Neįtikėtina: ispanai gali likti be siestos

Ispanijos miegaliai gali nuliūsti, nes šalies ministras pirmininkas Mariano Rajoy pranešė apie planus panaikinti siestos laiką – tradiciją, Ispanijoje gyvuojančią daugiau nei 7 dešimtmečius, skelbia „NBC News“.

Ispanai jau septynis dešimtmečius kiekvieną dieną gali džiaugtis 2 valandomis, skirtomis poilsiui.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Ispanai jau septynis dešimtmečius kiekvieną dieną gali džiaugtis 2 valandomis, skirtomis poilsiui.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 9, 2016, 6:34 PM, atnaujinta May 29, 2017, 8:24 PM

Ispanijoje darbo diena yra padalinta į dvi dalis – nuo 8 va;. iki 13.30 val. ir nuo 15val. iki 20val. Dviejų valandų tarpas – siesta – skirtas žmonėms pailsėti, nes tuo metu itin kaitinanti saulė trukdo produktyviai dirbti ir galimai kenkia sveikatai.

Ispanijos ministras pirmininkas užsibrėžė panaikinti siestą ir darbo dieną sutrumpinti dviem valandomis – iki 18 val.

Kaltina dėl neproduktyvumo

Siesta dažnai kaltinama dėl prasto Ispanijos darbuotojų produktyvumo. 2 valandų petrauka, sukurta siekiant apsisaugoti nuo varginančios saulės kaitros, tapo ištęsta pietų pertrauka, per kurią nedirba įmonės, kavinės ir bankai.

Ekonomikos plėtros ir bendradarbiavimo asociacija skelbia, kad pagal produktyvumą ispanai atsilieka net nuo prancūzų, kurie garsėja atsainiu požiūriu į darbą ir itin dažnomis atostogomis.

Ministras pirminkas M.Rajoy pabrėžė ir tai, kad net nėra tikslaus susitarimo dėl siestos – jos laikas miestuose yra skirtingas, o kai kur petrauka iš viso neegzistuoja.

Darbuotojams pailsėti patinka

„Nėra nieko blogo turėti poros valandų siestą, kuri padeda visos dienos darbams, ypač šalyje, kur žmonės yra aktyvūs visą dieną,“ – sakė Barselonoje gyvenantis Jose Guerra. Jo manymu, reikėtų atkreipti dėmesį į kitus aspektus, pavyzdžiui, ilgas darbo valandas, kurios nebūtinai reiškia didesnio produktyvumo.

„Mes gyvename niekad nerimastingame pasaulyje ir vienas iš dalykų, kuriuos aš mėgstu Ispanijoje – jos tradicijos ir labai „ispaniška“ darbo diena“, – sakė vienuolika metų Ispanijoje gyvenantis amerikietis Brianas Russakas.

Jis teigė, kad poilsis nebūtinai reiškina tinginiavimą:

„Siesta nereiškia, kad visi tiesiog supasi hamakuose. Tiesiog toks dienos ritmas. Siestos metu žmonės tvarko asmeninius reikalus, pietauja ar, prieš grįždami į darbovietes, pasiima vaikus iš mokyklos.“

Parengė Gintarė Valentinaitienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.