis gavo 1,32 mln. dolerių, o jo pavaduotojas Dmitrijus Pomytkinas – 1,29 mln. dolerių.

Norvegų kompanijos vadovybė šio fakto nepaneigė, tačiau komentuoti atsisakė.

Šio mokėjimo nepriimtinumą pripažino susitikime su „Eurochem“ atstovais, kuris vyko 2014 metais, kovo 18 dieną Osle, pripažino ir „Yara» vadovybė. Tais pačiais metasi „Eurochem“ dėl savo vadybininkų neteisėtų veiksmų kreipėsi į Singapūro teismą ir bylą laimėjo.

Žala, kurią rusų kompanija patyrė užsienio partneriais parduodama savo produkciją sumažintomis kainomis, „Forbes» tuomet įvertino 40 mln. dolerių.

2014 metų pradžioje už tris korupcijos atvejus „Yara» gavo 34,85 mln. dolerių baudą. Tuomet kompanija pripažino, kad kyšius mokėjo Libijoje, Indijoje ir Rusijoje. Iš viso jiems išleido 8,4 mln. dolerių. Tarkim, Libijos ministro sūnui norvegų kompanija „Yara“ sumokėjo 1,5 mln. dolerių, Indijos aukšto valdininko sūnui – 1 mln. dolerių, o dviems rusų kompanijos „Fosagro“ darbuotojams – 1,1 mln. ir 2,8 mln. dolerių.

Leidinys pažymi, kad už kyšius „Eurochem“ vadovams „Yara“ nubausta nebuvo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.