Kam Lietuvai 19 tūkst. prekybos alkoholiu licencijų?

Sveikatos apsaugos ministras

Vyriausybė pasitarime pirmadienį diskutavo dėl priemonių mažinti alkoholio prieinamumą ir vartojimą.<br>M.Patašiaus nuotr.
Vyriausybė pasitarime pirmadienį diskutavo dėl priemonių mažinti alkoholio prieinamumą ir vartojimą.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 11, 2016, 1:17 PM, atnaujinta May 29, 2017, 4:06 PM

„Aš kalbu apie griežtesnį jų (licencijų – BNS) reglamentavimą. Šiuo metu mes turime per 19 tūkst. aktyvių licencijų, tai yra vietų, kuriose gali būti prekiaujama alkoholiniais gėrimais. Aš manau, kad reikėtų dažniau peržiūrinėti, nes dabar išduodama licencija ir jinai galioja be jokio termino. Tai tikrai reikėtų peržiūrėti jas dažniau, atsižvelgiant, jeigu yra skundų iš gyventojų ar fiksuoja policijos aktyvius atvykimus“, – pirmadienį Vyriausybėje žurnalistams sakė ministras.

Vyriausybė pasitarime pirmadienį diskutavo dėl priemonių mažinti alkoholio prieinamumą ir vartojimą. Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) parengtame plane numatyta per pusšimtis priemonių alkoholio vartojimui mažinti.

Pagal Vyriausybės patvirtintą planą, be kita ko, numatoma parengti specialias reabilitacijos programas asmenims, kurie vairavo neblaivūs. Sutikus įsidiegti mašinose antialkoholinius variklio užraktus, jiems galėtų sutrumpėti teisės vairuoti atėmimo terminas.

Pasak ministro, jis taip pat ketina siūlyti pataisas, kurios efektyviau įgyvendintų draudimą parduoti alkoholį nepilnamečiams. Tarp numatomų priemonių – ir didesnis anonimiškumas, nuo priklausomybės gydantis valstybinėje įstaigoje.

„Mes turime užtikrinti anonimiškumą žmonėms, kurie gydosi, nes šiuo metu pagal galiojančius teisės aktus, jeigu tu turi pinigų, tai gydaisi privačioje psichiatrijos klinikoje, ir tavo istorija, kaip sakant, lieka švari, tuo tarpu jeigu tu kreipiesi į valstybines gydymo įstaigas, lieka įrašai, kad esi gydytas nuo alkoholizmo, kitaip tariant, nuo psichikos ligos. Tokiu atveju dažnai žmogui po to uždaromos durys dirbti tam tikrus darbus. Tai šitą mes tikrai peržiūrėsime taip pat“, – žadėjo ministras.

Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, Lietuva patenka į daugiausia alkoholio suvartojančių Europos šalių trejetuką. Apie būtinybę riboti jo vartojimą imta garsiau kalbėti po Lietuvą sukrėtusių nusikaltimų, kuriuos įvykdė girtaujantys asmenys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.