Pabrangus elektrai, įjungti Elektrėnų komplekso pajėgumai

Pakilus elektros energijos kainoms „Nord Pool“ biržos Lietuvos kainų zonoje, šiandien 6 val. ryte į elektros energijos tinklą buvo įjungtas bendrovės „Lietuvos energijos gamyba“ valdomas 455 MW galios kombinuoto ciklo blokas.

Paskutinį sykį kombinuoto ciklo blokas veikė šių metų sausio mėnesį, kai buvo atsijungę Rygos termofikacinės elektrinės blokai, o aukštos kainos biržoje laikėsi dėl šalčių ir sumažėjusios gamybos hidroelektrinėse.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Paskutinį sykį kombinuoto ciklo blokas veikė šių metų sausio mėnesį, kai buvo atsijungę Rygos termofikacinės elektrinės blokai, o aukštos kainos biržoje laikėsi dėl šalčių ir sumažėjusios gamybos hidroelektrinėse.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 15, 2016, 9:37 AM, atnaujinta May 28, 2017, 9:42 PM

Panaikinus elektros energijos gamybos kvotas, šiemet dujiniai Elektrėnų komplekso elektros gamybos pajėgumai įjungiami tik tuomet, kai kainos biržoje pakyla tiek, kad jie galėtų veikti konkurencingai ir tuo pačiu prisidėti prie elektros energijos kainų biržoje stabilizavimo.

Vidutinė elektros energijos kaina Lietuvos kainų zonoje šiandien nusistovėjo ties 46 Eur/MWh riba, o kai kuriomis valandomis ji siekia ir kiek daugiau nei 88 Eur/MWh. Palyginimui, pastarąją savaitę vidutinė kaina svyravo apie 30 Eur/MWh.

Kainų biržoje kilimą lėmė kelios priežastys. Pirmoji – „NordBalt“ jungties atsijungimas ketvirtadienį. Pranešta, kad ši 700 MW galios jungtis neveiks iki balandžio 19 d. pabaigos. Atsijungus jungčiai buvo aktyvuotas Kruonio hidroakumuliacinės elektrinės avarinis rezervas.

Antroji kainų kilimo priežastis ta, kad dėl pradėto Kaliningrado termofikacinės elektrinės remonto nuo šios dienos apribotas pjūvis tarp Kaliningrado ir Lietuvos. Be to, prie kainos Lietuvos zonoje kilimo prisidėjo labai maža vėjo jėgainių generacija Lietuvoje ir tai, kad dienos metu daug elektros eksportuojama į Lenkiją.

Numatoma, kad „Lietuvos energijos gamybos“ kombinuoto ciklo blokas elektros energiją gamins penktadienį dienos metu. Vidutinė galia, kuria šiandien blokas gamins – 260 MWh per valandą.

Pasak „Lietuvos energijos gamybos“ generalinės direktorės Eglės Čiužaitės, jei elektros energijos kainos biržoje ir toliau išliks aukštos, elektros energijos gamyba bloku bus pratęsta tol, kol išliks poreikis prisidėti užtikrinant, kad elektros energijos kainos biržoje nedidėtų dar labiau.

Sistemoje trūkstant elektros, gali būti padidinta bloko gamybos galia. Taip pat elektros energiją gamins ir kitos „Lietuvos energijos gamybos“ elektrinės – Kruonio hidroakumuliacinė ir Kauno Algirdo Brazausko hidroelektrinė.

Paskutinį sykį kombinuoto ciklo blokas veikė šių metų sausio mėnesį, kai buvo atsijungę Rygos termofikacinės elektrinės blokai, o aukštos kainos biržoje laikėsi dėl šalčių ir sumažėjusios gamybos hidroelektrinėse.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kandidatų į prezidentus debatai – ar ryškėja skirtumai?