Seime susikapojo dėl šeimos vietos DK: jokio liberalumo

Seime vykstant posėdžiui dėl naujojo Darbo kodekso (DK) pataisų, Seimo nariai audringai sureagavo į pasiūlymą pakeisti DK straipsnį, įpareigojantį darbdavius sudaryti sąlygas darbuotojams vykdyti šeimyninius įsipareigojimus.

Darbo kodekso projekto 28 straipsnis įtvirtina, kad darbdavys privalo imtis priemonių padėti darbuotojui vykdyti jo šeiminius įsipareigojimus.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Darbo kodekso projekto 28 straipsnis įtvirtina, kad darbdavys privalo imtis priemonių padėti darbuotojui vykdyti jo šeiminius įsipareigojimus.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gintarė Valentinaitienė

2016-04-12 13:49, atnaujinta 2017-05-29 11:13

Darbo kodekso projekto 28 straipsnis įtvirtina, kad darbdavys privalo imtis priemonių padėti darbuotojui vykdyti jo šeiminius įsipareigojimus.

Posėdžio metu Seimo nariai pasiūlė šį straipsnį pakeisti ir įtvirtinti, kad darbdaviai nebūtų verčiami bet kokiomis sąlygomis to daryti.

„Žinoma, užtikrinti šeiminių įsipareigojimų vykdymą būtina, tačiau tai turėtų būti ne priverstinis dalykas, o darbdavio ir darbuotojo susitarimo bei galimybių klausimas“, – posėdyje kalbėjo pataisas pateikusi Irena Šiaulienė.

Pataisų projekte teigiama, kad darbdaviui tam tikrais atvejais gali būti neįmanoma vykdyti tokio įsipareigojimo dėl darbo organizavimo ypatumų, todėl būtina įtvirtinti, jog darbdavys padeda darbuotojui vykdyti šeiminius įsipareigojimus tik tuo atveju, jei tai yra suderinama su darbo funkcijomis ar darbdavio veikla.

Šį pasiūlymą Seimo nariai pasitiko audringai.

„Pagalba vykdyti šeiminius įsipareigojimus ir darbuotojo teisės yra vienas svarbiausių naujo DK aspektų, kaip galima kalbėti apie šių teisių ribojimą“, – savo nuomonę reiškė Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkė Kristina Miškinienė.

Už pakeitimus balsavo 49, prieš 20, susilaikė 26 Seimo nariai. Pataisoms buvo nepritarta, tačiau salėje kilo šurmulys. Vieni piktinosi pataisomis, kiti tuo, kad joms nebuvo pritarta.

„Tai gal dabar paskelbkime pertrauką ir tegul Komisija iš naujo peržiūri visą Darbo kodeksą? Nes jeigu tiek daug Seimo narių balsuoja už tokius pakeitimus, vadinasi visi mūsų bandymai tvarkyti Darbo kodeksą yra beverčiai“, – kalbėjo vienas iš parlamentarų.

„Kaip galima kalbėti apie darbo rinkos liberalizavimą, jeigu nepritariama pokyčiams, kurie iš tikro ją liberalizuotų?“, – klausė Darbo partijos narys Kęstutis Daukšys.

Salėje kilus šurmuliui, posėdžiui pirmininkaujantis Gediminas Kirkilas pasinaudojo savo teise ir paskelbė pakartotiną balsavimą. „Balsuotumėte tvarkingai, nevaikščiotumėte, tai būtų iš karto aišku, prašau visų sėsti ir balsuoti“, – įsiaudrinusius Seimo narius ramino posėdžio pirmininkas.

Po pakartotinio balsavimo pataisoms dar kartą buvo nepritarta – už balsavo 44, prieš 12, susilaikė 25 Seimo nariai, tačiau ir tai nenuramino Seimo narių.

„Jei po rinkimų Darbo partija pateks į valdančiąją koaliciją, siūlai jai pavadinime pakeisti žodį darbas ir tapti „darbdavių partija““, – rėžė Seimo narys Naglis Puteikis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.