M. Katinas: regioninė politika – silpna, jei išvis egzistuoja

Miestai ir valstybės turi būti valdomi kaip sudėtingi verslo mechanizmai, o investuotojams svarbiausia talentingi žmonės, įėjimo į miestą kaina, investicinė aplinka ir greitis, per kiek laiko priimami sprendimai, sakė „Investuok Lietuvoje“ generalinis direktorius Mantas Katinas, šiandien Alytuje kalbėdamas Alytaus ekonomikos forume.

„Žmonių skaičius esmės neturi, jei ekonomika buvo išpūsta neproporcingai, svarbu koks miestas bus“, – sakė M. Katinas<br>„Investuok Lietuvoje“ nuotr.
„Žmonių skaičius esmės neturi, jei ekonomika buvo išpūsta neproporcingai, svarbu koks miestas bus“, – sakė M. Katinas<br>„Investuok Lietuvoje“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-04-15 13:43, atnaujinta 2017-05-28 20:22

„Valstybė turi silpną regioninę politiką, jeigu išvis ją turi“, – sakė investuotojus į Lietuvą atvedančios įmonės vadovas, pabrėžęs, kad tai jo asmeninė nuomonė.

Anot M. Katino, miestai ir patys turi tam tikrų instrumentų ką daryti, kad ateinantis verslas pasirinktų juos. Vienas iš reikalavimų – greitis. „Kas sėdi oloj, niekas jam rankos neišties, nes yra šimtai kurie ant kelio“, – kalbėjo „Investuok Lietuvoje“ vadovas. Anot jo, Alytus turi rezultatus klaidų, kurias praleido anksčiau. Miestas galėjo turėti Laisvąją ekonominę zoną, tačiau praleido progą, tačiau, anot M.Katino, visgi Alytus turi kovoti dėl LEZ’o, nes tai yra geresnė teritorija nei turimas pramonės parkas.

„Žmonių skaičius esmės neturi, jei ekonomika buvo išpūsta neproporcingai, svarbu koks miestas bus“, – sakė M. Katinas. „Investicijos yra kova, dėl to, kiek tu nori kokybiškos struktūros mieste“, – sakė forumo pranešėjas. Anot jo, svarbiausia, kad miestas būtų sau pakankamo dydžio. Be to, labai svarbu išnaudoti kartų skirtumus, jaunų ir vyresnių žmonių bendras darbas, kartų samplaika duoda puikų rezultatą.

Didžiausia bėda, pasak eksperto, kad niekas nekalba apie tai, kaip miestai mato savo industrinę ateitį, kas bus po 20 metų – miestai turi turėti savo ekonominės plėtros strategiją, sukurtą bendrai savivaldos, verslo bei švietimo įstaigų.

„Tik per sektorių išsigryninimą galima pritraukti investuotojus“, – kalbėjo VšĮ „Investuok Lietuvoje“ regionų plėtros vadovė Rugilė Andziukevičiūtė. Anot jos, Alytuje pramoninės kompetencijos mieste vis dar stiprios ir tai didžiulis privalumas užsienio investuotojams.

Darbo užmokestis Alytuje investuotojams atrodo gana patraukliai, miestas turi Profesinį rengimo centrą, kuris bendradarbiauja ir su užsienio kapitalo įmonėmis, pagal investuotojo poreikius priderina mokymo programas. Miestas turi stiprias pramonines kompetencijas tekstilės, baldų srityje. Didelis privalumas yra ir Alytaus geografinė padėtis.

M. Katinas pasidalijo patirtimi, kuomet prieš metus laiko apvažiavo šešis miestus ir susitikęs su merais patarė, kad savivaldybė turi turėti investicijoms ir verslui skirtą atskirą padalinį. Į savo retorinį klausimą, kiek merų šiuo patarimų pasinaudojo Mantas Katinas atsakymą nutylėjo. „Jei savivaldybė turi 300 žmonių, kurie dirba socialinės paramos skyriuje ir 2 žmones, kurie dirba su investicijomis, tai galiu papasakoti tokio miesto ateitį – dalins pašalpas, kol visi išvažiuos“, – sakė VšĮ „Investuok Lietuvoje“ generalinis direktorius.

Alytaus ekonomikos forume kalbėdamas apie pramoninės ateitį Mantas Katinas pabrėžė jų susiliejimą su miestu. „Šiandien įmonės ir pasaulio mestai kalba, kad pramoninė zona yra miesto tąsa. Po 10 metų industrinė zona yra tokia, į kurią galima atvažiuoti su dviračiu, kuris priklauso savivaldybei, kur šalia yra darželis, kavinė, profesinis rengimo centras“, – sakė investuotojus į Lietuvą atvedančios įmonės vadovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: UŽT komentarai apie pokyčius ūkio sektoriuje, darbo rinkoje